Antibiotikai vaikams turi būti skiriami atsakingiau

Šaltuoju sezonu puolantys ūminiai kvėpavimo takų susirgimai dažnai neaplenkia pačių mažiausių pacientų. Su vaikų karščiavimu, kosuliu, gerklės skausmu ar sunkesne sloga tenka susidurti daugeliui tėvų. Vis dėlto specialistai įspėja, kad kovojant su ligomis nereikėtų piktnaudžiauti antibiotikais.

Didžiausias antibiotikais gydytų vaikų skaičius pastaruoju metu užfiksuotas Šiaulių regione.<br>123rf nuotr.
Didžiausias antibiotikais gydytų vaikų skaičius pastaruoju metu užfiksuotas Šiaulių regione.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Nov 17, 2015, 9:35 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 3:39 AM

Didžiausias antibiotikais gydytų vaikų skaičius pastaruoju metu užfiksuotas Šiaulių regione. Šiaulių teritorinės ligonių kasos duomenimis, Šiaulių mieste ir rajone, Akmenės, Radviliškio, Plungės rajonuose pernai tik mažiau kaip 9 procentai vaikų buvo gydomi pirmo pasirinkimo vaistais. Daugumai susirgusiųjų iš karto būdavo taikomi plataus spektro antibiotikai. Valstybinės ligonių kasos (VLK) Vaistų kompensavimo skyriaus vedėja Kristina Garuolienė pabrėžia, kad medikai turėtų antibiotikus vaikams skirti atsakingiau, tik atlikus reikiamus tyrimus.

„Neracionalaus gydymo antibiotikais problema pastebima ne tik Šiaulių regione, bet ir kitose Lietuvos vietovėse. Tėveliams norime priminti, kad visagalis antibiotikų poveikis daugeliu atvejų tėra gajus mitas. Sergant virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis antibiotikai negydo. Tačiau jie yra labai efektyvūs vaistai, kai būna skiriami ir vartojami teisingai“, – neabejojo K. Garuolienė.

VLK informacinės sistemos „Sveidra“ duomenimis, dažniau nei kitur antibiotikų skiria Alytaus regiono gydytojai: pavyzdžiui, 2013 m. bent vienas gydymo kursas buvo paskirtas 60 procentų vaikų, o Kauno mieste gyvenantiems vaikams tuo pačiu laikotarpiu gydymas antibiotikais buvo paskirtas tik 26 procentams vaikų. Pasak VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjos, šie skirtumai rodo, kad Kauno miesto gydytojai vadovaujasi racionalaus antibiotikų skyrimo principais ir linkę skirti gydymą antibiotikais tik tada, kai jis būtinas.

Specialistams nerimą kelia ir tai, kad antibiotikais piktnaudžiaujama gydant netgi kūdikius. Pavyzdžiui, 2003–2012 m. daugiausia antibiotikų kūdikiams buvo skirta Alytaus, Tauragės, Telšių, Šiaulių, Panevėžio regionuose. Tuo tarpu Vilniaus ir Kauno regionuose minėtu laikotarpiu kūdikiams antibiotikai buvo skiriami rečiausiai.

VLK ragina medikus atsakingiau skirti antibiotikus, ypač kūdikiams ir vaikams. „Džiaugiamės, kad lapkričio 13 dieną vykusiame Privalomojo sveikatos draudimo tarybos posėdyje pritarta įvesti naują paslaugą – streptokoko antigeno nustatymo testą 2–7 metų vaikams, susirgusiems ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis. Tikimasi, kad šis tyrimas padės gydytojams nuspręsti, ar gydymas antibiotikais vaikui yra tikrai reikalingas, ar ne, ir tokiu būdu sumažinti antibiotikų vartojimą šalyje“, – sakė VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėja Kristina Garuolienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.