Kaip sužinoti, ar esi apdraustas PSD?

Medikai ir teritorinių ligonių kasų specialistai iš savo patirties gali papasakoti ne vieną atvejį, kai tik atvykęs į gydymo įstaigą žmogus sužino, kad jis nėra apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD). Tačiau tada jau būna per vėlu ir už gydytojų konsultacijas, gydymo procedūras bei atliekamus tyrimus pacientui tenka sumokėti iš savo kišenės.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Nov 30, 2015, 12:18 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 3:05 AM

Kad taip nenutiktų, Valstybinės ligonių kasos (VLK) Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registro skyriaus vedėja Natalija Jelenskienė ragina gyventojus nepatingėti skirti poros minučių ir nelaukiant ligos ar nelaimės įsitikinti, ar jie yra drausti PSD.

„Kartais žmonės neįvertina kai kurių aplinkybių: pavyzdžiui, to, jog pasikeitė jų darbo santykiai, galbūt jie neteko darbo, galbūt turėjo savarankiškai mokėti PSD įmokas ir vėlavo tai padaryti arba įmokėdavo nepakankamai, ne tam įmokų administratoriui, ne tuo įmokos kodu. Visa tai turi lemiamos įtakos jų draudimui. Todėl dar kartą priminame gyventojams, kad dėl jų pačių ramybės ir gerovės vertėtų pasitikrinti, ar jie yra apdrausti PSD. Juolab kad norint tuo įsitikinti nereikia nei gaišti daug laiko, nei kur nors vykti“, – teigė N.Jelenskienė.

Sužinoti, ar yra apdraustas PSD, kiekvienas žmogus gali apsilankęs VLK interneto svetainėje adresu www.vlk.lt. Skiltyje „Ar esate draustas?“ žmogui tereikia įvesti vieną iš prašomų duomenų – nurodyti asmens kodą arba draudžiamojo asmens identifikacinį kodą. Įvedus šiuos duomenis, sistemoje iš karto pasirodo informacija, ar žmogus yra apdraustas PSD, ar ne.

VLK įspėja, jei oranžiniame fone pasirodys įspėjamasis ženklas ir užrašas „neapdraustas“, būtina nedelsiant pasirūpinti savo draudimu ir išsiaiškinti priežastis, kodėl žmogus nėra apdraustas PSD. Kilus neaiškumų, patariama skambinti ligonių kasų bendruoju telefono numeriu 8 700 88888 arba rašyti el. pašto adresu info@vlk.lt.

Sužinoti, ar žmogus yra draustas PSD, taip pat galima prisijungus prie elektroninių valdžios vartų www.epaslaugos.lt. Tokią galimybę turi identifikuoti interneto bankininkystės naudotojai arba elektroninio parašo sertifikato naudotojai.

Apdraustiesiems PSD dauguma Lietuvoje teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų yra suteikiamos nemokamai. Tuo tarpu, jei žmogus nėra apdraustas PSD, net už tokias brangiai kainuojančias bei sudėtingas, tačiau būtinas procedūras, kaip operacija, jam reikėtų sumokėti iš savo kišenės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.