Moterį išgąsdino beprasidedantis vėžys

39 metų šiaulietė (vardas ir pavardė žinomi) pasakoja kreipusis į šeimos gydytoją norėdama atlikti profilaktinį sveikatos patikrinimą, kurį kas keleri metai reikia pristatyti į darbovietę. Šeimos gydytoja pasiūlė jai dalyvauti prevencinėje programoje ir išsitirti dėl gimdos kaklelio vėžio.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2015, 11:59 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 10:48 AM

„Pradžioje bandžiau išsisukinėti: aiškinau, kad prieš dvejus metus tikrinausi privačiai ir esu visiškai sveika“, – prisiminė moteris. Bet gydytoja nesiklausė atsikalbinėjimų ir primygtinai siūlė pasinaudoti valstybės suteikiama galimybe nemokamai išsitirti.

Vėlesni įvykiai pasisuko netikėta linkme. Gimdos kaklelio citologinis tyrimas nustatė ląstelių pakitimus, todėl moteris buvo pasiųsta atlikti biopsiją.

„Administratorė pakvietė atvykti aptarti tyrimų rezultatų. Supratau, kad be reikalo niekas nekviestų. Dar bandžiau juokauti, klausiau, ar nemirštu. Kol nuvažiavau iki gydymo įstaigos, prieš akis prabėgo visas gyvenimas. Nors dar nežinojau tikslios diagnozės, nejučia pradėjau svarstyti, kas užaugins mano septynerių metų vaiką“,– skaudžių išgyvenimų neslėpė šiaulietė.

Pokalbis su gydytoja šiaulietei suteikė vilties. Paaiškėjo, kad biopsija padėjo nustatyti trečią ikivėžinę gimdos kaklelio stadiją, kuri yra išgydoma.

Laukdama operacijos moteris save kiek įmanydama ramino ir drąsino, vylėsi turėsianti jėgų įveikti beprasidedančią sunkią ligą. „Sutikau viešai pasidalyti savo patirtimi, norėdama paraginti moteris nedelsti ir nenumoti ranka į mirtinos ligos grėsmę. Jeigu būčiau delsusi ilgiau, galėjau sulaukti trečios gimdos kaklelio vėžio, ne ikivėžinės stadijos“, – neabejoja šiaulietė.

Po atliktos nedidelės intervencinės operacijos – konizacijos arba pakitusių audinių pašalinimo tolesni moters tyrimų rezultatai geri – pakitusių ląstelių nerasta. Dabar jos būklę medikai stebi kas trys mėnesiai.

Mirtingumas mažėja, sergamumas – ne

Per vienuolika metų, kai Lietuvoje vykdoma gimdos kaklelio vėžio prevencijos programa, šioje srityje pavyko pasiekti teigiamų rezultatų. Ne tik sumažėjo mirtingumas nuo gimdos kaklelio vėžio, bet ir pagerėjo šios ligos diagnostika.

„Iki programos atsiradimo moterims būdavo nustatomas vėlyvas, trečios ir ketvirtos stadijos, gimdos kaklelio vėžys, o pradėjus įgyvendinti prevencijos programą – dažniau diagnozuojamas ankstyvosios stadijos gimdos kaklelio vėžys ar net ikivėžiniai pakitimai, kurie yra visiškai pagydomi, kaip atsitiko ir minėtai šiaulietei. Prevencijos programa šiai moteriai padėjo aplenkti vėžį“, – sakė Šiaulių teritorinės ligonių kasos direktorius Remigijus Mažeika.

Vis dėlto Lietuvos moterų sergamumas šia sunkia liga tebėra vienas didžiausių Europoje. Vėžio registro duomenimis, mūsų šalyje kasmet diagnozuojama 400–500 naujų gimdos kaklelio vėžio atvejų. Efektyviau vykdyti prevencinę programą trukdo moterų pasyvumas, baimė, atidėliojimas kreiptis į savo šeimos gydytoją ar akušerį ginekologą. Šiaulių teritorinės ligonių kasos duomenimis, per praėjusius trejus metus patikros programoje dalyvavo tik 40,7 procento Šiaulių ir Telšių apskričių 25–60 metų amžiaus moterų. Šiaulių apskrityje pasitikrino 39 procentai, Telšių apskrityje – 44 procentai moterų. Neaktyviausiai moterys tikrinosi Akmenės, Rietavo, Šiaulių ir Radviliškio rajonų savivaldybėse. Kad mirtingumas nuo gimdos kaklelio vėžio ir sergamumas šia liga mažėtų ženkliau, rekomenduojama patikrinti bent 80 procentų atitinkamo amžiaus moterų.

Svarbu nedelsti

Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytoja akušerė – ginekologė Ingrida Jackūnienė sako, kad gimdos kaklelio vėžys atsiranda supiktybėjus gimdos kaklelio plokščiojo ar liaukinio epitelio ląstelėms. Anot jos, net 99,7 procento visų gimdos kaklelio vėžio atvejų kartu nustatomas ir jo sukėlėjas – žmogaus papilomos virusas. „Gimdos kaklelio vėžys be žmogaus papilomos viruso negalėtų vystytis, nors pats virusas nebūtinai sukelia vėžį“, – teigia gydytoja. Jos žodžiais, šiuolaikinė medicina gali laiku diagnozuoti ir gydyti ligą pagal šiuolaikines europines rekomendacijas, jeigu moterys laiku kreipiasi į specialistus.

Ikivėžiniai pokyčiai ar neinvazinis gimdos kaklelio vėžys (ca in situ) sėkmingai gydomi pašalinant pažeistas ląsteles ir išsaugant sveikus audinius. Taikant šį gydymą pasiekiama labai gerų rezultatų – išgijimas siekia iki 100 procentų. Dažniausiai atliekama operacija – diatermokonizacija – gimdos kaklelio dalies išpjovimas elektros kilpa. Tai nedidelė operacija, trunkanti apie 10–15 minučių. Po operacinio gydymo reguliariai, kas tris ar šešis mėnesius, atliekami pakartotiniai onkocitologinis ir žmogaus papilomos viruso tyrimai.

Nustačius invazinį gimdos kaklelio vėžį iki IIA stadijos, jau atliekama didelės apimties operacija. Diagnozavus IIB ar aukštesnę stadiją, dažniausiai skiriamas chemospindulinis gydymas. Štai kodėl taip svarbu ligą diagnozuoti kuo anksčiau, kol ji yra nesunkiai išgydoma.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos vadovo R. Mažeikos teigimu, remiantis kitų šalių patirtimi, organizuotai vykdant patikros programą, mirtingumą ir sergamumą gimdos kaklelio vėžiu galima sumažinti 70–80 procentų. Todėl 25–60 metų moterys kviečiamos neatidėlioti, nelaukti akivaizdžių ligos simptomų, o savo iniciatyva kreiptis į šeimos gydytoją arba akušerį ginekologą ir profilaktiškai pasitikrinti dėl gimdos kaklelio ligų.

„Norint išvengti šios klastingos ligos labai svarbu dalyvauti nacionalinėje gimdos kaklelio vėžio prevencijos programoje, laiku kreiptis į gydytojus“, – pabrėžė R.Mažeika.

Gyventojai rūpimus klausimus gali pateikti el. pašto adresu info@vlk.lt arba ligonių kasų informacijos telefono numeriu 8 700 88888.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.