Ką daryti pametus kompensuojamųjų vaistų pasą?

Teritorinių ligonių kasų darbuotojai neretai sulaukia gyventojų, pametusių savo kompensuojamųjų vaistų pasą, vizitų. Iš tiesų šis dokumentas vartojantiems kompensuojamuosius vaistus – itin svarbus: be jo reikiamų vaistų ar medicinos pagalbos priemonių tiesiog nepavyktų įsigyti.

R.Jurgaičio nuotr.
R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

2016-01-06 09:10, atnaujinta 2017-06-11 19:53

Kompensuojamųjų vaistų pasas visiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustiems asmenims gali būti išduodamas bet kurioje – tiek valstybinėje, tiek ir privačioje – gydymo įstaigoje, kuri yra sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa dėl sveikatos priežiūros paslaugų apmokėjimo. Priešingai nei kartais mano gyventojai, kompensuojamųjų vaistų pasai teritorinėse ligonių kasose nėra išduodami. Todėl pametusius ar kitaip praradusius kompensuojamųjų vaistų pasą Valstybinė ligonių kasa (VLK) ragina dar prieš einant pas gydytoją kreiptis į tą gydymo įstaigą, kurioje apdraustasis ketina apsilankyti pas gydytoją konsultacijos arba kurioje jis yra prisirašęs, kad jam būtų išduotas naujas kompensuojamųjų vaistų pasas.

„Pirmą kartą PSD apdraustiems žmonėms kompensuojamųjų vaistų pasas yra išduodamas nemokamai. Jei žmogus jį keičia grąžindamas senąjį pasą, tada reikia sumokėti vieną eurą. O jei žmogus kompensuojamųjų vaistų paso negrąžina, nes jį pametė arba grąžina sugadino, tuomet už naują dokumentą jam reikia sumokėti tris eurus“, – aiškino VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Irma Medžiaušaitė.

Ji ragina pametusiuosius kompensuojamųjų vaistų pasą kuo skubiau apie tai informuoti gydymo įstaigą ir pateikti prašymą naujam pasui gauti. Kartu pateikti reikės ir asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Kas gali atsiimti kompensuojamųjų vaistų pasą?

Visų pirma, apdraustasis, jei jis yra sulaukęs 16 metų, gali kompensuojamųjų vaistų pasą atsiimti pats pateikęs prašymą ir asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Vaikui būtiną kompensuojamųjų vaistų pasą turi atsiimti vienas iš tėvų (įtėvių), globėjų, rūpintojų. Pateikti reikia prašymą vaiko vardu, vaiko gimimo liudijimą, ir atstovo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Be to, apdraustasis gali paprašyti jo kompensuojamųjų vaistų pasą atsiimti kito žmogaus (pvz., giminaičio, kaimyno, socialinio darbuotojo). Šiuo atveju, jei atstovas yra įrašytas į Draudžiamųjų registrą, apdraustajam pakanka jį nurodyti savo prašyme išduoti pasą. Šis asmuo šalia kitų dokumentų, reikalingų pasui išduoti, turės pateikti ir jo tapatybę patvirtinantį dokumentą. O jeigu atstovas nėra įrašytas į Draudžiamųjų registrą, jam reikės pateikti notaro įformintą atstovavimą patvirtinantį dokumentą.

Ar gali kompensuojamųjų vaistų pasas nustoti galioti?

Kompensuojamųjų vaistų pasas nustoja galioti, kai žmogus automatiniu būdu išregistruojamas iš Draudžiamųjų registro. Pavyzdžiui, tai atsitinka tuomet, kai žmogus išvyksta iš Lietuvos gyventi į kitą šalį ir deklaruoja savo išvykimą.

Jeigu žmogus per 30 kalendorinių dienų nuo paso galiojimo pabaigos dienos vėl tampa draudžiamuoju ir yra įregistruojamas į Draudžiamųjų registrą, jo paso galiojimas yra atkuriamas per VLK informacinę sistemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.