Kada už gydymo paslaugas gali tekti sumokėti patiems

Visiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustiems Lietuvos gyventojams gydymo paslaugos yra suteikiamos nemokamai. Už jas gydymo įstaigoms, sudariusioms sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis, apmokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jan 6, 2016, 12:46 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 7:28 PM

Tačiau kartais susirgę žmonės vis dar suabejoja, ar jiems už kai kurias gydymo paslaugas reikia mokėti patiems, ar jos yra apmokamos PSDF lėšomis.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, kad papildomai už sveikatos priežiūros paslaugas mokėti nereikia, jei pacientas kreipiasi dėl būtinosios pagalbos ar dėl paslaugų gavimo į šeimos gydytoją arba su siuntimu į gydytojus specialistus.

VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėja Daiva Berūkštienė primena, kad patiems už gydymo paslaugas reikia mokėti tiems žmonėms, kurie nėra apdrausti PSD. Pavyzdžiui, jei žmogus turi pats mokėti PSD įmokas, bet jų nemoka ar turi susidariusią skolą.

Iš PSD apdraustų pacientų papildomas mokestis gali būti imamas tik tam tikrais konkrečiais atvejais. Pavyzdžiui, jei pacientas savo iniciatyva pasirenka brangiau kainuojančias paslaugas, medžiagas, procedūras, jis turi sumokėti ne visą jų kainą, bet kainų skirtumą, o jei pasirenka papildomas paslaugas ar procedūras, sumoka visą kainą. Taip pat susimokėti iš savo kišenės teks už gydytojo specialisto konsultaciją, jei žmogus neturi šeimos gydytojo siuntimo arba jei pacientą konsultuotis pas gydytoją specialistą siunčia gydytojas, dirbantis gydymo įstaigoje, neturinčioje sutarties su teritorine ligonių kasa.

Pacientas moka už paslaugas ir tais atvejais, jei pageidauja gauti planines sveikatos priežiūros paslaugas skubos tvarka. Tačiau gydymo įstaigos vadovas privalo nustatyti, kaip įstaigoje turi būti teikiamos mokamos paslaugos ir tinkamai apie jas informuoti.

„Gyventojams norime priminti, kad jei jie savo parašu ligos istorijoje patvirtins sutikimą mokėti už gydymo paslaugas, vaistus ar medicinos pagalbos priemones, tai vėliau nebeturės teisės reikalauti atlyginti patirtus nuostolius net paaiškėjus, kad iš tiesų pacientas už tas paslaugas ar priemones mokėti neturėjo. Todėl visada pirmiausia raginame gydymo įstaigoje drąsiai aiškintis, kodėl prašoma sumokėti už tam tikrą paslaugą ar priemonę. O jei išsiaiškinti nepavyksta, rekomenduojame kreiptis konsultacijos į savo gyvenamosios vietovės teritorinės ligonių kasos atstovus“, – sakė D.Berūkštienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.