Šeimos medicinos paslaugos apmokamos PSDF lėšomis

Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdrausti Lietuvos gyventojai gali nemokamai naudotis daugybe sveikatos priežiūros paslaugų. Jų išlaidos gydymo įstaigoms apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jan 14, 2016, 12:22 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 3:47 AM

Išlaidos asmens sveikatos priežiūros paslaugoms yra viena iš šešių stambių PSDF biudžeto dalių. Šio fondo lėšomis apmokamos pirminės sveikatos priežiūros paslaugos gydymo įstaigose, kitaip tariant – šeimos medicinos paslaugos.

Pasak Valstybinės ligonių kasos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėjos Daivos Berūkštienės, pirminė ambulatorinė asmens sveikatos priežiūra yra viena prioritetinių sveikatos apsaugos sistemos sričių, nes būtent joje sprendžiama daugelis žmogaus sveikatos problemų: juk sunegalavus pirmiausia kreipiamasi būtent į šeimos gydytoją. Todėl Lietuvoje siekiama gerinti šių paslaugų kokybę ir prieinamumą.

„Raginame pacientus domėtis savo teisėmis ir žinoti apie galimybę gauti šeimos gydytojo paslaugas nemokamai. PSD apdraustiems žmonėms šios paslaugos nieko nekainuoja, jeigu pacientas kreipiasi į tą gydymo įstaigą, kurioje yra prisirašęs ir jei ji yra sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa“, – aiškino D.Berūkštienė.

Lietuvoje šiuo metu tokių įstaigų yra 419: iš jų 256 yra privačios, o 163 – viešosios. Viešosios įstaigos aptarnauja didžiąją dalį pacientų – apie 70 procentų, o likusius 30 procentų aptarnauja privačios gydymo įstaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.