Išrauti korupciją padės jaunoji medikų karta

Nors už pacientų gydymą Lietuvoje gydymo įstaigoms sumoka ligonių kasos, vis dar gajus įprotis susidūrus su ligomis siūlyti kyšį. Tiesa, į ligoninę ar polikliniką traukti su kyšiu šiandien daugybei pacientų jau nebeatrodo nei normalu, nei priimtina. Tokią tendenciją pastebi šio sektoriaus atstovai: Jaunųjų gydytojų asociacijos (JGA) valdybos pirmininkas Rokas Laurinaitis ir Lietuvos medicinos studentų asociacijos (LiMSA) prezidentas Rytis Kalinauskas. Tačiau jie neneigia, kad iš esmės naikinant įsišaknijusį korupcijos vėžį prireiks ir daug laiko, ir aktyvių pastangų.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jan 26, 2016, 9:47 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:48 AM

Kokių antikorupcinių iniciatyvų yra įgyvendinusi jūsų vadovaujamos asociacijos?

R.Kalinauskas: Pernai ketvirtus metus iš eilės ant gydytojų kabinetų durų mūsų asociacijos nariai kartu su gydytojais klijavo lipdukus „Geriausia padėka gydytojui – Jūsų šypsena“. Šia akcija siekėme, kad visuomenė kuo daugiau išgirstų apie korupcijos problemą, kad kuo daugiau apie tai būtų kalbama. Akcija išprovokavo diskusijų, todėl manome, kad ji buvo sėkminga. Be abejo, lipdukas, nors tai ir yra gydytojo pasižadėjimas, vienas problemos neišsprendžia. Bet medikai ėmė aktyviau kalbėti apie korupcijos problemas, sulaukėme dėmesio žiniasklaidoje. Praėjusį gruodį Santariškių klinikose pacientų klausinėjome, ar žmonės girdėjo apie šią akciją. Rezultatai parodė, kad dauguma apklaustųjų buvo apie akciją girdėję ir atkreipę į jos siunčiamą žinutę dėmesį.

R.Laurinaitis: Mūsų asociacija tik prieš pusmetį buvo atkurta, tad kol kas aktyvias veiklas dar planuojame. Tačiau jau šį pavasarį ketiname imtis prieš korupciją nukreiptų veiklų.

Ar į šias veiklas ketinate įtraukti ir gydymo įstaigas, ar planuojate veikti savarankiškai?

R.Laurinaitis: Šiemet labiausiai ketiname savo veiklas nukreipti į pačius gydytojus. Mums svarbi medikų deklaracija, kad jie patys galėtų vienareikšmiškai sau atsakyti, jog šioje srityje nori pokyčių. Manau, gydytojams tai bus labai naudinga.

Kaip keičiasi visuomenės požiūris į korupcijos apraiškas sveikatos sektoriuje? Ar, jūsų pastebėjimu, daugėja žmonių, kuriems duoti kyšį nėra priimtina?

R.Laurinaitis: Be abejo, taip. Žinoma, tiek dešimtmečių egzistavusi praktika negali visai išnykti vos per trejus ar ketverius metus. Tačiau matome, kad jaunieji gydytojai rezidentai yra ypač priešiškai nusistatę prieš korupciją. Kalbu ne tik apie pacientų duodamus kyšius, bet ir kitas korupcijos apraiškas, pavyzdžiui, neskaidrius viešuosius pirkimus. Vyresnieji kolegos pastebi, kad keičiasi ir visuomenės požiūris. Ypač seniau vyresnioji karta neįsivaizduodavo vizito pas gydytoją be kyšio. Dabar su tokia nuostata susiduriama kur kas rečiau.

R.Kalinauskas: Jaunimas tikrai supranta, kad vis tiek gaus kokybiškas gydymo paslaugas, net jei už tai papildomai ir neprimokės. Galbūt žmonės perka išskirtinį gydytojų dėmesį, bando sutrumpinti laukimo eilėse laiką.

O galbūt yra ir placebo efektas: kyšį sumokėjęs žmogus jaučiasi ramiau, nes mano, kad taip jį gydys geriau ir jis greičiau sveiks?

R.Kalinauskas: Manau, kad taip. Yra tekę girdėti iš gydytojų, kad kartais labai sunku atsisakyti siūlomo kyšio vien todėl, kad pacientas ima mediku nepasitikėti, svarsto, gal per mažai pinigų pasiūlė. Taigi kyšis niekam neatneša nieko gero. Būtų geriausia pacientams suvokti, kad kyšis – nepagarba ir sau, ir gydytojui. Kokių sprendimų raunant korupcijos apraiškas reikėtų valstybiniu lygmeniu? Galbūt be didesnių pokyčių visuomenėje jie nebūtų efektyvūs?

R.Laurinaitis: Korupcija yra labai platus klausimas, kurį sprendžiant, aišku, reikia daugiau laiko. Kalbant apie valstybės politiką, manau, reikalingos tokios sąlygos, kad korupcijai tiesiog nebūtų poreikio. Jeigu medikams reikia gauti daugiau pajamų, nes jų atlyginimai pernelyg maži, arba pacientams tenka pernelyg ilgai laukti eilėse, ir jie šią problemą bando spręsti kyšiais, kovoti su korupcija gerokai sunkiau.

R.Kalinauskas: Gerinti sąlygas medikams yra vienas iš problemos sprendimo būdų, bet jis nėra vienintelis. Būtina aktyviau informuoti visuomenę, skatinti pilietiškumą. Gaila, kad žmonės vis dar bijo pranešti apie kyšio davimo atvejus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.