Kokių vaistų vaistinėse negali pritrūkti?

Į vaistinę dauguma žmonių įprastai užsuka neplanuotai. Suskaudo galvą ar pilvą, baigėsi kraujospūdį mažinantys vaistai, vos pabudus ryte pasireiškė peršalimo simptomai – ir jau veriame vaistinės duris.

VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Irma Medžiaušaitė<br>VLK nuotr.
VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Irma Medžiaušaitė<br>VLK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Feb 11, 2016, 8:25 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 12:17 PM

Tačiau, priešingai nei pirkėjams, vaistinėms tokių atvejų, kai netikėtai baigiasi būtiniausi vaistai, nutikti tiesiog negali. Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, kad sutartį su ligonių kasomis sudariusios vaistinės privalo visada turėti vaistų bei medicinos pagalbos priemonių (MPP), kurie įrašyti į Vaistinėje būtinų turėti kompensuojamųjų vaistų ir MPP sąrašus.

Minėti sąrašai nuolat kinta, nes keičiasi kompensuojamųjų vaistų bei MPP kainos. Šiuo metu į sąrašą yra įtrauktos 65 bendrinių pavadinimų vaistų grupės.

„Vaistinėse visada privalo būti kraujospūdį mažinančių, skausmą malšinančių, širdies veiklą gerinančių vaistų. Taip pat – infekcines ligas gydančių antibiotikų, vaistų nuo cukrinio diabeto, astmos, didelio akispūdžio. Į privalomų turėti vaistų sąrašus patenka dažniausiai skiriami kompensuojamieji vaistai, kurių priemoka pacientui mažiausia arba jie yra visai be priemokos“, – vardijo VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Irma Medžiaušaitė.

Taip pat vaistinėse pacientai visada privalo rasti pigiausių ir dažniausiai naudojamų MPP, pavyzdžiui, sauskelnių suaugusiems, diagnostinių juostelių gliukozės kiekiui kraujyje nustatyti.

„Pacientams būtina žinoti, kad vaistinėje įrengti monitoriai tam, kad vaistininkas galėtų pirmiausia pasiūlyti pigiausius vaistus su mažiausia priemoka ir tai privalo parodyti monitoriaus ekrane. Šių būtinųjų vaistų vaistinėse privalo būti visada. Todėl jei pacientui siūlomi brangesni vaistai, šis turi teisę reikalauti vaistų su mažesne priemoka. Įvertinę kiek už vieną būtinųjų kardiologinių vaistų receptą 2015 m. primokėjo skirtingų teritorinių ligonių kasų pacientai, pastebėjome, kad mažiausiai primokėjo Kauno teritorinės ligonių kasos veiklos zonoje – vidutiniškai apie 4,90 euro už vieną receptą. Daugiausia primokėjo už šiuos vaistus Klaipėdos teritorinės ligonių kasos veiklos zonoje – vidutiniškai apie 5,50 euro“, – pabrėžė I.Medžiaušaitė.

Vaistinė privalomų turėti kompensuojamųjų vaistų gali neturėti tik šiais atvejais: jei per paskutinį metų ketvirtį tokios veikliosios medžiagos atitinkamo stiprumo vaistų visai nepardavė arba jei vaistai laikinai netiekiami Lietuvos rinkai.

Vaistinėje būtinų turėti kompensuojamųjų vaistų ir MPP sąrašus galite rasti VLK interneto svetainėje www.vlk.lt. Kompensuojamųjų vaistų ir MPP  sąrašą galite rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.