Panevėžiečių iniciatyvos skatina nepakantumą korupcijai

Prieš kelis mėnesius Panevėžio teritorinė ligonių kasa (TLK) už įgyvendintą antikorupcinę iniciatyvą vykdant sveikatos priežiūros kontrolę pelnė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) apdovanojimą. Ministerijos įvertintas pastangas keisti požiūrį į korupciją panevėžiečiai tęsia ir šiais metais. Panevėžio TLK Administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Angelė Valentinavičienė pasakojo, kokiais iniciatyvos rezultatais jau džiaugiasi ir pacientai, ir medikai.

Korupcijos prevencijos priemonių Panevėžio TLK įgyvendina kasmet.<br>123rf nuotr.
Korupcijos prevencijos priemonių Panevėžio TLK įgyvendina kasmet.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Mar 3, 2016, 2:24 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 4:40 PM

Kaip kilo idėja imtis Panevėžio TLK įgyvendinti tokią iniciatyvą?

Korupcijos prevencijos priemonių Panevėžio TLK įgyvendina kasmet, tačiau iš visuomenės atsiliepimų vis tiek tenka girdėti, kad gydymo įstaigose pacientų neretai prašoma mokėti už tas paslaugas ar tyrimus, kurie yra apmokami iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto. TLK vadovai nutarė įgyvendinti sustiprintą nepakantumo neteisėtiems mokėjimams gydymo įstaigose ir vaistinėse iniciatyvą – pakviesti Panevėžio TLK darbuotojus stebėti ir rinkti asmeninę patirtį apie priemokas gydymo įstaigose ar vaistinėse, dalintis ta patirtimi, padrąsinti gyventojus raštu kreiptis į Panevėžio TLK, paaiškinant neteisėto mokėjimo grąžinimo tvarką ir nesiunčiant jų vien tik į gydymo įstaigos administraciją.

Neatsiejamomis kovos su korupcija dėl neteisėtų mokėjimų priemonėmis taip pat tapo ligonių kasos užsakymu dviejuose lauko ekranuose Panevėžyje praėjusių metų liepos – gruodžio mėnesiais rodyti vaizdo klipai „Klausk gydymo įstaigoje, kodėl reikia mokėti papildomai“ ir „Atsidėkokite medikui šypsena“. Panevėžio ir Utenos miestų autobusų rankenų laikikliuose spalį ir lapkritį buvo vežiota informacija „Jūsų prašo mokėti papildomai?“, suaktyvintas pacientų informavimas apie šių paslaugų kainas. Siekiant gauti grįžtamąjį ryšį apie informavimą šiuo klausimu, atlikta besikreipiančiųjų į Panevėžio TLK apklausa. Būtent visos šios iniciatyvos ir buvo apdovanotos SAM.

Kaip į iniciatyvą reagavo Panevėžio TLK specialistai? Ar lengvai juos pavyko įtikinti ir užkrėsti šita idėja?

TLK darbuotojai nuolat girdi pacientų atsiliepimus apie prašymus mokėti gydymo įstaigose, tad idėja, kad jie ir patys prisidėtų prie neteisėtų mokėjimų mažinimo, daugeliui buvo suprantama. Kai kurie darbuotojai aktyviau, kiti ne taip aktyviai įsijungė į šią iniciatyvą, nuoširdžiai drąsino žmones teirautis gydytojo, už ką prašoma mokėti – ne kiekvienam yra drąsu.

Be abejo, Kontrolės ir Gyventojų aptarnavimo skyriaus specialistai iš pradžių nuogąstavo, kad gyventojus skatinant raštu kreiptis į TLK, jų skyriui prisidės daug darbo. Tačiau diskutuojant ir priėmus sprendimą, kaip patogiausia registruoti ir nagrinėti gyventojų skundus, tuos nuogąstavimus pavyko išsklaidyti.

Koks buvo svarbiausias antikorupcinės iniciatyvos tikslas? Ar pavyko jį pasiekti?

Svarbiausias iniciatyvos tikslas buvo mažinti neteisėtų mokėjimų atvejus, juos atskleisti, išaiškinti neteisėtų mokėjimų grąžinimo tvarką jais besiskundžiantiems gyventojams, kad šie plačiau paskleistų žinią savo artimųjų, draugų, pažįstamų rate ir įgytų drąsos klausti, už ką prašoma mokėti. Skundų tikėtasi gauti daugiau nei 2014 m. Jų daugiau ir gauta. Tas faktas, kad maždaug pusė dėl mokėjimų gautų skundų pasitvirtino ir pacientams buvo grąžinti pinigai, tikimasi, paskatins daugiau žmonių domėtis mokėjimais, o gydymo įstaigas – atsisakyti neteisėtų mokėjimų praktikos.

Panevėžio TLK darbuotojai buvo pakviesti stebėti, rinkti asmeninę patirtį apie priemokas gydymo įstaigose ar vaistinėse ir dalintis ta patirtimi. Ar darbuotojai noriai dalinosi patirtimi?

Patirtimi vieni dalijosi daugiau, kiti – mažiau. Atskira statistika tuo klausimu nebuvo vesta. Daugelis informavo žodžiu, bet buvo ir raštiškas skundas, kurį išnagrinėjus gydymo įstaigai paskirta bauda, o darbuotojai, kaip pacientei, grąžinti neteisėtai paimti pinigai. Nors gydymo įstaiga pinigus grąžino savanoriškai, ji nesutiko su bauda ir dabar Panevėžio TLK su šia gydymo įstaiga bylinėjasi teismuose. Panevėžio apygardos administracinis teismas baudos įstaigai nepanaikino, bet įstaigos atstovas kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą su atskiruoju skundu. Šiuo metu laukiama pastarojo teismo nutarties.

Kiek per 2015 m. įgyvendinant iniciatyvą sulaukėte gyventojų skundų raštu apie neteisėtus mokėjimus?

Iš viso Panevėžio TLK Kontrolės skyrius gavo 27 gyventojų skundus: 23 iš jų registruoti TLK, tris skundus mums peradresavo Valstybinė ligonių kasa, vieną – Prezidento kanceliarija. Dėl nepagrįsto mokėjimo gydymo įstaigoje į ligonių kasą kreipėsi 20 iš 27 pasiskundusiųjų. Nustatyta, kad 12 mokėjimų iš tikrųjų buvo nepagrįsti: devyniais atvejais pacientams pinigai grąžinti, dėl kitų mokėjimų kontrolės procedūra arba skundo nagrinėjimas nebaigtas.

Ar antikorupcinė iniciatyva tęsiama ir šiais metais?

Taip. TLK darbuotojams padėkota už indėlį, akcijos rezultatai paskelbti viešai. Specialistai ir visuomenė kviečiami ir toliau nebūti abejingais neteisėtiems mokėjimams, padėti išaiškinti juos. Panevėžio TLK nuolat organizuoja antikorupcinį švietimą savo darbuotojams, kasmet kviečia Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos atstovę vesti mokymų ir supažindinti su naujienomis antikorupcijos srityje. Pernai ji pagyrė Panevėžio TLK antikorupcines iniciatyvas ir jas įvardijo kaip gerą kovos su korupcija pavyzdį, tinkamą pristatyti ir kitoms įstaigoms.

Kaip apskritai, Jūsų pastebėjimu, kinta Panevėžyje požiūris į korupciją sveikatos visuomenės srityje? Ar medikai ir pacientai tampa mažiau pakantūs korupcijos apraiškoms?

Į šį klausimą, neatlikus tyrimo, atsakyti sudėtinga. Korupcijos apraiškų sumažėjimas nėra greitai pasiekiamas ir iš karto pastebimas, bet antikorupcinės iniciatyvos lašas po lašo gali padaryti ir pacientus, ir medikus sąmoningesnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.