Ar už būtinąją pagalbą ES šalyse mokėti teks pačiam?

Kelionių į užsienio šalis metu nutikę nemalonumai gali reikšti ne tik rūpesčius dėl sveikatos, bet ir tapti tikru iššūkiu piniginei. Ne vienas mūsų yra girdėjęs istorijų apie didžiules sumas, kurias Lietuvos piliečiams yra tekę pakloti užsienyje už ten gautas sveikatos priežiūros paslaugas. Dažniausiai taip nutinka neapsidraudusiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD).

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Mar 8, 2016, 10:41 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 9:09 AM

Valstybinės ligonių kasos (VLK) Tarptautinių ryšių skyriaus vedėja Jūratė Sabalienė primena, kad privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti žmonės, vykstantieji į Europos Sąjungos (ES) šalis, Lichtenšteiną, Islandiją, Norvegiją ar Šveicariją, turėtų iš anksto pasirūpintų Europos sveikatos draudimo kortele (ESDK). Šis dokumentas teritorinėse ligonių kasose (TLK) yra išduodamas nemokamai.

„Europos sveikatos draudimo kortelė patvirtina apdraustojo teisę gauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis apmokamas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas laikino buvimo ES šalyse ir Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine bei Šveicarijoje metu. Labai svarbu žinoti tai, kad ši kortelė garantuoja tik nemokamą būtinąją pagalbą, tačiau nėra dengiamos transportavimo iš vienos valstybės į kitą išlaidos, taip pat priemokos už gydymo paslaugas, galiojančios svečioje šalyje. Priemokas žmogus turi apmokėti savo asmeninėmis lėšomis ar už jį apmoka privati draudimo bendrovė, papildomai apdraudusi klientą tokiu draudimu“, – teigia J. Sabalienė.

Tarptautinių ryšių skyriaus vedėja teigia, kad būtinoji pagalba užsienyje teikiama ir už ją PSDF biudžeto lėšomis apmokama tik ūmių susirgimų atveju. Lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams paslaugos suteikiamos tik išskirtiniais atvejais, kai žmogui būtina nuolatinė priežiūra (šių paslaugų teikimo laiką su gydymo įstaigą būtina suderinti iš anksto, pavyzdžiui, dėl hemodializės paslaugų). Odontologijos paslaugos užsienyje taip pat gali būti kompensuojamos PSDF lėšomis, tačiau tik tuo atveju, jei jos buvo suteiktos ištikus ūmiam danties skausmui.

„Teisės aktai suteikia teisę gauti PSDF biudžeto lėšomis apmokamą būtinąją medicinos pagalbą tik tose gydymo įstaigose, kurios priklauso tos šalies valstybinei sveikatos sistemai, t. y. turi sutartį dėl tokių paslaugų teikimo su tos šalies ligonių kasa ar kita atitinkama įstaiga. Valstybinėje sistemoje paprastai veikia tiek viešosios, tiek privačios gydymo įstaigos, todėl atvykus į gydymo įstaigą pravartu pasiklausti, ar ji priklauso nacionalinei sveikatos sistemai“, – sako J.Sabalienė.

Taigi, ligonių kasos negali apmokėti už medicinos pagalbą, jei ji suteikta gydymo įstaigoje, veikiančioje už valstybinės sveikatos sistemos ribų. Ligonių kasos taip pat nekompensuoja paciento priemokų ir gydymo paslaugų, kurios pagal užsienio šalies (pagal sąrašą) nacionalinius teisės aktus, nėra apmokamos valstybinio sveikatos draudimo lėšomis.

Išvykstantiems į kelionę reikėtų pasidomėti, kokios paciento priemokos ir mokesčiai taikomi konkrečioje ES šalyje – ši informacija skelbiama VLK ir TLK interneto svetainėse, tai galima sužinoti ir TLK, atvykus pasiimti ESDK.

Pagal pateiktą ESDK užsienyje suteikus būtinąją medicinos pagalbą, išlaidas apmoka tos šalies valstybinio sveikatos draudimo įstaiga. Vėliau ji kreipiasi į Lietuvą, t. y. šiuo atveju į Valstybinę ligonių kasą, dėl šių išlaidų kompensavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.