Lizdo sukimo sindromas: akušerė pasakė, ar tai mitas, ar tiesa

Paskutinėmis nėštumo savaitėmis ne viena besilaukianti moteris pradeda rūpintis ne tik ateinančios gyvybės daiktais bei drabužėliais, bet ir namų švara bei tvarka. Aplinkiniai šyptelėję įvertina, kad jai prasidėjo, vadinamas, lizdo sukimo sindromas. Portalui lrytas.lt akušerė ir tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja Ieva Girdvainienė papasakojo, kas iš tiesų vyksta su moters kūnu.

 Trečią nėštumo trimestrą moterys tvarkytis pradeda ir dėl atsiradusio papildomo laiko, ir dėl hormonų.<br> 123rf nuotr.
 Trečią nėštumo trimestrą moterys tvarkytis pradeda ir dėl atsiradusio papildomo laiko, ir dėl hormonų.<br> 123rf nuotr.
„Nebijokite būti nepasiruošusi, išmokite komandinio darbo ir nedarykite visko pačios vienos – ir prieš nėštumą, ir po jo“, – pataria I.Girdvainienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Nebijokite būti nepasiruošusi, išmokite komandinio darbo ir nedarykite visko pačios vienos – ir prieš nėštumą, ir po jo“, – pataria I.Girdvainienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 8, 2020, 6:17 AM

Sutampa su atostogomis

„Pirma, reikėtų įvertinti tai praktiškai – žmonės, sužinoję, kad laukiasi naujos gyvybės, pradeda kitaip vertinti aplinką kur gyvena ir ruoštis kūdikio atėjimui. Tad šie žingsniai, namų aplinkos kūrimas, tvarkymasis yra labai natūralūs“, – įsitikinusi I.Girdvainienė.

Nors manoma, kad lizdo sukimo sindromas suaktyvėja trečiame nėštumo trimestre, iš tiesų jis sutampa su nėštumo ir gimdymo atostogomis, į kurias Lietuvoje moterys dažniausiai išeina prasidėjus 30 nėštumo savaitei.

„Taip pat ir hormoninis fonas prideda savo. Moterims, kaip ir visiems gyvūnams, intuityviai norisi ruoštis vaikelio atėjimui“, – priduria akušerė.

Būtina pasitelkti kitus

Tiesa, ji pastebi, kad lietuvės moterys labai daug ką nori padaryti pačios ir pamiršta pasitelkti į pagalbą aplinkinius. Todėl pasigirsta pasakojimų, kaip su nemenku pilveliu moterys ir ant kopėčių ropščiasi kabinti užuolaidų, ir sunkius pirkinius neša į trečią aukštą.

„Aš visuomet nėščiosioms patariu – pajunkite tėčius į šį procesą, būkite protas, o tegu daro kiti. Reikia saugoti raiščius, raumenis, nes stuburo atramos sistema dirba kitaip. Besilaukiančioms negalima nešti didelio svorio ir svarbu visuomet prisiminti, kad saugotis turite už du, nes traumų tikimybė išauga, o susižalosite ne tik jūs, bet ir vaisius“, – pabrėžia gydytoja.

Žinoma, tam tikrus darbus saugant save, neskubant, galima atlikti. Jei anksčiau buvo teigiama, kad nėščiosioms draudžiama kabinti užuolaidas, tai I.Girdvainienė šypteli, kad tai daryti galima ir rankas pakėlus gimdymas neprasidės, bet svarbu nepersistengi: „Užteks pakabinti vieną užuolaidą.“

Prieš gimdymą būtinas poilsis

Akušerė atsiradusį laisvą laiką prieš gimdymą siūlo išnaudoti tikroms atostogoms, atokvėpiui prieš laukiantį kūdikio auginimo maratoną. Apsilankykite kursuose tėvams, žindymo pamokose, skirtikite laiko sau, savo pomėgiams, sportuokite, leiskite laiką gamtoje.

„Labai dažnai sutikus mamas su naujagimiais jos apgailestauja, jog neleido sau pailsėti prieš gimstant kūdikiui. Prisiminkite, kad mažyliui svarbiausia tėvai, mamos šiluma ir erdvė kur miegoti. Užuolaidos, papuošimai ant sienų svarbūs suaugusiems, ne vaikui. Visad primenu, kad šiais laikais labai daug dalykų galima įsirengti pogimdyviu laikotarpiu. Karantinas parodė, kad viską įmanoma užsisakyti internetu“, – įsitikinusi akušerė.

Nepasiruošus virsmui iš moterystės į motinystę, neskyrus laiko sau, savo emocijoms ir kūnui viena iš pasekmių gali būti ir neramus kūdikius, ir net padidėjusi pogimdyvinės depresijos tikimybė.

„Prieš gimdymą besisukusios, kaip vijurkai, gimus kūdikiui, kai kurios moterys pradeda save graužti, kad yra per mažai veiklios, per mažai daro ir nepasiruošusios motinystei. Nebijokite būti nepasiruošusi, išmokite komandinio darbo ir nedarykite visko pačios vienos – ir prieš nėštumą, ir po jo“, – pataria I.Girdvainienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.