Akušerė atsakė, ar nėščiosioms galima naudoti sekso žaislus

Apie seksą nėštumo metu kalbama labai mažai. Besilaukiančios moterys specialistams klausimų turi daugybę, bet dažniausiai drovisi juos užduoti, todėl akušerė, seksualinės medicinos draugijos narė ir tinklaraščio sumanimama.lt autorė Marija Mizgaitienė dalijasi praktiniais patarimais.

 Nėštumo metu pasikeitus hormonams moterys dažniau nori mylėtis.<br>„Unplash“ nuotr.
 Nėštumo metu pasikeitus hormonams moterys dažniau nori mylėtis.<br>„Unplash“ nuotr.
Akušerė M.Mizgaitienė pabrėžia, kad nei varpa, nei sekso žaislai, jei elgiamasi pagal instrukciją, mažylio mamos pilvelyje pasiekti negali.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Akušerė M.Mizgaitienė pabrėžia, kad nei varpa, nei sekso žaislai, jei elgiamasi pagal instrukciją, mažylio mamos pilvelyje pasiekti negali.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 25, 2020, 4:32 PM, atnaujinta Nov 4, 2021, 5:30 PM

Mylėtis saugu visada

Daugiausiai nerimo nėščiosioms ir jų vyrams kelia klausimas – ar mylėjimasis gali sužaloti, užgauti mažylį. Akušerė nuramina, kad mažylis mamos pilvelyje yra absoliučiai ramus ir tuo, kuo užsiima mama ir tėtis, nejaučia.

„Vaikelį saugo gleivių kamštis, gimdos kaklelis ir varpa tikrai nepasiekia vaikučio. Kartais moterys sako, kad sueities metu jaučia stipresnius vaikelio judesius, bet to nereikia gąsdintis, tai nereiškia, kad jam nepatinka, bet jis greičiausiai reaguoja į mamos emocijas – teigiamas arba neigiamas“, – pastebi M.Mizgaitienė.

Ji primena, kad seksu užsiimti yra saugu viso nėštumo metu išskyrus retus atvejus, kada gydytojas akušeris ginekologas draudžia ar nerekomenduoja dėl persileidimo, priešlaikinio gimdymo ar kitų grėsmių.

Hormonai keičia potraukį

Nėštumo metu įvyksta hormonų pokyčiai, kurie nepriklauso nuo pačių moterų.

„Kalbant apie nėštumo laikotarpį, jie dažniau pasikeičia, galima sakyti, į gerąją pusę ir potraukis didėja, bet gali būti visaip. Vienos pastebi, kad noras mylėti padidėja ir net vyrai išsigąsta tokio aktyvumo. Tada siūlyčiau nepamiršti, kad egzistuoja ne tik vaginalinis seksas ir poreikį lytiniai sueičiai galima perteikti kitomis formomis, kaip mastarubacija, glamonėmis“, – teigia akušerė.

Sekso nėštumo metu gali nesinorėti ne tik dėl hormonų pokyčių, bet ir dėl psichologinių momentų. Moterys ypač dažnai per nėštumą jaučiasi negražios, pastambėjusios, nepatrauklios partneriui.

„Dažnai išgirstu palyginimus, kad esu didelė, kaip karvė. Iš tiesų, patariu pasikalbėti su partneriu, paklausti jo, ar jūsų kūnas jam patinka. Moksliniai tyrimais įrodyta, kad vyrams dažniausiai yra labai seksualu besilaukianti partnerė ir jaučia dar didesnę trauką joms“, – šypteli M.Mizgaitienė.

Nepamirškite lubrikanto

Dėl tų pačių pasikeitusių hormonų nėštumo metu mylintis gali būti juntamas makšties sausumas ar net retais atvejais šiek tiek kraujo, dėl to paties sausumo trinties metu pažeistos kraujagyslės. Siekiant išvengti šių nemalonių pojūčių akušerė rekomenduoja naudoti lubrikantą. Tiesa, jį reikėtų pasirinkti atsakingai, prioritetą teikti ekologiškai, vandens pagrindo produkcijai arba jei rasite – specialiai besilaukiančioms moterims skirtiems geliams.

„Jei kraujavimas nedidelis, nėra lydimas stiprių pilvo skausmų, kurie nepraeina valandos bėgyje, jaudintis nėra ko“, – nuramina specialistė ir taip pat rekomenduoja daugiau laiko skirti įžangai bei rinktis patogias pozas.

Antrasis medaus mėnuo

Taip pat M.Mizgaitienė primena, kad poros ar moterys, kurios naudojosi sekso žaislais, juos gali naudoti ir pastojus. Žinoma, jie turi būti saugūs, atitikti kokybės standartus.

„Siūlyčiau vengti grubaus sekso, bet žaisliukus tikrai naudoti galima. Kaip varpa nepasiekia kūdikio, taip ir vibratorius nepakenks“, – šypteli specialistė.

Antrasis nėštumo trimestras vadinamas antruoju medaus mėnesio, nes tuo metu pagerėja moters savijauta, nebelieka pykinimų, svoris būna pakitęs nedaug, o noro mylėtis – pakankamai.

„Kartais po lytinių santykių gali būti juntami gimdos susitraukimai. Tai normalu. Mylintis išsiskiria hormonas oksitocinas, kuris gali sukelti nestiprius sąrėmius. Jei gimdos susitraukimai nedažnėja, nestiprėja tai nėra reikalo nerimauti“, – teigia Marija.

Liaudies išmintis teigia, kad paskutinėmis nėštumo savaitėmis seksas gali paskatinti greitesnį gimdymą. Ar tai tiesa?

„Ir taip, ir ne. Spermoje esantis prostaglandinai turi savybę paminkštinti ir paruošti gimdos kaklelį gimdymui, bet spermoje jų kiekis nėra pakankamas. Tad moksliškai nėra įrodyta, bet praktiškai dažnai pasitvirtina. Visais atvejais lytiniai santykiai tiek nėštumo pradžioje, tiek ir pabaigoje nepakenks“, – padrąsina sumanimama.lt kūrėja.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.