Dantų priežiūra nėštumo metu: infekcijos dantenose gali iššaukti priešlaikinį gimdymą

Dantų gydymas nėštumo metu apipintas mitais: vienos mamos mano, kad negalima lankytis pas odontologą, o kitos bijo, jog praras dantis, nes kūdikiai įsčiose išnaudos visas jų kalcio atsargas. Kartu su odontologe, socialiniuose tinkluose žinoma, kaip „Dantų gydytoja“ Birute Šlekiene kalbame apie dažniausias baimes ir problemų sprendimus.

Jeigu besilaukiančią moterį pykina valantis dantis, gydytoja odontologė B.Šlekienė pataria valyti juos mažesniu dantų šepetuku, vėliau arba pakeisti dantų pastą.<br> lrytas.lt koliažas
Jeigu besilaukiančią moterį pykina valantis dantis, gydytoja odontologė B.Šlekienė pataria valyti juos mažesniu dantų šepetuku, vėliau arba pakeisti dantų pastą.<br> lrytas.lt koliažas
Gydytoja odontologė primena, kad dantimis turi pasirūpinti ne tik mama, bet ir visa šeima, kurie myluoja mažylį.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Gydytoja odontologė primena, kad dantimis turi pasirūpinti ne tik mama, bet ir visa šeima, kurie myluoja mažylį.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-02-04 19:14

Geriausias laikas gydymui

„Iš tiesų, nėštumas savaime dantų negadina, tačiau laukiantis keičiasi hormonų būklė, mažėja vitaminų, mineralų, silpnėja imunitetas, todėl dažnai atsiranda palankesnė terpė daugintis bakterijoms, formuojasi dantenų uždegimas, atsiranda dantų pažeidimai ir gedimai“, – teigia gydytoja.

Ji pataria, kad geriausia pas odontologą apsilankyti dar planuojant nėštumą ar bent jo pradžioje. Tuomet specialistas įvertins dantų būklę ir sudarys gydymo planą, jei jis reikalingas.

„Gydyti dantis nėštumo metu galima. Tik įspėkite odontologą apie nėštumą, nes tai gali koreguoti gydymo planą ar vaistų parinkimą. Įprastas gydymas paprastai yra saugus, tačiau sudėtingą gydymą, pvz kaip dantų implantacija, geriau atidėti po gimdymo“, – primena Birutė.

Gydyti dantis palankiausia antrąjį nėštumo trimestrą, nes vaisiaus organai jau susiformavę, o pilvukas dar nedidelis, todėl nesunku ir išsėdėti odontologo kėdėje.

Aišku, daugelis jaudinasi, ar galima bus nuskausminti dantis. B.Šlekienė ramina, kad taip, nors mažas procedūras ji rekomenduoja atlikti be vaistų.

Dantų priežiūra, jei pykina

Papildomai prižiūrėti dantų nereikia – kaip ir iki nėštumo, dantis reikia valyti du kartus per dieną su dantų pasta bei nepamiršti pasirūpinti tarpdančiais. Žinoma, daugiau iššūkių kyla moterims, kurias kankina pykinimas.

„Būna taip, kad valant įprastu dantų šepetėliu, moteris jaučia pykinimą. Tuomet siūlau pabandyti naudoti minkštą, maža galvute dantų šepetėlį, skirtą vaikams arba vieno danties šepetėlį. Jei tai nepadeda – valymą nukelkite vėlyvam rytui, kuomet pykinimas nebus toks intensyvus. Valant dantis užsimerkite ir koncentruokitės į kvėpavimą arba pabandykite kitus dėmesio nukreipimo būdus, pavyzdžiui, klausytis muzikos“, – pataria B.Šlekienė.

Taip pat apsvarstykite, ar jūsų nepykina pasirinkta dantų pasta. Jeigu taip, rinkitės švelnesnį, kitą skonį ar neputojančią dantų pastą.

„Po vėmimo praskalaukite burną vandeniu arba sodos tirpalu, kad nuplautumėte rūgštį. Vėmimas kenkia dantims, nes į burną patekusios skrandžio sultys sudaro rūgštinę terpę. Valykite dantis ne anksčiau kaip praėjus 30 minučių po vėmimo ar refliukso. Tokiu būdu bus mažiau pažeidžiamas emalis“, – pabrėžia odontologė.

Dantenų ligos pavojingos ir kūdikiui

„Nors nėštumas savaime dantų ar dantenų negadina, tačiau laukiantis keičiasi hormonų būklė, mažėja vitaminų, mineralų, silpnėja imunitetas, todėl dažnai formuojasi dantenų uždegimas, kuris pasitaiko net 60 proc. nėščiųjų. Ši būklė turi specialų pavadinimą – nėštuminis gingivitas“, – informuoja odontologė Birutė.

Šis negalavimas gali prasidėti antrą nėštumo mėnesį, o aštuntą pasireiškia sunkiausia forma. Nėštuminio gingvito simptomai: patinusios, paburkusios, paraudusios, skausmingos dantenos, kraujavimas valant dantis.

Atsiradus šiems simptomams būtina kreiptis pas odontologą, kad įvertintų būklę bei parinktų gydymą ir profilaktines priemones.

„Primenu, kad sergant dantenų ir periodonto ligomis yra didesnė tikimybė pagimdyti kūdikį su mažesniu kūno svoriu bei patirti priešlaikinį gimdymą. Organizmas reaguodamas į infekciją dantenose, išskiria uždegiminines medžiagas mediatorius, kurie gali iššaukti priešlaikinį gimdymą. Manoma, kad 18% priešlaikinio gimdymo atvejų yra susiję su burnos gleivinės uždegimais“, – teigia B.Šlekienė.

Sveiki dantys – visoje šeimoje

Tam, kad išsaugotumėte sveikus dantis, gydytoja pataria valgyti daugiau kalcio turinčius produktus arba kalcio papildus.

„Kalcis taip pat svarbus kūdikio dantims ir kaulams. Kūdikio pieniniai dantys pradeda vystytis jau penktąją nėštumo savaitę“, – dalijasi informacija specialistė.

Tiesa, būsimos mamos kartais pernelyg dažnai mėgaujasi saldumynais. Visa tai ne tik prideda papildomų kilogramų, bet ir skatina ėduonį.

„Naujagimiui burnos mikroflora yra perduodama jį bučiuojant, pučiant kūdikio maistą ir visaip kitaip rodant meilę, todėl dantis turėtų susigydyti turėtų ne tik mama, bet ir visa šeima – tėtis, seneliai, broliai ir sesės“, – primena B.Šlekienė.

Daugiau odontologės patarimų: www.instagram.com/dantu_gydytoja/ ir www.facebook.com/Gyd-odontologė-Birutė-Šlekienė-108272224241060

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.