Medikai apie devintuką pagimdžiusią moterį: paskaičiavo, kokia tikimybė susilaukti tiek vaikų

Maroko valdžia pasidalijo informacija, kad jų šalyje devynis kūdikius pagimdė 25-erių mama iš Malio Halima Cissė. Naujienų portalas lrytas.lt apie daugiavaisį nėštumą kalbasi su medikėmis, kurios papasakojo, kokie iššūkiai yra būsimoms mamoms ir kūdikiams, jei jų pilve yra ne vienas.

Daugiavaisis nėštumas yra sudėtingas ir kūdikiams, ir jų mamoms.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiavaisis nėštumas yra sudėtingas ir kūdikiams, ir jų mamoms.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Lietuvos akušerių ginekologojų draugijos vadovė, gydytoja dr. Diana Ramašauskaitė yra priėmusi ketvertuką.<br>Santaros klinikų nuotr.
Lietuvos akušerių ginekologojų draugijos vadovė, gydytoja dr. Diana Ramašauskaitė yra priėmusi ketvertuką.<br>Santaros klinikų nuotr.
Akušerė Ieva Girdvainienė įsitikinusi, kad daugiavaisio nėštumo atveju būtinas emocinis palaikymas mamai.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Akušerė Ieva Girdvainienė įsitikinusi, kad daugiavaisio nėštumo atveju būtinas emocinis palaikymas mamai.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 5, 2021, 9:18 PM

Priėmė ketvertuką

Lietuvos akušerių ginekologojų draugijos vadovė, gydytoja dr. Diana Ramašauskaitė pabrėžė, kad daugiavaisis nėštumas yra sudėtingas ir kūdikiams, ir jų mamoms. Ji prisiminė, kai dar karjeros pradžioje 1993-1994 metais teko prižiūrėti ketvertuką nešiojančią moterį bei dalyvauti jos gimdyme.

„Tuo metu neturėjome duomenų, mokslo pasiekimai buvo visai kiti, tad buvo sunku nuspręsti, kada nerizikuojant vieno ar kito vaisiaus sveikata būtina užbaigti nėštumą. Viskas baigėsi gerai, mama juos išnešiojo net iki 35 pilnų savaičių, o vieną mergaitę tėvai pavadino mano vardu“, – su šypsena kalbėjo D.Ramašauskaitė.

Šiuolaikinė medicina rekomenduoja keturių ir daugiau vaisių nėštumą pabaigti 32 savaičių, nes didėja tarp kūdikių augimo skirtumai, atsiranda daugiau pavojų mamai.

„Daugiavaisis nėštumas kelia pavojų mamai dėl hipertenzinių būklių, kaip preklampsija, šlapimo takų infekcijų dažnio, mažakraujystės ir kitų patalogijų“, – teigė akušerė ginekologė.

 

Taip pat gimdant tris ir daugiau kūdikių atliekama cezario pjūvio operacija, nors yra literatūroje atvejų, kai moteris tiek vaikų pagimdo natūraliu būdu.

Tikimybė susilaukti dvynių – auga

Kiek moteris gali fiziškai išnešioti vaikų – nėra paskaičiuota nė vienoje mokslinėje literatūroje.

„Nėra tyrimų, kiek tūrio gali talpinti moters gimda. Tam įtakos turi ir individualios savybės, kelintas nėštumas, ar gimda pilnavertė, koks moters sudėjimas, nes, pavyzdžiui, turinčios aukštą ir ilgą liemenį fiziškai galėtų daugiau talpinti“, – garsiai svarstė dr. D.Ramašauskaitė.

Medikė spėjo, kad devintuko vaikų svoris galėtų būti po 600-800 gramų, tai reiškia, kad jie gimę apie 26 nėštumo savaitę.

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, daugiavaisiai nėštumai dažnėja. Jei 2017 metais iš 1000 gimdyvių dvyniai gimdavo 14,2 proc. moterų, dabar ši tikimybė paaugusi iki 16,3 proc.

Pasaulyje skaičiuojama, kad dvyniai gimsta vienai iš 80 gimdyvių, tryniai – 80 pakelta kūbu, t.y. 512000, ketvertukas – 80 pakelta ketvirtuoju ir taip toliau. Tai reiškia, kad devintukas gali gimti 80 pakelta devintuoju – vienai moteriai iš 134217728000000000 gimdyvių.

Dažnėjančiam daugiavaisiui nėštumui įtakos turi vyresnis moters amžius ir pagalbinis apvaisinimas.

„Tose šalyse, kur nėra ribojamas įkeliamų embrionų skaičius, dažnesni yra dvynukai ar trynukai. Tai būdinga JAV. Europoje laikomasi taisyklių ne kelti daugiau nei trijų embrionų, o kai kuriose – tik vieną. Lietuvos akušerių ginekologų draugija taip pat išplatino rekomendacijas, kad būtų mažinamas įkeliamų embrionų skaičius ir rekomendavome ateityje kelti tik vieną embrioną“, – dalijosi informacija D.Ramašauskaitė.

Daugeliui – šaltas dušas

Akušerė, tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja Ieva Girdvainienė pabrėžė, kad Lietuvoje moterys patiria šoką sužinojusios jog laukiasi net ir dvynukų.

„Nekalbu, kai trynukai ar ketvertukas... Jau įrodyta, kad mamos patiria didžiulį stresą ir joms reikia didesnio palaikymo – ilgesnio pokalbio su akušere ar net psichologu. Visai šeimai nemenkas iššūkis nuo finansinių dalykų iki priežiūros klausimų. Todėl viską reikia labai lėtai, po truputį paaiškinti – pirma, leisti apsiprasti su ta mintimi, o paskui keliauti per visas rūpimas temas“, – teigė I.Girdvainienė.

Jos nuomone tokiai šeimai kartais neužtenka tik akušerės ginekologės palaikymo, reikia kitų specialistų įstraukimo palaikant psichoemocinę savijautą.

Naujagimių priežiūros klausimais konsultuojanti akušerė šyptelėjo, kad jos nuomone auginimo sunkumai ar dvynukų, ar pametinukų, labai panašūs, o vieną paskui kitą gimusius vaikus prižiūrėti gal net sunkiau.

„Dvynius dažniausiai augina abu šeimos tėvai ar įsitraukia seneliai. O jei augina mama pametinukus – dažnai lieka viena su jais. Be to, dvynukų laukimui tėvai būna itin pasiruošę, apsiskaitę, o štai laukiant antro vaiko pamečiui nuo kito, rodos, viską žino ir nebesidomi. O juk būna ir viskas kitaip!“, – pabrėžė Ieva.

Laktacijos specialistė I.Girdvainienė įsitikinusi, kad maitinti savo pienu galima ir dvynukus, ir trynukus. Žinoma, verta ir anksto kreiptis į būtent šią sritį išmanančią konsultantę – Ieva pataria susisiekti su Rima Kurtinaitiene.

„Viskas slypi nusiteikime. Įmanoma, bet bus visko ir iššūkiai laukia nemenki, bet jei norite – tikrai galėsite tai daryti“, – žadėjo I.Girdvainienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.