Profesorė apie vakcinos nuo COVID-19 poveikį nėščiosioms, žindančioms ir vaisingumui

Įsibėgėjus vakcinacijos nuo COVID-19 tempams ne tik žemėja amžiaus riba tų, kurie gali jau gauti vakciną, bet ir skirtingų grupių, kurioms jis yra reikalingas. Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Jolanta Nadišauskienė įsitikinusi, kad nei planuojančių nėštumą, nei pastojusių ar žindančių mamų nereikėtų atskirti nuo vakcinuojamos populiacijos ir atsako į dažniausiai kylančius klausimus apie vakcinaciją.

 Prof. R. J. Nadišauskienė primena, kad nėščiosioms, planuojančioms nėštumą ir žindyvėms verta skiepytis nuo koronaviruso.<br>lrytas.lt koliažas
 Prof. R. J. Nadišauskienė primena, kad nėščiosioms, planuojančioms nėštumą ir žindyvėms verta skiepytis nuo koronaviruso.<br>lrytas.lt koliažas
Prof. R. J. Nadišauskienė primena, kad nėščiosioms verta skiepytis nuo koronaviruso.<br>Kauno klinikų nuotr.
Prof. R. J. Nadišauskienė primena, kad nėščiosioms verta skiepytis nuo koronaviruso.<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-05-18 11:03

– Ar rekomenduojama vakcina nuo COVID- 19 skiepytis nėštumą planuojantiems?

– Tų, kurie planuoja artimiausiu metu turėti vaikų, vakcinacija nesiskiria nuo bendros populiacijos. Todėl visos rekomendacijos aiškiai pasakyta, kad toms moterims, kurios planuoja nėštumą skiepytis nuo COVID- 19 yra saugu ir rekomenduojama.

– Galima išgirsti ne vieną mitą apie vakcinaciją, pavyzdžiui, kad COVID-19 vakcina gali sukelti nevaisingumą. Ar tai tiesa?

– Taip, yra toks gana plačiai paplitęs mitas, bet kaip ir visiems mitams būdinga tai, kad skaitydamas apie jį negali atsekti nei literatūros, nei šaltinių.

Šis mitas gajus, bet tarptautinė vaisingumo specialistus vienijanti organizacija tvirtai teigia, kad tai yra mitas ir todėl poros, kurios planuoja nėštumą ar tos, kurios pradėjo pagalbinio apvaisinimo procedūras gali skiepytis. Žinoma, reikėtų įvertinti, kad dieną ar dvi, kaip ir kitiems gali pasireikšti karščiavimas, raumenų skausmas ar kaulų laužymas, todėl pagalbinio apvaisinimo procedūrų tuo metu verta neplanuoti.

– Ar galima skiepytis nėščiosioms?

– Čia kol kas aiškių ir tvirtų rekomendacijų neturime ir jų laukiame. Vienas svarbus pastebėjimas iš tarptautinių organizacijų ir taip pat Lietuvos akušerių ginekologų draugijos yra tai, kad nėščiosios neturėtų būti atskiriamos, kaip grupė nuo vakcinacijos. Todėl svarbu įvertinti, kaip infekcija paplitus bendruomenėje, kiek moteris dalyvauja darbinėje veikloje, kur galimi kontaktai, išskiriamos medikės, socialinės darbuotojos, prekybos srityje dirbančios.

Dar vienas svarbus veiksnys, kurį reikia aptarti su savo gydytoju, tai ligos lydinčios nėštumą – diabetas, nutukimas, hipertenzija, širdies kraujagyslių ligos. Jas turinčioms moterims didėja rizika sunkiau sirgti koronavirusu.

Apskritai, kitoms moterims nėštumo metu, kovidinė infekcija pavojinga, nes susiję su jų pasikeitusia organizmo būkle.

– Ar yra situacijų kada nerekomenduojama skiepytis?

– Ateityje bus išskirtas individualus jautrumas vakcinoje esantiems komponentams, o kol kas kontraindikacijų nematome nei mes, nei PSO. Todėl labai noriu pakartoti – moteriai reikia sąmoningai įvertinti visas rizikas, aptarti su savo artimaisiais ir gydytoju. Manau, kad ateityje, kad nuo šios infekcija bus skiepijama, kaip ir gripo vakcina, kuri dabar rekomenduojama visoms moterims viso nėštumo metu.

– Kurią nėštumo savaitę rekomenduojama skiepytis?

– Kol kas rekomendacijų nėra. Tyrimai rodo, kad tos, kurios buvo atsitiktinai paskiepytos jau besilaukiančios, nors pačios to nežinojo, rodo, kad jokių komplikacijų joms nebuvo. Bus matyti ateityje.

– O jei slenka paskutinės nėštumo savaitės ar verta skiepytis?

– Tai labai detalūs ir individualūs klauismai – pasikartosiu, kad nėščiosios neturi būti atskiriamos nuo vakcinų ir turi priimti informuotą sutikimą skiepytis nėštumo pradžioje, ar pabaigoje. Išskirti trimestrų negalime, pasaulinė ginekologų federacija rekomenduoja skiepytis visoms.

– O kokios galimos šalutinės reakcijos nėščiosioms pasireiškia po vakcinos?

– Visos, kaip ir visiems. Pati sunkiausia ir labai reta pasitaikanti, kaip krešulių susidarymas nėščiosioms nebuvo pastebėta. O kitos, jau mano minėtos – trumpalaikis temperatūros pakilimas, raumenų skausmai, kaulų laužymas.

– O kaip reikėtų malšinti po vakcinos atsiradusius šalutinius efektus?

– Lygiai taip pat, kaip ir ne nėštumo metu – galima išgerti vaistus nuo uždegimo, kas mažina simtomus ir jų neteks vartoti ilgai, todėl nėra pavojinga. Taip pat verta vartoti daugiau skysčių.

– O ką daryti, jei viena vakcina išpuola prieš gimdymą, o kita po to?

– Visos vakcinos turi savo skiepijimo tvarką, jos ir reikia laikytis – skiepytis tais intervalais, kuriuos rekomenduoja gamintojas, nes tai yra ištirta.

– Ar galima skiepytis žindančioms?

– Taip, šiai grupei moterų, kaip ir besilaukiančioms rekomendacijos aiškios – skiepytis. Tai apsaugo ne tik moterį, bet ir naujagimį, kurio imuninė sistema nėra subrendusi, o antikūnai patenka per moters pieną.

– Jei jaučiamos pašalinės reakcijos, ar galima tęsti žindymą?

– Žinoma. Juk būna atvejų, kai net nepaskiepyta sukarščiuoja, bet juk žindo toliau. Tai čia tas pats. Jei atsiranda šalutiniai reiškiniai, jie praeina labai greitai.

– Jei naujagimis yra itin alergiškas – ar galima skiepytis?

– Reikia žinoti, kad šios vakcinos pagrindas yra negyvas viruso sukelėjas ar RNR, tai neturėtų būti kliūtis.

– Ką patartumėte abejojančioms?

– Siūlau domėtis mokslo grindžiamais faktais, PSO ir Lietuvos akušerių ginekologų draugijos rekomendacijomis. Reikia žinoti kuo daugiau, nesiremti mitais ir visokiais pasakymais, kurie kyla iš abejotinų šaltinių.

Taip pat primenu, kad paskiepytos ar ne nėščiosios turi saugoti save – laikytis higienos normų, laikytis socialinės distancijos ir nedidinti rizikos apsikrėsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.