Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Akušerė M. Mizgaitienė pasakė, ar sekso pozos ir „žvakė“ po visko padės pastoti

Poros, susiduriančios su sunkumais pastojant, domisi įvairiausiais būdais, kurie paskatintų šį procesą. Interneto platybėse galima rasti ir patarimų, kokios sekso pozos gali padėti greičiau susilaukti vaikelio ar kaip elgtis po sueities, kad ji baigtųsi norimu rezultatu.

„Aš labai rekomenduočiau rinktis tas pozas, kurios yra mėgstamos ir patinka jums abiems“, – šypteli akušerė Marija.<br>123rf nuotr.
„Aš labai rekomenduočiau rinktis tas pozas, kurios yra mėgstamos ir patinka jums abiems“, – šypteli akušerė Marija.<br>123rf nuotr.
Akušerė Marija siūlo rinktis tuos dalykus, kurie nekelia streso, nes jis trukdo pastoti.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Akušerė Marija siūlo rinktis tuos dalykus, kurie nekelia streso, nes jis trukdo pastoti.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 22, 2021, 4:48 PM

Akušerė, knygų autorė ir tėvystės mokyklos „Sumani mama“ įkūrėja Marija Mizgaitienė naujienų portalui lrytas.lt atsakė, kiek tai efektyvu iš tiesų.

Geriausios – patinkančios pozos

Nors yra manančių, kad vadinamos „misionieriaus“, „šuniuko“ pozos yra geriausios pastojimui, medikė šias poras informuoja, kaip yra iš tiesų.

„Kalbant apie pozas, padėsiančias lengviau pastoti, realybė ta, kad nėra moksliškai įrodyta, kad koks nors jų pasirinkimas padėtų, užtikrintų pastojimą. Norėčiau priminti, kad vyro sėkloje esantys spermatozoidai yra puikūs plaukikai, kurie pasiekia savo tikslą, jei tam nėra jokių kliūčių – ovuliacijos, susirgimų ar kitų medicininių priežasčių“, – paaiškina M.Mizgaitienė.

Tad ir gilesnį varpos įsiskverbimą suteikiančios pozos, kai sperma išsilieja arčiau gimdos, nėra būtinos planuojantiems vaikus.

„Aš labai rekomenduočiau rinktis tas pozas, kurios yra mėgstamos ir patinka jums abiems. Jei pasirinksite pozą, nes „reikia“, ji yra nepatogi, neteikia malonumo, kelia stresą – šios priežastys gali trukdyti ar net kenkti pastojimui“, – šypteli akušerė Marija.

Ji primena, kad iki vienerių metų nepastoti reguliariai mylintis yra visiškai normalu, nereikia ieškoti nei pozų, nei ligų. Jei po metų norimo rezultato nepavyko pasiekti – verta pasikonsultuoti su medikais, kurie jau ir spręstų kaip elgtis toliau.

Pagulinėjimas – dėl smagumo

Dar vienas mokslu neįrodytas pastojimą skatinantis veiksnys yra moters orgazmas.

„Viena iš teorijų teigia, kad orgazmo metu susitraukinėjantys gimdos ir makšties raumenys padeda spermai patekti į gimdos kaklelį. Nors tai mokslu ir neįrodyta, orgazmas yra malonus kiekvienos sueities metu“, – juokiasi M.Mizgaitienė.

Tiesa, tai taip pat neturėtų kelti streso – moterys ne visada patiria orgazmą ir jo siekimas norint pastoti gali būti dar vienas iš stresą sukeliančių faktorius. 

Ir dar vienas iš mitų, kuriuos dažnai girdi akušerė M.Mizgaitienė – patarimas palaikyti kojas pakėlus po sueities lyg „žvakę“, kad sperma užtikrintai pasiektų savo tikslą.

„Bet kokiu atveju, pagulinėti lovoje po lytinio akto yra gerai, – šypsosi Marija. – Na, bet tai tikrai nėra mokslu įrodytas būdas norinti pastoti. Juk atvirkštiniu atveju reikštų, kad moteriai atsistojus po lytinio akto sperma pasišalina ir ji niekad nepastos? Na, bet nebėgti iškart iš lovos, vis tiek rekomenduoju.“

Tiesa, per ilgas gulinėjimas irgi nėra sveika moters organizmui – medikai rekomenduoja po sueities praėjus iki 15 minučių pasišlapinti tam, kad būtų mažesnė uždegiminių procesų tikimybė.

M.Mizgaitienė pabrėžia, kad daugeliui porų koją kiša stresas – jo metu išsiskiria hormonai, kurie išties gali kliudyti.

Svarbu – reguliarūs santykiai

Na, o tiems, kuriems rūpi faktai, o ne mitai akušerė Marija savo socialinių tinklų paskyroje pasidalijo mokslu grįstais patarimais.

Norintiems pastoti reikėtų lytinius santykius turėti reguliariai, kas 1-2 dienas be apsaugos. Žinoma, ejakuliacija turi vykti makštyje.

„Lytiniai santykiai turi būti ne 3 kartus dienoje ir ne kas 10 dienų. Kodėl Pirmuoju atveju ejakuliate bus mažai spermatozoidų, antruoju – daug žuvusių. Abiem atvejais tikimybė pastoti mažėja“, – pastebi M.Mizgaitienė.

Ji primena, kad reguliarūs lytiniai santykiai turi būti nuo 7 – 9 ciklo dienos iki 21 – 23 dienos dėl moters organizme vykstančios ovuliacijos.

„Didžiausia tikimybė pastoti – jei sueitis buvo 1 – 2 dienos prieš ovuliaciją. Deja, nei vienas ovuliacijos nustatymo būdas 100 proc. nėra tikslus. Ir, jei lytiniai santykiai nėra reguliarūs, tai įvairių testų pagalba galima pražiopsoti ovuliaciją. O jei lytinis gyvenimas reguliarus, spermatozoidai lieka gyvybingi 5 – 7 paras. Ir vos tik įvyksta ovuliacija jie būna pasiruošę“, – pataria ji.

Akušerė pataria atsisakyti lubrikantų, nes jie, kaip ir seilės, gali paveikti spermatozoidų judrumą.

Daugiau Marijos patarimų rasite www.sumanimama.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.