Pirmieji nėštumo mėnesiai: pasakė, kada apsilankyti pas gydytoją ir kokius tyrimus atlikti

Projekte „Kol aš laukiu tavęs“ būsima mama Ieva Girdvainienė aiškinasi, kaip vyksta visa nėštumo kelionė ir ką reikia atlikti pamačius dvi teigiamas nėštumo testo juosteles. Akušerė ginekologė, projekto „Nėštukės.lt“ įkūrėja Rūta Liutkevičienė jai primena, kada apsilankyti pas gydytoją, kokie tyrimai atliekami pirmąjį trimestrą ir kodėl būtina nėščiosios knygelė.

Pirmąjį trimestrą atliekamas ir ultragarso tyrimas, kuris padeda nustatyti gimdymo datą.<br>Stop kadras
Pirmąjį trimestrą atliekamas ir ultragarso tyrimas, kuris padeda nustatyti gimdymo datą.<br>Stop kadras
Rūta Liutkevičienė nėščiosioms linki rasti būtų, kaip pasimėgauti nėštumu.<br> Stop kadras
Rūta Liutkevičienė nėščiosioms linki rasti būtų, kaip pasimėgauti nėštumu.<br> Stop kadras
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 27, 2022, 5:26 PM

Dėmesys sveikatai – prieš pastojant

Pirmiausiai, medikė primena, kad moteris savo sveikata ir gyvenimo būdu turėtų susirūpinti ne pamačiusi teigiamą nėštumo testą, bet dar ir planuojant pastoti.

„Visų pirma, reikia atsisakyti žalingų faktorių, kaip rūkymas, alkoholis, nekalbant apie narkotines medžiagas. Turėtų sveikai gyventi, sveikai maitintis, laikytis darbo poilsio režimo, pasirodyti šeimos gydytojui, kuris galėtų įvertinti jos terapinę būklę. Taip pat, užsukti pas odontologą ir išsigydyti visus infekcijos židinius burnoje“, – vardija R.Liutkevičienė.

Taip pat svarbu, kad planojanti moteris dar iki pastojimo pradėtų vartoti folinę rūgštį ir tęstų tai iki 12 nėštumo savaitės.

„Jei taip atsitiko, kad pastojote, bet šios rūgšties nevartojote, pradėkite gerti papildus kiek įmanoma greičiau įprastomis dozėmis“, – pataria akušerė ginekologė.

Jei turite gretutinių patalogijų, lėtinių ligų ar sutrikimų, būtina pasirodyti jus prižiūrinčiam gydytojui, kurie galėtų įvertinti jūsų būklę ir aptarti, kaip pasikeitų gydymas pastojus.

Genetiniai tyrimai – ir visoms norinčioms

„Jei moteris nekraujuoja, nėra skausmų, pamačius dvi teigiamas nėštumo testo juosteles neverta lėkti pas ginekologą ir pirmas vizitas turėtų būti iki 13 nėštumo savaitės plius 6 dienos“, – primena gydytoja Rūta.

Jei moteris yra vyresnio nei 35 metų amžiaus arba partneris yra 42 metų ir vyresnis, šiai porai priklauso tretinio lygio ginekologo konsultacija.

Jei yra ankstesnių nėštumų anamnezė, kai buvo diagnozuota vaisiaus patalogija arba gimė mažylis turintis chromosominių anomalijų, kitų rizikos faktorių, tuomet iškart pastogus siunčiama ir pas genetikus dėl papildomų tyrimų.

„Patikra dėl vaisiaus chromosominių anomalijų gali būti atliekama kiekvienai, kuri pageidauja, bet tai mokama paslauga. Gali būti atliekami „Prisca 1“ arba „Nipt“ tyrimai, kurie atliekami paimant moters kraują ir skiriasi tyrimo platumu bei kaina“, – paaiškina R.Liutkevičienė.

Nėščiosios kortelė – visada kartu

Jei nėštumas fiziologinis ir nėra rizikos faktorių, nėščiąją gali prižiūrėti ir šeimos gydytojas arba akušerė.

„Nuo 11 iki 13 savaičių plius 6 dienos atliekamas ultragarsinis tyrimas, kuris patvirtina, kad nėštumas gimdoje. Gimdymo terminas skaičiuojamas pagal paskutinių mėnesinių pirmą kraujavimo dieną ir pagal ankstyvąjį ultragarsinį tyrimą. Taip pat patikrinama ar nėra vaisiaus struktūrinių pakitimų ir chromosominių anomalijų žymenų. Pirmojo susitikimo metu paskiriami kraujo, šlapimo tyrimai ir susitariama dėl kito vizito po 10-14 dienų, kurio metu bus aptariami visi rezultatai ir įvertinta tolimesnė priežiūra“, – aiškina akušerė ginekologė R.Liutkevičienė.

Kai jau yra visi rezultatai, dažniausiai antrojo susitikimo metu užvedama nėščiosios kortelė arba forma nr. 113. Tai yra oficialus dokumentas perduodamas būsimai mamai ir ji jį privalo nešiotis visada išeidama iš namų.

„Parduotuvėje pasidarė silpna, įvyko autoįvykis – visų pirma žmonės turi žinoti, kad jūs esate nėščia, kiek savaičių, ar turite alerginių reakcijų, kokia kraujo grupė ir tik tada galėtų spręsti ką daryti toliau“, – nėščiosios kortelės svarbą akcentuoja gydytoja Rūta.

Raskite būdų pasimėgauti

Paskaitas nėščiosioms portale Nėštukės.lt vedanti Rūta primena, kad nesvarbu, kurio mažylio laukiate, kiekvieną nėštumo dieną išjausti kuo labiau ja besimėgaujant.

„Nėštumas yra ypatinga moters būsena, kuri trunka tik 9 mėnesius ir nepaisant to, kad gali vardinti pykinimas, vidurių užkietėjimas, nuotaikų kaitos, mieguistumas, pasistenkite rasti kažkokį pagalbos sau būdą. Raskite laiko pabendrauti su augančia nauja gyvybę, o jei kyla klausimų, nebijokite susisiekti su savo gydytoju“, – primena R.Liutkevičienė.

I.Girdvainienės nėštumo kelionę galite sekti projekte „Kol aš laukiu tavęs“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.