Gydytoja ginekologė apie antro nėštumo trimestro iššūkius: vienas tyrimas skiriamas tik kai kurioms

Projekte „Kol aš laukiu tavęs“ akušerė ir trečią kartą būsima mama Ieva Girdvainienė dalijasi savo nėštumo kelione. Įžengus į antrąjį trimestrą kasdienybė tampa šiek tiek lengvesnė, bet klausimų – ne mažiau, todėl šįkart Ieva keliauja pas akušerę ginekologę, „Gerovės klinikos“ įkūrėją Gretą Balčiūnienę aptarti, kokie tyrimai laukia šiuo laikotarpiu.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-23 09:00

– Antrasis trimestras man atrodo ramesnis – po pirmo intensyvaus pojūčių ir pokyčių meto, dabar toks tylus periodas. Ar tai įprasta?

– Žinoma, pačioje pradžioje moteris lydi pykinimas, vėmimas, galvos skausmai, mieguistumas. Tai vyksta dėl sparčiai kraujyje daugėjančių nėštumo hormonų kiekio ir yra šalutinis to simptomas. Apie 12 nėštumo savaitę ateina laikotarpis, kai nėštumo hormonai stabilizuojasi ir užplūsta ramybė, nes nebelieka pykinimo ir kitų nemalonių simptomų ir galima atsipalaiduoti.

– Kokių iššūkių tikėtis II trimestre ir į ką atkreipti dėmesį?

– Tų iššūkių tikrai nėra daug – jau nuo 12 nėštumo savaitės sumažėja persileidimų rizika. Sakau sumažėja, bet išlieka iki 22 nėštumo savaitės. TIk po 22 savaitės gali įvykti dimtymas.

Tiesa, antrame trimestre gali prasidėti kiti negalavimai, kaip gestacinis diabetas. Mamos taip pat pradeda jausti judesius ir kyla daug klausimų – jaučiu, nejaučiu, ar tai normalu?

– Aš laukiuosi trečios dukrytės ir judesius pradėjau jausti pakankamai anksti. Kada tas laikas, kada turėtų moterys pradėti juos jausti?

– Pirmą kartą besilaukiančios dažniausiai vaikelio judesius pradeda jausti 18-20 nėštumo savaitę, nors būna ir vėliau – 21 ar 22.

Pakartotinai besilaukiančios tai pajunta anksčiau – 17 ir net 16 nėštumo savaitę.

– Ar reikia skaičiuoti judesius?

– Apskritai judesių skaičiuoti nereikia nei II nei III nėštumo trimestre, jei viskas yra gerai – jokios rizikos, jokių ligų, o vaikutis juda įprastai: ryte mažiau judesių, po pietų į vakarą judesių padaugėja. O jei norima paskaičiuoti, tai nebent 28-30 nėštumo savaitę galima pradėti skaičiuoti.

– Kokius dar tyrimus reikėtų šiuo laikotarpiu pasidaryti?

– Kraujospūdžio matavimas, šlapimo tyrimas – tai rutina, kurią reikėtų atlikti kiekvieną vizitą pas gydytoją. Nuo 24 nėštumo savaitės rekomenduojama kiekvieną kartą matuoti dubens dugną ir pasiklausyti vaisiaus širdelės.

Iš labarotorinių tyrimų tai nuo 24 iki 28 nėštumo savaitės atliekamas gliukozės toleravimo mėginys, jei anksčiau nėra patvirtintas gestacinis diabetas. Jei dar pirmą trimestrą patvirtino, tai šio tyrimo kartoti nereikia.

– Kiek žinau, jis nėra toks paprastas! Papasakokite, kas laukia?

– Na, kaip kurioms (juokiasi). Vienos, kurios mėgsta saldumynus, paprašo ir antro puodelio gliukozės.

Tyrimas atliekamas apie dvi valandas – pirmiausiai, visiškai nevalgius padaromas kraujo tyrimas, tada reikia išgerti stiklinę saldžios tirpintos gliukozės ir kartojamas kraujo tyrimas po valandos nuo išgėrimo ir po dviejų valandų.

– Tai tiek tų tyrimų?

– Dar vienas yra, jei moters kraujo grupė yra rezus neigiama. 28 nėštumo savaitę, visiškai II trimestro pabaigoje, atliekame antikūnų tyrimą dėl neigiamos kraujo grupės. Jei atsakymas neigiamas, kad nėra antikūnų, tai iki 32 nėštumo savaites į raumenį yra suleidžiami antikūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.