Karo stresas paveikė nėščiąsias: neišnešiotų kūdikių Ukrainoje gimsta dvigubai daugiau

Pastarieji mėnesiai pakeitė milijonų žmonių gyvenimus Ukrainoje ir net padarė įtaką dar negimusiems kūdikiams, kurie dėl mamų patiriamo streso pasaulį nusprendė išvysti greičiau, rašo portalas dw.com.

Ukrainoje neišnešiotiems kūdikiams trūksta inkubatorių.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Ukrainoje neišnešiotiems kūdikiams trūksta inkubatorių.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2022, 1:18 PM

Sulėtėjo augimas

Nerimas, stresas, prastesnė mityba yra priešlaikinio gimdymo palydovai, todėl Ukrainoje mirtys skaičiuojamos ne tik fronte, bet ir gimdymo namuose, kai ką tik gimę mažyliai negauna jiems reikiamos priežiūros.

Prieš kelias dienas 28-erių Alyona Hvrilenko pagimdė dukrytę Daryną. Jauna mama prisimena, kaip vasario 24 dieną nuskambėjo sirenos jos gimtajame Kijeve.

Pora stebėjo, kaip vis daugiau kaimynų skubiai krauna supakuotus lagaminus į automobilius ir išvažiuoja. Tą popietę jie taip pat nusprendė išvykti.

„Keista, kad iki tol mes nieko nepirkome kūdikiui, nei lovytės, nei pervystymo stalo... Atrodo, kad tarsi tarsi giliai giliai viduje, jau kažką jautėme“, – pasakoja Alyona.

Po savaites trukusios kelionės pora pagaliau pasiekė vakarų Ukrainoje esantį Lvovą, kur apsistojo pas giminaičius. Lvove taip pat beveik kasdien kaukia oro antskrydžių sirenos, tačiau miestas vis dar laikomas gana saugiu.

Pabėgti tokios būklės reiškė atsisakyti planų gimdyti pažįstamoje ligoninėje padedant šeimai. Lvove A.Hvrilenko naršė internete, kur galėtų kreiptis ir aptiko gimdymo namus miesto centre esančioje regioninėje ligoninėje.

„Pati pirmoji jų apžiūra parodė, kad mūsų dukra auga labai lėtai“, – prisimena jauna mama ir priduria, kad tikrai nenustebo. Prasidėjus karui ji paniro į gilią depresijos duobę ir ištisas savaites negalėjo nieko valgyti.

Nepakanka inkubatorių

Alyonai ir jos vyrui pasisekė – jų dukra Daryna gimė sveika ir beveik laiku. Nuo karo pradžios staigiai išaugo medicininių nėštumo komplikacijų skaičius, o ypač – priešlaikinių gimdymų kiekis. Sveikatos ekspertai praneša, kad kai kuriuose miestuose, į kuriuos atakos nukreiptos labiau nei kituose, moterys per anksti pagimdo tris kartus dažniau nei įprastai. Anot vietinių gydytojų šiaurės rytuose esančio Charkovo mieste, pirmosiomis karo savaitėmis per ankstyvas buvo net kas antras gimdymas. Daugelyje ligoninių pritrūko inkubatorių, kurie gali būti gyvybiškai svarbūs neišnešiotų kūdikių išgyvenimui.

Lvovo gimdymo namuose taip pat labai padaugėjo priešlaikinių gimdymų, o daugiausia tarp gimdyvių yra tos, kurios jau kurį laiką buvo bėgusios.

Galinos Golets sūnus Mykailo gimė daugiau nei mėnesiu anksčiau laiko.

„Jį vis dar reikia maitinti per zondą, nes jis per silpnas gerti iš buteliuko“, – sakė Galina.

Bent jau Lvove moteris jaučiasi gana saugi. Jos gimtasis Mykolaivas yra apsuptas šalies pietuose, kelios valandos kelio automobiliu nuo beveik visiškai sugriauto Mariupolio miesto.

„Stresas, kurį patyrėme pastarosiomis savaitėmis, buvo tiesiog neįtikėtinas“, – sako Galina ir priduria, kad, prie viso to prisidėjo dar ir tai, kad ji dukart  susirgo COVID-19 virusu.

Viskas dėl streso

Pasak Lvovo gimdymo klinikos vadovės ir ginekologės Marijos Malachynskos, tai yra tipiški veiksniai, lemiantys priešlaikinių gimdymų padidėjimą. Nuo karo pradžios šioje ligoninėje buvo 200 gimdymų – daugiau nei bet kada anksčiau.

„Bet kokia streso forma neigiamai veikia nėštumą“, – sako gydytoja ir priduria, kad, dabartinė situacija kelia itin didelį stresą.

„Prasidėjęs karas buvo didžiulis sukrėtimas, o dabar atsirado dar daugiau netikrumo dėl ateities. Sunkios aplinkybės bėgant iš namų ir ankštos sąlygos daugelyje nuo oro antskrydžių saugančių prieglaudų taip pat padidina infekcijos riziką“, – teigia ji.

Be medicininės priežiūros daugeliui motinų reikalinga ir psichologinė pagalba. Ginekologė sako besistengianti savo pacientes apsaugoti nuo neigiamos įtakos ir pataria kuo mažiau sekti naujienas apie karą žiniasklaidoje.

„Žinoma, dažnai tai neįmanoma“, – sako ji ir priduria, kad moterys nori žinoti, kaip sekasi jų šeimoms. Lvovo klinika nejaučia medikų stygiaus, nes anksti kreipėsi pagalbos, įskaitant ir į atvykstančius medikus iš kitų Europos šalių. Taip pat vos prieš kelias dienas atvyko trys nauji inkubatoriai.

Jaunos mamos nežino, koks bus jų gyvenimas, kai su naujagimis išeis iš ligoninės.

„Tikriausiai greitai negalėsime grįžti namo“, – sako Galina ir priduria, kad „šiuo metu tai viskas, ką galiu pasakyti apie mūsų ateitį“.

Parengta pagal DW inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.