Dermatologė apie grožio procedūras nėščiosioms: nėra jokių duomenų, kurios iš jų kenkia

Nėštumas – ypatinga moters būsena ne tik emociškai, bet ir fiziškai. Apie tai, kokie odos pokyčiai galimi laukiantis vaikelio projekte „Kol aš laukiu tavęs“ akušerė ir būsima mama Ieva Girdvainienė kalbina Santaros klinikų Dermatovenerologijos centro gydytoją dermatovenerologę Ivetą Gylienę.

Apie tai, kokie odos pokyčiai galimi laukiantis vaikelio projekte „Kol aš laukiu tavęs“ akušerė ir būsima mama Ieva Girdvainienė kalbina Santaros klinikų Dermatovenerologijos centro gydytoją dermatovenerologę Ivetą Gylienę.<br>„Pexels“ nuotr.
Apie tai, kokie odos pokyčiai galimi laukiantis vaikelio projekte „Kol aš laukiu tavęs“ akušerė ir būsima mama Ieva Girdvainienė kalbina Santaros klinikų Dermatovenerologijos centro gydytoją dermatovenerologę Ivetą Gylienę.<br>„Pexels“ nuotr.
Apie tai, kokie odos pokyčiai galimi laukiantis vaikelio projekte „Kol aš laukiu tavęs“ akušerė ir būsima mama Ieva Girdvainienė kalbina Santaros klinikų Dermatovenerologijos centro gydytoją dermatovenerologę Ivetą Gylienę.<br>Stop kadras
Apie tai, kokie odos pokyčiai galimi laukiantis vaikelio projekte „Kol aš laukiu tavęs“ akušerė ir būsima mama Ieva Girdvainienė kalbina Santaros klinikų Dermatovenerologijos centro gydytoją dermatovenerologę Ivetą Gylienę.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-05-22 09:00

– Ar nėštumas yra ypatinga būklė moters odai?

– Nėštumas nuostabus etapas moters gyvenime, bet kartu gali atsirasti tam tikri pakitimų odoje. Pirmiausiai, didelę įtaką odos būklei daro harmoniniai pokyčiai – moterims gali padaugėti bėrimų, atsirasti naujų papilomų ar keistis esami dariniai, atsirasti kraujagyslinių pakitimų.

Žinoma, augantis pilvukas taip pat turi įtakos, kaip atrodo oda ir kokia jos yra būklė. Tai atsirandančios strijos ar apgamai, kurie dėl odos tempimo didėja. Tų pokyčių gali būti ir daugiau, įvairesnių, bet jie visi labai individualūs. Nėra bendro profilio pakitimų, kad būtų galima pritaikyti kiekvienai nėščiajai. Galbūt ta oda nėštumo metu visai nepasikeis.

– Strijos strijos strijos – dažniausiai moterų baimė. Kokias priemones naudoti ar ką daryti, kad jos neatsirastų?

– Su šiuo klausimu susiduriame konsultuodami kiekvieną nėščiąją – visos labai bijo. Turiu nuliūdinti, kad nėra patikimų mokslinių duomenų ar tyrimų, kurie įrodytų kurios nors konkrečios priemonės efektyvumą. Vienintelė medžiaga, kuri galbūt galėtų būti, tai azijinė raistenė, nes jau yra duomenų apie jos efektyvumą prieš strijas, bet kitų kūno priežiūros priemonių kaip kremų, emolientų poveikis nėra įrodytas.

Vis dėl to, laikomės nuomonės, kad geriau naudoti, negu nieko nedaryti. Galbūt, šiai nėščiajai tai turės įtakos siekiant išvengti odos pakitimų. Pačios strijos atsiranda ne dėl paviršinio odos sluoksnio pokyčio, o dėl dermos ir joje esančių kalogeno elastino skaidulų pertempimo. Tiesiog jos plyšta, ir susiformuoja strija, randinis audinys.

Prevenciškai sunku ką padaryti, bet užuominą ar turėsite strijų gali suteikti jūsų mamos ir močiutės – jei matome, kad jos turėjo tokią, jei galima sakyti, komplikaciją, tai galima spėti, kad ji bus ir jums, nes tai šiek tiek paveldima genetiškai.

Ne tik nėštumas yra aktualus laikotarpis strijų atsiradimui – pagimdžius vaikutį, krūtys irgi keičiasi, todėl net ir žindymo laikotarpiu gali atsirasti strijos krūtų odoje.

Prisiminkite, kad strijos ilgainiui šviesėja. Kai jos yra raudonos, dar galima imtis koreguoti, bet žindymo laikotarpiu lazerinė korekcija ne visada rekomenduojama dėl hiperpigmentacijos rizikos. Kai strijos nubąla, dažnai jau ir nebetrukdo. Strijų korekcija sudėtingas dalykas.

Norint išvengti strijų taip pat svarbu gerti pakankamai skysčių nėštumo metu, saugiai sportuoti, nes svorio kontrolė irgi turi reikšmės.

– Dar viena baugi tema – odos pigmentacija. Moterys išsigąsta pamačiusios ant pilvo išryškėjusią liniją – ar ji neliks?

– Tai juodoji linija. Mūsų organizme esantys melanocitus nėštumo metu stimuliuoja hormoninis fono pasikeitimas ir tai skatina jų aktyvumą. Padidėjusi pigmentacija nėštumo metu yra linkusi vystytis centrinėje pilvo dalyje.

Dėl juodosios linijos nerimauti neverta, nes ji kaip atsirado, taip ir išnyksta. Pašviesėjimas dažniausiai matomas pirmaisiais mėnesiais po gimdymo. Retesniais atvejais – iki metų po gimdymo.

– Ar yra būdingos alerginės reakcijos besilaukiančioms moterims?

– Alerginės reakcijos moterims nėštumo metu būdingos tiek kiek ir nesilaukiant. Nėra pastebėta, kad nėštumas būtų būklė, kuri išprovokuotų naujų alergijų atsiradimą. Dėl hormoninio pokyčio organizmas tampa šiek tiek reaktyvesnis – gali ryškiau pasireikšti anksčiau turėtos alergijos, bet lygiai tiek pat jos gali ir prislopti. Tai labai individualu.

O jei kalbame apie atopinį dermatitą, egzemą – jei moteris juos turėjo praeityje ar net vaikystėje, nėštumo metu šios problemos gali priminti apie save.

– Kokių procedūrų reikėtų vengti nėštumo metu?

– Visada sakau, kad moteris gali būti graži nėštumo metu – yra daugybė procedūrų, kurias galima atlikti nebijant nei dėl savęs, nei dėl vaikelio. Aišku, yra tam tikri niuansai. Kaip ir su vaistais, taip ir su grožio procedūromis nėštumo metu nėra atliekami tyrimai, kurie galėtų įvertinti procedūrų saugumą. Todėl neturime duomenų ir specialistai yra šiek tiek apriboti. Jei atsisako daryti tam tikras procedūras, tai lemia ne tikra informacija, kad tai negalima jų daryti, bet tai, kad mes nežinome ar tai nepakenks.

Laikomės nuostatos, kad ilgalaikis permanentinis makiažas neturėtų būti atliekamas, nes nežinome kaip ilgalaikis pigmentų įvedimas į organizmą paveiks nėštumą ir vaikelio sveikatai. Kalbant apie rūgštines procedūras – kažkiek galima daryti, ypač jei kalbame apie švelnias rūgšteles. Reikia atsiminti, kad nėštumo laikotarpiu moteris linkusi į pigmentaciją, tai jei darome procedūras su rūgštimis, dar išeiname ant saulutės ir galime turėti daugiau problemų.

Lazerinės procedūros irgi su klaustuku – nėra absoliučiai jokių duomenų, kad tai kenktų ar darytų įtaką vaisiui, tačiau žinome, kad moters skausmo slenkstis nėštumo laikotarpiu yra žemesnis, esame mažiau pakančios todėl procedūros metu patiriamas skausmas ir diskomfortas persiduoda mažyliui, kaip stresas, todėl privengiame.

– O kaip su saule ir nėštumas?

– Turiu labai griežtą nuomonę – degintis negalima niekam, nes saulė nėra geras žmogaus draugas. – Vienintelis geras darbas, kad saulė pakelia nuotaiką ir leidžia pasigaminti vitamino D. Visais kitais atžvilgiais tai yra kancerogenas, kuris didina ir senėjimo riziką, ir piktybinių darinių odoje susidarymo riziką. Moterims reikėtų vengti perkaitimo nėštumo metu – perteklinis buvimas saulėje gali daryti neigiamą įtaką vaisiaus sveikatai. Taip pat didėja pigmentacijos rizika – saulės šviesoje gali būti ryškesni pakitimai.

– Kada reikėtų skubėti pas gydytoją dermatologą?

– Aš manau, kad jei žmogui kyla klausimas apie savo sveikatą ir yra neramu, tada ir reikia kreiptis į specialistą, o ne ieškoti atsakymų internete. Nėštumo metu jei matome besikeičiančius ar naujus atsirandančius darinius, jaučiate skausmą darinyje – tai jau būtina indikacija kreiptis.

– Ar reikėtų pasikeisti kosmetikos ir higienos priemones laukiantis?

– Didžioji dauguma priemonių galimos naudoti. Dauguma nėščiųjų nekoreguoja. Yra tik keletas apribojimų – nerekomenduojamas retinoidų naudojimas ar didesnis procentas salicilo rūgšties preparatai, nebent iki 2 proc. stiprumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.