Dvi svarbios taisyklės renkant pirmuosius drabužius kūdikiu: daugelis apie tai nepagalvoja

Pirmieji kūdikio rūbeliai didelis iššūkis kiekvienai mamai, kuri ieško pačių švelniausių ir geriausių. Tą patį daro ir akušerė, trečiojo vaikelio besilaukianti projekto „Kol aš laukiu tavęs“ vedėja Ieva Girdvainienė besidalinti informacija, į ką būtina atkreipti dėmesį juos renkantis.

„Kol aš laukiu tavęs“ vedėja Ieva Girdvainienė dalijasi informacija, į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis pirmuosius kūdikio drabužius.<br>„Pexels“ nuotr.
„Kol aš laukiu tavęs“ vedėja Ieva Girdvainienė dalijasi informacija, į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis pirmuosius kūdikio drabužius.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-28 13:42

Ne tik močiučių palikimas

Jauni tėvai iš vyresnės kartos giminaičių gavę mažulytes vilnones kojinaites dažnai atideda jas į šalį. Šiurkščios, grauš vaikui kojas, mano daugelis, bet akušerė teigia, kad reikėtų elgtis priešingai.

„Nepriklausomai nuo sezono jas mūvėti privalo visi naujagimiai. Svarbiausia, kad kojinaitės būtų iš natūralios ir, geriausia, nedažytos vilnos, dėl taktilinių taškų stimuliavimo“, – pabrėžia Ieva.

Kojinaičių dydį rinkitės pagal planuojamo vaisiaus svorį – jei jis įprastas, užteks ir 10 cm ilgio pėdutėms.

Šias kojinaites pasiimkite ir į naujagimio krepšį, kuris keliaus kartu su jumis į ligoninę.

Prieš naktį – perrengiam

Kūdikis rengiamas, kaip svogūnėlis – t.y. sluoksniuojant drabužius. Pirmiausiai, maunamos kojinaitės, dedamos sauskelnės ir aprengiamas siaustinukas arba smėlinukas. Smėlinuką mamos dažniausiai vadina „bodžiu“, nuo angliško žodžio „body“ ir jis nuo siaustinuko skiriasi tuo, kad yra susegamas spaudėmis per klyną.

„Svarbiausia, drabužius rinkitės tik iš natūralių audinių – tai gali būti medvilnė arba merino vilna. Dar labai svarbu saugumas, o kas tai yra? Kūdikių drabužiai turi būti arba su spaudėmis, arba užrišami raišteliais. Nesirinkite apatinių drabužių su užtrauktukais, nes jie spaudžia, nepatogūs mažyliui ir pavojingi rengiat, nes galite įgnybti“, – pabrėžė I.Girdvainienė.

Ant apatinių drabužių rengiami šliauštinukai, kurie dažnai jau būna ir su pėdutėmis. Šliaužtinukas yra viršutinis drabužis namuose, kurį, nesvarbu, mažylis susipurvino ar ne, būtina keisti prieš naktį į pižamą.

„Vaikas liečia aplinką, kiti šeimos nariai liečia jį savo drabužiais, todėl po maudynių perrenkite švariais šliaužtinukais“, – pataria akušerė.

Keliaujant į lauką – nepamirškite kombinezono, kurio storį rinkitės pagal sezoną. 

Pirštinaitės – ir namuose

Standartiniai naujagimio drabužiai yra 56-to dydžio, t.y. atitinka naujagimio ūgį. Jei vaisius planuojamas didesnis, o tą gali įvertinti gydytojai paskutinių echoskopijų metu, iškart pirkite didesnius, 62 dydžio drabužėlius.

Naujagimio drabužiai išsiskiria ir tuo, kad turi iškart įsiūtas pirštinaites – pirmosiomis dienomis jos dedamos, kad mažylis neapsidraskytų savęs. Pirštines galima dėti ir atskirai, bet, kaip juokiasi Ieva, kūdikiai yra tikri specialistai nusimaudami jas.

Dar vienas svarbus aksesuaras – kepuraitė, kurios pirmosiomis dienomis prireiks namuose, po pirmų maudynių ir vėliau kaskart keliaujant į lauką.

Būsima mama džiaugiasi, kad parduotuvėse „BabyCity“ galima rasti visus jos išvardintas naujagimio aprangos detales, kurios atitinka aukščiausius kokybės reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.