Gydytoja apie nėščiųjų ligas: žolelės gydantis namuose ir ženklai, kada būtina kreiptis į medikus

Nėščiosios irgi serga, todėl projekto „Kol aš laukiu tavęs“ vedėja, akušerė ir būsima mama Ieva Girdvainienė kalbasi su klinikos „InMedica“ šeimos gydytoja, endobiogenike Evelina Nevardauskaite-Rudzikiene, kuri pataria, kaip nustatyti ar sergant kūno temperatūra dar kils, kada rinktis vaistus ir kokias natūralias priemones vartoti.

 Sukarščiavus nėščiosios gali vartoti paracetamolio ar ibuprofeno pagrindo vaistus tiksliai sekdamos rekomenduotinas dozes.<br> 123rf nuotr.
 Sukarščiavus nėščiosios gali vartoti paracetamolio ar ibuprofeno pagrindo vaistus tiksliai sekdamos rekomenduotinas dozes.<br> 123rf nuotr.
Endobiogenikė, šeimos gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė vardija būdus, kaip nėštukės gali padėti sau.<br> Stop kadras
Endobiogenikė, šeimos gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė vardija būdus, kaip nėštukės gali padėti sau.<br> Stop kadras
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 7, 2022, 2:47 PM, atnaujinta Jun 7, 2022, 3:54 PM

Ne visos žolelės tinka besilaukiančioms

„Problema su nėštukėmis yra ta, kad nėra etiška daryti vaistų tyrimų su besilaukiančiomis moterimis, todėl neturime tikros informacijos, ką jos gali vartoti ir vaistų informaciniame lapelyje dažnai parašyta „nėščiosioms nerekomenduojama vartoti“, nes niekas nežino, kaip organizmas sureaguos“, – pirmiausiai paaiškina E. Nevardauskaitė-Rudzikienė.

Ji primena, kad sukarščiavus nėščiosios gali vartoti paracetamolio ar ibuprofeno pagrindo vaistus tiksliai sekdamos rekomenduotinas dozes.

Taip pat verta pagalvoti apie natūralias priemonės.

„Galima trumpą laiką naudoti ežiuolę, bet ne ilgai. Avietes, jų lapus galima naudoti karščiuojant, o geriant aviečių arbatą vėlesniais nėštumo mėnesiais tai gali net palengvinti gimdymą.

O, pavyzdžiui, šeivamedis yra nerekomenduojamas – jis yra labai stiprus, kaupia veikliąsias medžiagas, kurios kovoja prieš virusus, bet nėštumo metu netinka. Lygiai tas pats su čiobreliais, kurie Lietuvoje labai populiarūs. Jie atpalaiduoja lygiuosius raumenis, todėl didelis kiekis čiobrelių turėti laisvinantį poveikį. Todėl kaip sakau – svarbiausia, saikas“, – šypsosi endobiogenikė.

Stebėkite temperatūros dinamiką

I.Girdvaineinė gydytojos teiravosi, kada reikėtų jau nieko nelaukti ir kreiptis į medikus.

Pasak šeimos gydytojos Evelinos, pagrindinė taisyklė – reikia stebėti temperatūros dinamiką.

„Jei stipriai karščiuojate, išgeriate vaistų nuo karščiavimo, jie turi suveikti per 15–30 minučių. Jei per keturias valandas temperatūra nenusimuša, reikia galvoti. Gali būti skysčių trūkumas, nes tada vaistai neveikia, todėl verta važiuoti į priimamąjį susilašinti skysčių.

Kita dalykas, jei esant temperatūrai išgėrėte vaistų, karštis nukrito, bet būsena išlieka bloga, tai irgi yra požymis, kad reikia važiuoti į ligoninę.

Stebėkite savo temperatūrą – kils ir ar kris. Kaip tai išsiaiškinti? Man labai patinka paprastas būdas tinkantis visiems, pagal kurį reikia sekti šlaunų ir blauzdų odą – jei ji yra šalta, temperatūra dar kils, jei oda karšta, pasiekėte aukščiausią laipsnį. Tad, pavyzdžiui, jei jūsų temperatūra 38–38,5 laipsniai, bet oda karšta, užteks gerti vandenį ir stebėti save. Jei ta pati temperatūra, bet visa oda šalta, reiškia kils temperatūra ir reikėtų imtis rimtesnių priemonių, galbūt vykti į priimamąjį“, – pataria medikė.

Vidurių užkietėjimas

Besilaukiančias moteris dažnai vargina vidurių užkietėjimas ir jam atsiradus E.Nevardauskaitė-Rudzikienė įspėja vengti preparatų su rabarbaru ar pelynu. Verčiau rinktis laktuliozę ar magnio citratrą.

Nors atsikvėpėme, nedingo ir baisioji koronaviruso infekcija. Kaip šeimos gydytoja pataria gydytis nėščiosioms?

„Gydymas yra panašus – skysčiai, vitaminai C, D, šiek tiek ežiuolės ir ramiai išbūti tą būseną“, – kalba Evelina.

Ji šypsosi, kad nėštumas yra ypatinga būsena ir jei žmonija tūkstančius metų išgyveno bei tapo didžiausia populiacija, kartais užtenka pasitikėti savo kūnu, jo mechanizmais, kuriems reikia leisti veikti ir neblokuoti jų savo baimėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.