Akušerė apie gimdymo datą: iki šiol neaišku, kas ją lemia, todėl „laiku“ gimsta vos keli procentai

Projekte „Kol aš laukiu tavęs“ medikės žinias ir būsimos motinystės klausimus sujungia akušerė, tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja, besilaukianti Ieva Girdvainienė. Šįkart ji gvildena dažnai būsimoms mamoms kylantį klausimą – kaip atpažinti gimdymo pradžią?

Daugiau nuotraukų (1)

Ieva Girdvainienė

2022-06-23 14:33

„Visos mes, būsimos mamos, jau pirmųjų konsultacijų metu sužinome tą garsią ir visiems svarbią datą – mažylio gimtadienį. Iš tiesų, ši data yra svarbi vertinant ar mažylis yra išnešiotas, ar nėštumas nėra užsitęsęs ir padeda parinkti geriausią tolesnę nėštumo bei gimdymo taktiką.

Kartais gimdymo termino data tėvams tampa tokia svarbi, kad mažyliui gimus ne „nustatytą“ dieną, labai nusiviliama. Kad jums taip nenutiktų, primenu, kad nustatytą gimdymo datą iš tiesų gimsta vos keli procentai naujagimių, nes iki šiol nėra visiškai aišku, kas lemia gimdymo pradžią.

Artėjant mano gimdymo datai jaučiu, kaip vis labiau aplanko nerimas – kaip gi čia viskas bus? Nors lagaminai ir paruošti, o detalės ir planas galvoje jau seniai sudėliotas, vis tiek kiekvieną kartą pajutus kažką panašaus į sąrėmius mano galvoje užsidega raudonas mygtukas „jau metas“!

Tas laukimo laikas suplanuotas pačios motulės gamtos, nes nėštumo pabaigoje vis labiau norisi ramybės, judėjimas tampa vis labiau sudėtingas, o namų lova, žinoma, pati patogiausia. Dienos irgi tampa ramesnės, o naktys jau labai nepatogios, tad su kiekviena naktimi mane aplanko mintis, gal jau šią naktį laukia to didžiojo nuotykio pradžia?

Žinoma, neverta nerimauti, nes gimdymo pradžios požymių su nieko nesupainiosi ir jau tikrai nepramiegosi, kaip dažnai teiraujasi manęs pirmakartės mamos. Bet net ir trečią kartą laukiantis žinau, kad viskas vyksta nevienodai, kaip buvo ankščiau ir visada – šiek tiek netikėtai.

Kadangi aš bijau gimdymo skausmo, tad labai gerai atsimenu pirmojo gimdymo „išlauktus sąrėmius“, nes kažkas patarė kuo ilgiau būti namuose, gerti arbatą su vyru ar eiti į dušą ir tik kai sąrėmiai bus dažni – vykti į ligoninę. Antrą kartą, jau žinodama, savo skausmo ribas į ligoninę bėgau pajutusi pirmus aktyvius sąrėmius, kurie buvo reguliarūs ir dažnesni nei kas 15 minučių, o tai buvo daug geresnis sprendimas ir ramesnė gimdymo pradžia man, nei pirmąkart.

Šįkart, laukiant trečio stebuklo, jau kuris laikas sapnuoju vis pasikartojantį sapną, kad einu šiltą vasaros dieną su gėlėta suknele ir per kojas jaučiu tekančius vandenis. Sapne nerimauju ne dėl gimdymo pradžios ir vaisiaus vandenų tekėjimo, bet, kad sušlaps gražioji suknelė (juokiasi). Gal tas sapnas prognozuoja ir vėl kitokius gimdymo pradžios požymius? Nežinau, bet pažindama savo kūną vieną taisyklę išmokau – nuo pirmo nerimo, sąrėmių skausmo ar pojūčio, kad teka vaisiaus vandenys, nieko nelaukdama keliausiu į ligoninę, nes tik gydytojui ar akušerei įvertinus vaisiaus būklę ir gimdymo eigą jausiuosi saugi ir galėsiu ramiai laukti, jau nebe dienų, bet valandų iki mūsų susitikimo.

Na, o kiekvienai būsimai mamai linkiu aiškiai žinoti gimdymo pradžios požymius:

  • Tikrieji sąrėmiai – kartojasi reguliariai kas 10–15 min.
  • Skausmas intensyvėja, cikliškas.
  • Nubėga vaisiaus vandenys
  • Pasirodo kraujingų išskyrų ar šalinasi gleivių kamštis

Visais šiais atvejais linkiu nuvykti į ligoninę ir susitikti su medikais, kurie įvertins gimdymo pradžios eigą ir pasakys, ar tai jau tikrai ta didžioji diena, o iki tol išlikime ramios.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.