Nėštumo hormonų abėcėlė: relaksinas, oksitocinas ir kiti, be kurių moteris negalėtų pagimdyti

Vienas didžiausių pokyčių besilaukiančios moters kūne yra ne tik pilve auganti gyvybė, bet organizmas, kuris sugeba ja rūpintis. Visa tai nevyktų be hormonų, kurie veikia mūsų protą ir kūną ar net sprendžia tokius dalykus, kaip rytinis pykinimas bei rėmuo.

Ar gimdymas gali tapti maloniu potyriu ne tik dvasiškai, bet ir fiziškai? Ar vaiko gimimo metu moteris gali patirti orgazmą? Ekspertė Debra Pascali-Bonaro įsitikinusi – tikrai taip.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Ar gimdymas gali tapti maloniu potyriu ne tik dvasiškai, bet ir fiziškai? Ar vaiko gimimo metu moteris gali patirti orgazmą? Ekspertė Debra Pascali-Bonaro įsitikinusi – tikrai taip.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2022, 11:51 AM

Akušerė ir knygos „Expecting 411“ autorė Michele Hakakha portale parents.com dalijasi, kaip pasikeičia pagrindiniai šeši hormonai, kol laukiatės.

hCG

Ką daro? Žmogaus chorioninis gonadotropinas, sutrumpintai vadinamas hCG yra pagrindinis hormonas nėštumo metu. Jis gamina tai, kas galiausiai tampa placenta. Pagrindinė hCG užduotis yra pasakyti kūnui, kad gimdoje auga gyvybė ir kad kūnas turi sukurti jai lizdą. HCG taip pat liepia kiaušidėms kas mėnesį išjungti kiaušinėlių brandinimo gamybos liniją.

Neigiama įtaka: niekas nėra visiškai tikras, kas sukelia rytinį pykinimą, tačiau daugelis gydytojų mano, kad tai greičiausiai susiję su didėjančiu HCG kiekiu.

hCG lygis nėštumo metu: lygis pakyla aštuonias dienas po ovuliacijos, o aukščiausią tašką pasiekia 60–90 nėštumo dieną,vėliau šiek tiek sumažėja ir lieka panašaus lygio visą likusį nėštumo laikotarpį. Paprastai per pirmąsias 10 nėštumo savaičių hCG lygis padvigubėja kas dvi dienas.

hCG cirkuliuoja organizme ir pasišalina su šlapimu ir būtent tai yra elementas, pagal kurį greitieji nėštumo testai, pasako laukiatės ar ne.

Progesteronas

Ką daro? Progesteroną ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu gamina kiaušidėse esanti cista, vadinama geltonkūniu. Geltonkūnis toliau gamina progesteroną iki maždaug 10 nėštumo savaičių, o tuomet jo gamybą perima placenta.

Progesteronas atpalaiduoja visus lygiuosius raumenis, o svarbiausia – gimdos raumenų sienelę taip padarant vietos augančiam kūdikiui. Šis hormonas taip pat atpalaiduoja viso kūno kraujagysles, skatina žemesnį nei įprasta kraujospūdį ir kartais net galvos svaigimą, taip pat virškinimo trakto simptomus, tokius kaip rėmuo, refliuksas, raugėjimas, pykinimas, vėmimas, dujų susidarymas ir vidurių užkietėjimas. Progesteronas taip pat gali paskatinti plaukų augimą. Pavyzdžiui, galite pastebėti nepageidaujamus plaukus ant krūtų ir apatinės pilvo dalies.

Progesterono lygis nėštumo metu: pirmąjį trimestrą progesterono lygis pakyla eksponentiškai, o po to sumažėja. Progesteronas atlieka keletą labai svarbių darbų: jis atpalaiduoja gimdos raumenis ir padeda organizmo imuninei sistemai toleruoti svetimą,t.y. vaisiaus, DNR.

Estrogenas

Ką daro? Kaip ir progesteroną, estrogeną išskiria geltonkūnis, kol placenta perima „reikalus“ į savo rankas. Šis nėštumo hormonas vaidina pagrindinį vaidmenį vaisiaus vystymuisi ir skatina kai kurių organų ir kūno sistemų augimą.

Estrogeno vaidmuo yra labai svarbus: jis padeda stimuliuoti hormonų gamybą vaisiaus antinksčiuose, stimuliuoja antinksčių augimą ir sustiprina gimdą, leisdamas jai reaguoti į oksitociną, kitą nėštumo hormoną. Jis taip pat paruošia moters krūtis pieno gamybai, padidindamas pieno latakus.

Estrogeno lygis nėštumo metu: kai pasieksite pirmojo trimestro pabaigą, jūsų kūne cirkuliuoja didesnis estrogeno kiekis, o tada lygis yra tampa vienodas. Padidėjęs estrogenų kiekis gali sukelti išsiplėtusių venų atsiradimą, pykinimą, padidėjusį apetitą ir odos pokyčius. Kai kurioms pasiseka patirti nėštumo „švytėjimo“ efektą, kuomet visi giria už išvaizdą“ kuris daugiausia susijęs su estrogenų kiekiu.

Relaksinas

Ką daro? Manoma, kad relaksinas yra atsakingas už sąnarių raiščių, laikančių dubens kaulus ir gimdos raumenų atpalaidavimą. Tai paruošia jūsų kūną kūdikio kelionei per gimdymo takus. Nėštumo hormonas taip pat atpalaiduoja arterijas, todėl jos gali susidoroti su nėštumo metu padidėjusiu kraujo tūriu.

Minusai. Galite jausti, kad jūsų raiščiai yra „laisvesni“, įskaitant pečius, kelius, klubus ir kulkšnis, o tai gali sukelti skausmus, skausmą ar uždegimą.

Relaksino lygis nėštumo metu yra 10 kartų didesnis nei įprastai.

Oksitocinas

Ką daro? Oksitocinas yra hormonas, kuris padeda išsiplėsti gimdos kakleliui gimdymo metu ir skatina spenelius gaminti pieną.

Oksitocino lygis nėštumo metu. Daugelis mano, kad oksitocinas yra hormonas, skatinantis gimdymą. Pavyzdžiui, gimdymui paskatinti yra skiriamas sintetinė oksitocino forma. Oksitocino lygis nekyla iki kol prasideda gimdymas.

Artėjant gimdymui kai kurios nėščiosios patiria lengvą euforiją ir vadinamą lizdo sukimo sindromą, kuomet puola be aiškios priežasties tvarkytis. Tai, manoma, yra susiję su oksitocinu. Gimdymo metu per smegenis prasiskverbia didžiuliai oksitocino pliūpsniai.

Prolaktinas

Ką daro? Šis pieną gaminantis hormonas turi raminamąjį poveikį. Prolaktinas paruošia krūties audinius laktacijai ir pieno išsiskyrimui.

Prolaktino lygis nėštumo metu padidėja 10–20 kartų.

Parengta pagal „Parents“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.