Vienas žingsnis iki pogimdyminės depresijos: motinystės melancholija

Po pastaraisiais metais nutikusių skaudžių nelaimių neseniai kūdikių susilaukusiose šeimose, šalyje kiek daugiau dėmesio imta skirti psichinei gimdyvių sveikatai. Dažniausiai aptariama pogimdyminės depresijos diagnozė. Tačiau svarbu kalbėti ir apie sutrikimų prevenciją.

Įvairių tyrimų duomenimis, net iki 80 proc. naujagimių susilaukusių motinų išgyvena visiškai įprastą būseną, vadinamą motinystės melancholija.<br>Mamos linija nuotr.
Įvairių tyrimų duomenimis, net iki 80 proc. naujagimių susilaukusių motinų išgyvena visiškai įprastą būseną, vadinamą motinystės melancholija.<br>Mamos linija nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Laukevičienė

Feb 8, 2023, 9:31 AM

Naujagimio gimimas – tai visas šeimos, o ypač mamos, gyvenimo sritis paliečianti permaina. Kinta moters kūnas, santykiai, veikla, formuojasi naujas „motinos“ tapatumas, užgriūva itin didelė atsakomybė už vaikelį. Todėl natūralu, jog adaptacijos periodu mamos neretai jaučia liūdesį, nerimą ar įtampą. Įvairių tyrimų duomenimis, net iki 80 proc. naujagimių susilaukusių motinų išgyvena visiškai įprastą būseną, vadinamą motinystės melancholija.

Motinystės melancholija – tai būklė, pasireiškianti:

  • liūdesiu,
  • nerimu,
  • irzlumu,
  • verksmingumu,
  • staigia nuotaikų kaita,
  • miego bei apetito pokyčiais.

Mama taip pat gali pykti ant savęs, artimųjų, medicinos personalo ar net vaikelio. Įprastai motinystės melancholija prasideda antrą-trečią parą po gimdymo ir dviejų savaičių eigoje praeina savaime nesukeldama moteriai sunkumų rūpintis savimi ar vaiku.

Vis dėlto tokie išgyvenimai motinas (o ypač pirmą kartą kūdikio susilaukusias ir sau itin didelius lūkesčius keliančias) gali išgąsdinti. Moterys įvardina besijaučiančios blogomis mamomis, išgyvena kaltę, mato save kaip nenormalias ar negalinčias susitvarkyti, atitinkamai sunkiau kuria ryšį su kūdikiu, užsisklendžia. Būtent tokie besitęsiantys išgyvenimai neretai ir paskatina pogimdyminės depresijos vystymąsi. Taigi, dėmesio savo psichinei sveikatai svarbu skirti nuolat.

Išbūti sunkius motinystės melancholijos patyrimus padeda poilsis ir maloni veikla. Neretai rekomenduojamos meditacijos ar mankšta, kvėpavimo pratimai. Taip pat svarbu reguliariai tyrinėti savo jausmus. Tam itin naudinga priemonė – pokalbis su palaikančiais artimaisiais, kitomis mamomis, psichikos sveikatos specialistais ar emocinės paramos linijų savanoriais.

Nuo 2022 m. gruodžio 31 d. motinystės melancholiją patiriančios mamos jau gali kreiptis ir į Mamos liniją, kurioje emocinė parama anonimiškai teikiama tiek telefonu, tiek el. paštu. Telefonu 8 800 22 770 susisiekti galima šeštadieniais bei sekmadieniais nuo 10:00 iki 16:00 val., į el. laiškus atsakoma savaitgaliais 10:00–18:00 val. Pagalba nemokama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.