Naujagimio lankymo etiketas: vaistininkė pataria, ką dovanoti ką tik pagimdžiusiai moteriai ir kūdikiui

Nuo seno Lietuvoje kūdikio lankynos laikomos ypatinga proga. Pagal senuosius papročius pas gimdyvę su kūdikiu dažniausiai sekmadienio rytą eidavo ištekėjusios moterys, kurios ne tik atnešdavo dovanų ir palinkėjimų, bet ir pačios būdavo dosniai vaišinamos. Kada galima lankyti naujagimį ir kokių saugumo priemonių imtis, kad kartu su dovanomis kūdikiui nebūtų atnešta ligų ir virusų, pataria vaistininkė.

Lankant kūdikius viena iš populiariausių dovanų yra sauskelnės ir kosmetikos priemonės.<br>lrytas.lt koliažas
Lankant kūdikius viena iš populiariausių dovanų yra sauskelnės ir kosmetikos priemonės.<br>lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2023, 12:04 PM

„Nuo seno laikytasi prietaro, kad naujagimį galima parodyti svetimiems žmonėms tik šiam sulaukus 1–2 mėn. amžiaus, priešingu atveju kūdikį gali „bloga akis nužiūrėti“. Vis dėlto šis prietaras buvo sugalvotas ne atsitiktinai – tais laikais, kai dar nebuvo antibiotikų ir skiepų nuo užkrečiamų ligų, o kūdikių mirštamumas buvo gana didelis, atidėtos lankynos saugojo gimdyvę ir kūdikį nuo galimos infekcijos“, – komentuoja „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Kristina Šnirpūnienė.

Nepamiršite ir mamos

Pasak jos, nors dabartinė medicina yra ženkliai pažengusi į priekį, saugoti naujagimį ir gimdyvę vis tiek reikia.

„Manoma, kad naujagimis gauna iš mamos „imuninę atmintį“, kuri saugo jį maždaug pusę metų. Kūdikio imunitetui labai svarbus ir mamos pienas, su kuriuo perduodamos gerosios bakterijos, antikūnai, fermentai ir hormonai, kurie veikia kaip natūralus skiepas nuo ligas sukeliančių bakterijų ir virusų. Vis tik tokia apsauga nėra šimtaprocentinė, todėl rekomenduojama mažylį pradėti lankyti, kai jam sukaks mėnuo“, – sako K. Šnirpūnienė.

Atidėti lankynas rekomenduojama ir tuo atveju, jei mažylis gimė neišnešiotas ar turi sveikatos problemų. Lankymo laiką gali pakoreguoti ir šaltuoju metų laiku išaugę virusiniai susirgimai, gripo epidemijos.

„Nereikėtų pas naujagimį eiti, jei sergate bet kokia infekcine liga, pavyzdžiui, kosite, sloguojate, turite lūpų pūslelinę ar akių uždegimą. Jei neseniai sirgote, taip pat reiktų palaukti savaitę, po persirgto COVID-19 – bent 2 savaites ir tik tada galima lankyti kūdikį“, – pataria vaistininkė.

Atidėti lankynas reikėtų ir tuo atveju, kai virusinėmis infekcijomis sergančių žmonių yra artimoje aplinkoje – atnešti virusų ar bakterijų galima ir nejaučiant jokių susirgimo simptomų. Jei apsilankymo negalima nukelti, tokiu atveju reikėtų užsidėti medicininę kaukę ir laikytis higienos reikalavimų.

Taip pat nerekomenduojama pas naujagimį vestis darželį lankančių vaikų.

„Svarbu nepamiršti ir gimdyvės. Kad ir kaip norėtųsi pamatyti naująjį šeimos narį, reikėtų pagalvoti ir apie jo mamą – galbūt gimdymas buvo sunkus ir jai reikia laiko fiziškai ir emociškai sustiprėti. Be to, pogimdyminiu laikotarpiu moteris būna gerokai jautresnė ir pažeidžiamesnė, tad būtina atsižvelgti ir į jos savijautą“, – pabrėžia pašnekovė.

Dovanos turi būti apgalvotos

Atvykus lankyti kūdikio, pirmiausia reikia nusiauti, nusirengti viršutinius rūbus ir labai gerai nusiplauti rankas su muilu. Jei tėvai leidžia, galima paimti kūdikį ant rankų, tačiau jo nereikia bučiuoti, glausti prie savo veido ar liesti rankomis jo veidą.

„Pirmas susitikimas su kūdikiu turėtų būti trumpas, apie 1–2 valandas. Apsilankymo trukmė priklauso ir nuo mamos bei vaikučio savijautos. Be to, atvykus lankyti kūdikio galima tėvų paklausti, ar jiems nereikalinga pagalba – gal tuo metu galima padėti kažką susitvarkyti, tokiu atveju kūdikio lankynos teiks daugiau džiaugsmo abiem pusėms. Galima į svečius atsinešti ir maisto, kad tėvams nereikėtų rūpintis vaišėmis“, – pastebi K. Šnirpūnienė.

Jos teigimu, ypatingą dėmesį reikėtų skirti gimdyvei – paklausti, kaip ji jaučiasi, ar nieko netrūksta: „Moters emocijos po gimdymo gali būti visokios – nuo euforijos iki nevilties, tad labai svarbu laiku pastebėti, ar nereikalinga pagalba iš šalies.“

Lankant kūdikius viena iš populiariausių dovanų yra sauskelnės ir kosmetikos priemonės. Vaistininkė pataria prieš jas perkant pasitarti su kūdikio tėvais.

„Geriausia rinktis ekologiškas, žinomų gamintojų sauskelnes, kurios būtų hipoalerginės ir pralaidžios orui. Kad dovana neliktų nepanaudota, reikėtų pasitarti su tėvais tiek dėl tinkamo sauskelnių dydžio, tiek dėl jų prekės ženklo. Neretai tėvai išbando skirtingas sauskelnes, kol atsirenka kūdikiui labiausiai tinkantį variantą. Tas pats taikoma ir kosmetikos priemonėms – reikėtų dovanoti tai, kas bus naudojama“, – pataria vaistininkė.

Visos kosmetikos priemonės – kūdikiams skirti prausikliai, šampūnai, kremai ar aliejai, turėtų būti be kvapiklių ir parabenų, kad tiktų ir alergiškiems mažyliams. Šaltuoju metų laiku tinkama dovana gali būti ir kūdikio odelę nuo šalčio apsaugančios priemonės.

„Nereikėtų kūdikiui ir gimdyvei dovanoti vaistų, čiulptukų, žindukų, buteliukų, pientraukių, antspenių ar panašių priemonių, nebent jų yra prašoma. Dovanojant vitaminus mamai taip pat reikėtų atsižvelgti į jos poreikius – maitinančioms moterims yra specialūs vitaminų kompleksai, nemaitinančioms galima dovanoti vitaminus su padidintu geležies kiekiu“, – sako K. Šnirpūnienė.

Praktiška dovana gali tapti ir elektrinis termometras, įvairios palutės. Jei dovanojami ne nauji, kitų vaikų jau naudoti daiktai, reikėtų juos gerai nuplauti, nuvalyti ar dezinfekuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.