Gimdymams Kėdainiuose pinigų nėra, o naujiems šeimų lankytojų etatams – prašom

Kėdainiuose neatsirado pinigų išlaikyti ligoninėje Akušerijos-ginekologijos skyriaus, dėl to moterys yra priverstos vykti gimdyti į kitų miestų ligonines, tačiau čia atsiras pinigų šeimų lankymo specialistėms, kurios eis į besilaukiančių ir jau pagimdžiusių moterų namus net 64 kartus, kad pamokytų šias prižiūrėti kūdikėlius ir padėtų joms keisti gyvenimo būdą bei įpročius… Tiesa, kiek čia atsiras tokių specialisčių ir kiek kainuos jų išlaikymas, Kėdainių rajono savivaldybė dar nesuskaičiavo.

Šeimą namuose specialistės aplankys 64 kartus.<br>R.Jurgaitis
Šeimą namuose specialistės aplankys 64 kartus.<br>R.Jurgaitis
Kaip „Rinkos aikštei“ sakė Kėdainių rajono savivaldybės gydytoja Sandra Buinovskienė, bandomajame projekte VšĮ Kėdainių PSPC nedalyvavo, todėl Šeimų lankymo specialistų paslaugos neteikiamos. Tačiau VšĮ Kėdainių PSPC teikiamos kitos paslaugos<br>„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Kaip „Rinkos aikštei“ sakė Kėdainių rajono savivaldybės gydytoja Sandra Buinovskienė, bandomajame projekte VšĮ Kėdainių PSPC nedalyvavo, todėl Šeimų lankymo specialistų paslaugos neteikiamos. Tačiau VšĮ Kėdainių PSPC teikiamos kitos paslaugos<br>„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rasa Jakubauskienė

Apr 19, 2024, 3:47 PM

Per dvejus metus į šeimą ateis 64 kartus

Šeimų lankymo specialistės Kėdainiuose turėtų atsirasti nuo kitų metų gegužės.

Jos teiks sveikatos priežiūros paslaugas, pavyzdžiui, galės pamokyti, kaip prižiūrėti naujagimio bambutę, konsultuos žindymo klausimais ir pan.

Šeimų lankymo specialistės, lankydamos šeimas namuose, pagal poreikį atliks higienos ar slaugos procedūras, taip pat padės motinoms keisti gyvenimo būdą, įpročius.

Šeimą namuose specialistės aplankys 64 kartus: 14 kartų nėštumo laikotarpiu, 28 kartus nuo gimimo iki vaikui sueis 1 metai, 22 kartus nuo 1 metų iki vaikui sueis 2 metai.

Kėdainiuose jau teikiama priežiūra nėščiosioms ir kūdikiams

Kaip „Rinkos aikštei“ sakė Kėdainių rajono savivaldybės gydytoja Sandra Buinovskienė, šis Sveikatos apsaugos ministerijos projektas jau įgyvendinamas 16-oje kitų šalies rajonų.

Bandomajame projekte VšĮ Kėdainių PSPC nedalyvavo, todėl Šeimų lankymo specialistų paslaugos pas mus dar neteikiamos ir jos atsiras čia tik nuo kitų metų.

„Tačiau VšĮ Kėdainių PSPC teikiamos kitos paslaugos: nėščiųjų priežiūros kabinetas dirba kiekvieną dieną nuo 8 iki 16 val. – nėščioji gali kreiptis iškilus klausimams ir apsilankymų skaičius neribojamas.

Taip pat vaikus iki 1 mėn. amžiaus namuose 2 kartus aplanko slaugytojas ir 2 kartus gydytojas pediatras arba šeimos gydytojas.

Vaikus nuo 1 mėn. iki 6 mėn. amžiaus namuose lanko slaugytojas ir gydytojas pediatras arba šeimos gydytojas 1 kartą per mėnesį. O vaikus nuo 6 mėn. iki 12 mėn. amžiaus namuose slaugytojas ir gydytojas pediatras arba šeimos gydytojas aplanko 2 kartus“, – apie šiuo metu teikiamas paslaugas nėščiosioms ir vaikams iki dvejų metų kalbėjo savivaldybės gydytoja.

Kviečia į nemokamus užsiėmimus būsimiems tėveliams Ji taip pat pažymėjo, kad Kėdainių rajone veikia nevyriausybinė organizacija „Motinystės mokykla“, kuri organizuoja užsiėmimų ciklą būsimosioms mamoms ir tėveliams.

„Programa „Sveikos gyvenimo pradžios skatinimas“ siekiama, kad besilaukiančios kūdikio Kėdainių rajono poros, moterys ir jauni asmenys pagilintų turimas, įgytų naujų teorinių žinių ir praktinių įgūdžių, būtinų mažylio sveikos gyvenimo pradžios užtikrinimui, sužinotų apie pokyčius, kurie susiję ir su psichologine savijauta pagimdžius. Esant poreikiui, užsiėmimuose laukiami ir jau mažylius auginantys tėveliai“, – į užsiėmimus kvietė S. Buinovskienė.

Programa kasmet finansuojama iš Kėdainių rajono savivaldybės metų biudžeto lėšų, skirtų Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos sveikatos projektams, todėl teoriniai ir praktiniai užsiėmimai dalyviams yra nemokami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.