Akušerė pataria atidžiau vertinti galimybę gimdyti cezario operacijos būdu: laukia papildomi iššūkiai

Nuo vasario mėnesio Lietuvoje gimdymą cezario operacijos būdu gali pasirinkti bet kuri nėščioji. Nors taip gimdyti būsimoms mamoms atrodo daug paprasčiau, akušerė, tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja Ieva Girdvainienė primena, ką reikėtų atidžiau įvertinti.

Cezario pjūvio operacija.<br>„Canva“ nuotr. / lrytas.lt koliažas
Cezario pjūvio operacija.<br>„Canva“ nuotr. / lrytas.lt koliažas
Ieva Girdvainienė.<br>V. Skaraičio nuotr.
Ieva Girdvainienė.<br>V. Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 20, 2024, 5:32 PM, atnaujinta Apr 20, 2024, 5:33 PM

Ne tik iš baimės

„Manau, gerai, kad yra galimybė pasirinkti, nes šiuolaikinė moteris nori spręsti pati. Ambicingos būsimos mamos kartais žinių turi daugiau nei specialistai. Kartu norėtųsi, kad tai nebūtų mada – reikia prisiminti, kad cezario pjūvio operacija yra stipri chirurginė intervencija. Reikia pasitarti su medikais, išgirsti visas komplikacijas, rizikas, nes vertinama konkreti nėščioji ir jos nėštumo užbaigimo būdas“, – įsitikinusi I. Girdvainienė.

Primename, kad atsižvelgusi į Seimo narių, moterų teises ginančių organizacijų ir sveikatos priežiūros specialistų siūlymus, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pakeitė cezario pjūvio operacijų atlikimo tvarką, kai šios operacijos atliekamos ne dėl medicininių priežasčių, o pačių gimdyvių pageidavimu. Nuo šiol cezario pjūvio operacijos galės būti atliekamos ir nesant santykinių indikacijų, tokių kaip anksčiau buvę gimdymo sutrikimai arba padidintos rizikos socialiniai faktoriai, o po procedūros kilusių komplikacijų gydymas bus apmokamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, informavo ministerija.

Praėjusiais metais pasikeitus tvarkai cezario pjūvio operacija galėjo būti atliekama nėščiosios pageidavimu, jei moteris anksčiau buvo patyrusi reprodukcinės funkcijos ar gimdymo sutrikimų, gimdo pirmą kartą būdama vyresnio amžiaus, patiria padidintos rizikos socialinių ar kitų padidintos rizikos faktorių. Dabar šios sąlyginės indikacijos nebėra vertinamos.

Sprendžia abu tėvai

Tėvams mokymus apie gimdymą ir kitus tėvystės iššūkius vedanti akušerė primena, kad sprendimo priėmime, kaip gims kūdikis, turi dalyvauti abu tėvai.

Ji pastebi, kad chirurginį gimdymo būdą renkasi tos moterys, kurios turi emocinę baimę arba jau turi blogą patirtį praėjusio gimdymo metu.

„Baimę kartais sudaro nepagrįsti nusiteikimai, nes, jei pastebėsite, viešai kalbame tik apie negatyvias gimdymo istorijas. O jei minima cezario pjūvio operacija – rodos, kad jos visos praeina sklandžiai, nors tai nėra tiesa, nes būna visaip“, – pabrėžia Ieva.

Pasak I. Girdvainienės, moterys neįvertina pogimdyminio laiko. Ankstyvasis periodas – tai pirmosios paros po gimdymo, o po cezario operacijos moterims sunkiau atsistoti, nueiti į tualetą.

„Gali būti, kad teks praleisti laiko intensyvios terapijos skyriuje, kur bus sekamos gyvybinės funkcijas ir, labai gaila, ypač man, kaip žindymo konsultantei, bet naujagimis tuo metu bus atskirtas“, – informuoja akušerė.

Jei būsimi tėvai nusprendžia pasirinkti gimdymą cezario operacijos būdu, reikia apsvarstyti ir vėlesnę pogimdyminę priežiūrą.

„Būtina suvokti, kad reikės asistento – mamai reikės pagalbininko ne tik pirmą parą ligoninėje, bet ir namuose, sugrįžus visą pirmą auksinį naujagimystės mėnesį“, – šypteli ji.

Žindyti bus sunkiau

Žindymo klausimais konsultuojanti medikė primena, kad ir šis natūralus procesas po cezario pjūvio operacijos dažnai būna sudėtingesnis.

„Žinoma, yra daug puikių istorijų, kad viskas ėjosi labai lengvai, bet jas labiau prilyginčiau sėkmei. Statistika rodo, kad po cezario pjūvio operacijos priešpienis vėluoja daugiau nei parą nei įprastai. Dėl pooperacinio skausmo vartojami medikamentai, kurie nors ir suderinti su žindymu, taip pat gali daryti įtaką laktacijos procesui“, – vardija Ieva.

Be to, reikia įvertinti ir tai, kad po operacijos moteriai sunku judėti, todėl žindymą apsunkina tai, kad bus sunku patogiai įsitaisyti tai daryti.

„Na, o pagrindinis iššūkis, kuris keičia viską – tai galimybė ne tik pirmomis minutėmis būti su naujagimiu oda į odą kontakte. Šis kontaktas po cezario pjūvio operacijos jei ir užtikrinamas, tai tik trumapm, o ne garsiosioms dviems valandoms, kurias gimdančios natūraliu būdu gali sau leisti pogimdyminėje palatoje. Po cezario pjūvio operacijos vyras galės atnešti kūdikį, mama jį pažindys, bet tai yra epizodiška“, – informuoja akušerė.

Pacientė, norėdama pasikonsultuoti dėl galimybės atlikti cezario pjūvio operaciją nesant medicininių indikacijų, ne anksčiau kaip 22 nėštumo savaitę, bet ne vėliau kaip 37 nėštumo savaitę, turėtų kreiptis į gydytoją akušerį ginekologą toje gydymo įstaigoje, kuri atlieka tokias operacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.