Žinomos tinklaraštininkės šeimoje – negirdėti vardai: išdavė, kaip pavadins naujagimę

Sotera Šveikauskaitė priprato, kad jos vardą pirmą kartą sutikti žmonės pakartoja keletą kartų, kol įsitikina, kad jis iš tiesų toks. Renginių mamoms „Mamadieniai" organizatorė ir „Babyblog“ tinklaraščio autorė dėl to nepergyvena ir net anaiptol, džiaugiasi tokiu išskirtinumu. O tai, pasirodo, šeimos tradicija.

Soteros dukra Aretė dvi savaitės buvo be vardo, kol tėvai išrink.<br> lrytas.lt koliažas
Soteros dukra Aretė dvi savaitės buvo be vardo, kol tėvai išrink.<br> lrytas.lt koliažas
 Sotera jau žino, kokiu vardu pavadins būsimą mažylę.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Sotera jau žino, kokiu vardu pavadins būsimą mažylę.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 S.Šveikauskaitė džiaugiasi išskirtiniais šeimos vardais.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 S.Šveikauskaitė džiaugiasi išskirtiniais šeimos vardais.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 3, 2020, 9:28 AM, atnaujinta Oct 3, 2020, 9:39 AM

Džiaugiasi išskirtinumu

„Vardą Sotera mama su tėčiu atrado senoje prosenelės maldaknygėje ir tai reiškia „žemės išgelbėtoja“. Tai graikų kilmės vardas. Mama visada domėjosi vardais, kurie ne tik originalūs, bet ir turi reikšmę“, – portalui lrytas.lt pasakoja S.Šveikauskaitė.

Aišku, nuo darželio laikų ji kaskart susiduria su nuomone – vieniems vardas labai patinka, kiti rauko nosį.

„Aš manau, kad yra privalumas išskirtinis vardas. Aišku, mokykloje pravardžiavo ir Šakira, kiti iškraipo į Satera, bet nebuvau Eglė D., Eglė A. ar Eglė B., kaip vadindavo mergaites klasėje vienodais vardais“, – džiaugiasi Sotera.

Dalyvaudama „Mis Lietuva 2011“ konkurse ji išgirdo ir daugybę neigiamų komentarų, skirtų tėvams, kaip jie šitaip galėjo pavadinti dukrą.

„Manau yra privalumas, kad žmonės greitai mane įsimena ir dėl šiek tiek egzotiškos išvaizdos, tiek ir dėl vardo. Man tai prideda asmeninio šarmo“, – įsitkinusi moteris. Ji internete yra radusi dar keletą Soterų moterų ir net keletą vyriškių, pavadintų Soteras.

Giminės vardai – stebina

Išskirtiniai vardai nėra naujovė Soteros šeimoje. Jos tėčio vardas yra Aretas ir tik kai dukrai buvo keleri metukai, tėvai suprato, kad perskaičius šį vardą atvirkščiai, gaunasi „Satera“, labai panašu į Soterą.

Pirmasis giminėje išskirtiniu vardu yra Areto tėvas, Soteros senelis – Eleonoras. Tiesa, žinomos moters močiutė ir mama tradiciniais, dažniau sutinkamais vardais.

Soteros seseriai, kuriai dabar dešimt metų, mama žinojo vardą net negimus ir pavadino Indira. Seserys turi pusseseres iš tėvo pusės, kurių vardai Koleta ir Chijonė.

„Man labai patinka, kad mes visos esame tokiais išskirtiniais vardais ir tikrai nė viena iš mūsų nekreipia dėmesio, jei kažkas peikia“, – šypteli Sotera.

Būsimai mažylei – vardas jau išrinktas

Giminės tradiciją S.Šveikauskaitė tęsia ir savo šeimoje – ketverių metų dukrai ji suteikė Aretės vardą.

„Čia mano mamos išrinktas vardas, ji mano sesei norėjo duoti, bet ją pavadinus Indira, vardas kaip ir liko. Man buvo gražus, bet mano vyras, kurio šeimoje visi yra pavadinti labai tradiciniais vardais, šiek tiek abejojo, tad dukra dvi pirmas savaites buvo be vardo. Paskui radome kompromisą, kad vardas aiškus, trumpas, jis itin patiko ir vyro mamai“, – pasakoja Sotera.

Kitų metų pradžioje antrosios dukros susilauksianti moteris jau žino ir jos vardą. Kadangi pirmoji dukra ilgai buvo be vardo, mažylė jau dabar turi keletą variantų.

„Vadiname ją Adrijana. Tiesa, dar nežinome, kaip rašysime – su j ar be. Dar svarstau vardą Lavinia, toks buvo mano geriausios draugės Šveicarijoje... O sprendimą, žinoma, priimsime, kai dukra išvys pasaulį“, – atviravo Sotera.

Tiesa, pokalbio pabaigoje ji prisipažino, kad jau keletą metų širdyje nešiojasi dar vieną vardą – Perla, bet Lietuvoje taip pavadinta daugybė šunų, tame tarpe ir jos vyro vaikystėje augintinis, tad sunku peržengti per save ir nesinori tapatinimo vaiko su gyvūnu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.