Jautrus marijampoliečių filmukas: pokalbiai su mamomis, auginančiomis vaikus su autizmo spektro sutrikimu

Marijampolės moterų LIONS klubas sukūrė informacinį filmuką „Mėlyno pasaulio vaikai“, kuriame savo patirtimi ir išgyvenimais dalinasi mamos, auginančios vaikus, turinčius autizmo spektro sutrikimą.

 „Mėlyno pasaulio vaikai“ filmuke savo patirtimi ir išgyvenimais dalinasi mamos, auginančios vaikus, turinčius autizmo spektro sutrikimą.<br> lrytas.lt koliažas
 „Mėlyno pasaulio vaikai“ filmuke savo patirtimi ir išgyvenimais dalinasi mamos, auginančios vaikus, turinčius autizmo spektro sutrikimą.<br> lrytas.lt koliažas
Išmanydamos pagalbos šioje srityje poreikį, Marijampolės moterys ir ėmėsi projekto „Aš noriu būti suprastas...“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Išmanydamos pagalbos šioje srityje poreikį, Marijampolės moterys ir ėmėsi projekto „Aš noriu būti suprastas...“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 10, 2020, 10:23 AM, atnaujinta Mar 21, 2022, 11:59 AM

Mamos pasakoja, kaip jos ieškojo ir rado individualių būdų padėti savo vaikams megzti ryšius, susirasti draugų, priimti supančio pasaulio trikdžius ir su malonumu mokytis. Pedagogai akcentuoja, kad svarbiausia, ne ko mokai autizmo spektro sutrikimą turinčius vaikus, bet – kaip mokai.

Tikimasi, kad jautrūs ir tikri mamų pasakojimai atkreips dėmesį į tokių šeimų emocinius, socialinius, edukacinius poreikius ir prisidės prie klaidingų stereotipų griovimo.

Aktyviai teikti psichologinę ir socialinę pagalbą šeimoms, auginančioms vaikus su autizmo spektro sutrikimu ir Dauno sindromu, 20 moterų iš Marijampolės moterų LIONS klubo ėmėsi beveik prieš metus.

Marijampolėje ėmėsi projekto

„Metų pradžioje Marijampolėje kaip tik steigėsi dienos centras „Suvalkijos saulytės“, kuris kvietė burtis tėvus, auginančius vaikus, turinčius Dauno sindromą bei autizmo spektro sutrikimą. Tad vieningai nusprendėme, kad pirmiausia mūsų pagalba ir parama būtų tikslinga šioje srityje“, – pasakoja Marijampolės moterų LIONS klubo prezidentė, pedagogė Onutė Misiukevičienė.

Dabar nustatomas autizmo spektro sutrikimų skaičius auga geometrine progresija. Išmanydamos pagalbos šioje srityje poreikį, Marijampolės moterys laimėjo savivaldybės finansavimą ir ėmėsi projekto „Aš noriu būti suprastas...“, kurio metu dirba su tėvais ir ikimokyklinio ugdymo pedagogais, jiems suteikia teorinių žinių ir praktinių įgūdžių, kaip atpažinti vaikų raidos ypatumus ir dirbti su vaikais, turinčiais autizmo spektro sutrikimą, siekiant sėkmingos jų integracijos visuomenėje.

Anksčiau – nurašydavo 

„Sako, anksčiau autizmo nebuvo. Buvo, bet tik pastaruoju metu išmokstame atpažinti šiuos požymius, kas anksčiau būdavo nurašoma kaip „neišauklėtas vaikas“, – pabrėžia O.Misiukevičienė.

Šį rudenį marijampolietės vedė mokymus „Ką reikia žinoti apie vaikus, turinčius autizmo spektro sutrikimą“, kurių metu buvo stiprinamos ikimokyklinio ugdymo įstaigų mokytojų, mokytojų padėjėjų ir specialistų kompetencijos darbui su vaikais, turinčiais autizmo spektro sutrikimą. Mokymuose dalyvavo 40 specialistų iš visų Marijampolės ikimokyklinių ugdymo įstaigų.

„Įsitikinome, kad tema labai aktuali, žinios ir praktinės patirtys reikalingos ir be galo naudingos, nes tokių vaikų sparčiai daugėja ne tik bendrai – pasaulyje, Lietuvoje, bet ir Marijampolės ugdymo įstaigose. O žinių ir patirties ne tik pedagogams, bet ir tėvams dar labai trūksta“, – dalinasi O.Misiukevičienė.

Marijampolės pedagogai pripažino, kad tokie mokymai buvo labai įdomūs ir turėtų vykti visų ugdymo įstaigų pedagogams. Autizmo spektro sutrikimai išryškėja ankstyvajame amžiuje ir laiku juos identifikavus, galima pasiekti labai gerų rezultatų – padėti vaikams, šeimoms ir sėkmingai integruoti vaikus.

Simboliai ir rutina daro pokytį

„Matau didžiulį pokytį vaikų elgesyje, kai su jais dirbama atsižvelgiant į specialistų rekomendacijas, pvz. bendraujant naudojami simboliai, ženklai, taisyklės, rutina, yra numatytos vietos jų individualiai veiklai, nusiraminimui ir t.t. Vaikai, turintys autizmo spektro sutrikimą, dažniausiai pradžioje negirdi žodinės kalbos, o kai išmokomi bendrauti simboliais, jie lengviau gali išsakyti savo poreikius ir pagerėja jų socializacija.

Juos gali erzinti ryški šviesa, kvapai, garsai, pavyzdžiui, varvantis čiaupas jiems gali skambėti kaip griaustinis, bet kai dirbama su jais sistemingai, ilgainiui vaikai išmoksta gyventi su aplinkos dirgikliais. Tam, kad situacija keistųsi ir vaikai gautų pilnavertį ugdymą, reikia pagalbą pradėti teikti kuo anksčiau“, – užsidegusi kalba Marijampolės moterų LIONS klubo prezidentė.

Marijampolietės taip pat subūrė ir tėvų savitarpio emocinės paramos ir savipagalbos grupę, kurios susitikimus lanko 10 mamų. Jos dalijasi savo iššūkiais, patirtomis sėkmėmis, stiprina viena kitą patarimais, išsako lūkesčius, pagalbos poreikius. Asmeninės patirtys turi didžiausią teigiamą poveikį.

Teikia patarimus autizmo tema

Lapkričio 16 d. Marijampolės klubo atstovės buvo pakviestos dalyvauti diskusijoje „Dėl paslaugų autizmo spektro sutrikimą turintiems vaikams ir jų artimiesiems prieinamumo“ su LR Seimo nariais, Socialinės apsaugos ir darbo, Sveikatos apsaugos ministerijų ir kitų institucijų atstovais.

„Džiaugiamės, kad mūsų veikla jau pastebima ir esame kviečiamos kaip ekspertės. Ne tik pasidalinome vykdomo projekto „Noriu būti suprastas“, finansuojamo iš Marijampolės savivaldybės administracijos neįgaliųjų socialinės integracijos programos, patirtimi, bet ir išsakėme šeimų, auginančių autizmo spektro sutrikimą turinčius vaikus nuomones, konkrečius pageidavimus dėl paslaugų teikimo vaikui ir šeimai“, – pasakoja aktyvi marijampolietė.

Pagalba neįgaliems Marijampolės gyventojams

Kadangi pagrindinis LIONS klubų veiklos principas visame pasaulyje yra atliepti vietos bendruomenės poreikius, marijampolietės kartu su VšĮ „Slauga Jums“ ėmėsi dar vieno susijusio projekto „Neįgaliųjų socialinės įtrauktiems skatinimas didinant aktyvaus laisvalaikio ir savipagalbos galimybes“, kurio eigoje padidins sociokultūrinių paslaugų teikimą ir savipagalbos galimybes neįgaliems Marijampolės miesto gyventojams ir jų šeimos nariams ar artimiesiems.

Šis projektas Marijampolėje vyks keliomis kryptimis: užimtumo veiklų vykdymas (muzikos terapijos, hipoterapijos ir kaniterapijos užsiėmimai, edukaciniai – meniniai užsiėmimai), išvykos į zooparką, Klaipėdos jūrų muziejų – delfinariumą, poilsis pajūryje tiems negalią turintiems žmonėms, kurie nėra buvę prie jūros; taip pat pagalba neįgaliųjų artimiesiems (emocinio atsparumo ugdymo programa, psichologo asmeninės ir grupinės konsultacijos, vaikų priežiūra).

„Smagu, kad Marijampolės savivaldybės administracija taip pat skiria daug dėmesio neįgaliųjų socialinės integracijos ir socialinės atskirties mažinimui bei pagalbos galimybių didinimui. Tik kartu suvienijus pajėgas galime sukurti nemažą teigiamą pokytį“, – sako O.Misiukevičienė.

Šiuo metu kartu su Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomene Marijampolės moterų LIONS klubas organizuoja akciją „Iš širdies į širdį“ ir prieš šventes Kalėdiniu lauknešėliu nudžiugins vienišus senjorus, neturinčius jais besirūpinančių artimųjų ir negaunančius jokios kitokios socialinės paramos.

Noras duoti didesnis už norą gauti

Marijampolės moterų LIONS klubas oficialiai įregistruotas JAV, kur veikia tarptaupinė LIONS būstinė, tik lapkričio pabaigoje, tačiau moterys oficialių dokumentų nelaukė ir veiklos ėmėsi jau prieš metus.

„Suburti bendramintes prasmingai veiklai nebuvo sunku. Ateina laikas, kai noras duoti yra didesnis už norą gauti, kad duodama labiausiai praturtėju aš pati, o tuo pačiu laimingais padarau kitus. Norint veikti tikslingai, labai svarbu matyti problemas iš įvairių pusių, todėl klube susivienijo 20 įvairių sričių, specialybių ir pomėgių atstovių, dirbančių švietimo, socialinių paslaugų, medicinos, teisės, verslo, pramogų, maisto pramonės ir kt. srityse. Kiekviena turime talentų ir pomėgių: fotografija, renginių organizavimas, rankdarbiai, kulinarija. Visos esame veiklios, aktyvios, turinčios daugybę įsipareigojimų. Smagiausia, kad mus visas vienija bendras tikslas: norime matyti plačiau ir veikti daugiau, dalintis su kitais tuo, ką pačios mokame ir tokiu būdu padėti Marijampolės žmonėms“, – sako O.Misiukevičienė.

2021 metais klubas Marijampolėje planuoja ir daugiau naujų projektų ir iniciatyvų, nukreiptų į socialiai jautrias problemas, atskirties mažinimą ir supratingumo visuomenėje didinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.