10 patarimų, kaip išlikti ramia mama ir nerėkti ant vaikų

Mamos žino, kad šaukimas ant vaikų duoda tik trumpalaikį rezultatą, o norint pasiekti nuolatinių teigiamų pokyčių, mažuosius paveikti daug lengviau yra pokalbiais bei savo pavyzdžiu. Aišku, dažniausiai kantrybė trūksta tuomet, kai suaugę yra pavargę ar įsitempę, todėl dalijamės patarimais, kaip lengviau išlikti ramiomis mamomis.

 Raskite dalykus, kurie labiausiai jus erzina ir ieškokite sprendimo, kaip tai pakeisti.<br>„Unsplash“ nuotr.
 Raskite dalykus, kurie labiausiai jus erzina ir ieškokite sprendimo, kaip tai pakeisti.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2021, 5:03 PM

1. Pailsėkite

Ne visuomet yra galimybė išmiegoti visą naktį, bet dažnai pačios mamos užsimiršta žiūrėdamos serialus ar naršydamos telefone iki vidurnakčio. Vaikų priežiūra reikalauja jėgų, todėl būtina gerai išsimiegoti.

2. Atsikelkite anksčiau už vaikus

Iššūkis toms, kurių vaikai yra vyturiai, bet net pusvalandis laiko sau prieš subundant namams jums suteiks jėgų visai dienai. Susikurkite savo ritualus – atlikite mankštą, pamedituokite, išgerkite kavos, parašykite ryto dienoraštį ar tiesiog susidėliokite dienos darbus ramiai be skubėjimo ir tyloje.

3. Skirkite laiko sau

Ne, laikas kai lankstote drabužius viena ar šveičiate vonią nėra „laikas sau“, todėl sąmoningai skirkite laiko savo pomėgiams ar tiesiog ramiam pasibuvimui. Suderinkite šį laiką su antra puse ar artimaisiais (kai bus galima juos susitikti), kurie tuo metu pasirūpins jūsų vaikais. Kartą per savaitę suplanuotas laikas sau – garantuota pertrauka nuo motinystės rūpesčių pakrausianti jus visoms septynioms dienoms.

4. Kas jus labiausiai suerzina?

Pamąstykite, kas labiausiai išveda jus iš kantrybės – ar tai besimėtantys žaislai, laiku neatliktos užduotys, per mažai pagalbos priežiūrint namus, maisto ruošimas ar indų plovimas. Pagalvokite, kaip būtų galima pakeisti šiuos dalykus – surenkite šeimos susirinkimą su didesniais vaikais ir paprašykite jų pagalbos ieškant sprendimo.

5. Suplanuotas laikas su vaikais

Rodos, visą dieną būnate su vaikais, bet iš tiesų su jais praleidžiate labai nedaug laiko, nes reikia vis kažkuo pasirūpinti, kažką padaryti. Paskirkite laiką, kada nedarysite nieko kito, tik, pavyzdžiui, žaisite su vaikais ar skaitysite jiems knygą, darysite darbelius. ir joks verdantis puodas jūsų neišmuš iš vėžių! Vaikai jausis gavę kokybiško dėmesio, o jūs – davusi jo vaikams, todėl kiti rūpesčiai nebus tokie erzinantys.

6. Išmokite nusiraminti

Pirma, pradėkite atidžiau stebėti save ir pagaukite akimirkas, kai jaučiate kylantį pyktį. Dar vienas nešvarus puodelis – ir jau riaumosite? Išmokus atpažinti momentus, kada galite prarasti kantrybę, raskite savo būdą, kaip galite nusiraminti. Padėti gali kvėpavimo pratimai, pabuvimas vienai keletą minučių, skambutis draugei, o esant galimybei – trumpas atokvėpis lauke.

7. Nepriimkite asmeniškai

Vaikai žaislų nesitvarko ne dėl to, kad jus supykdytų, o dėl neišugdyto įpročio. Nepriimkite šeimos narių elgesio, kuris jus erzina, asmeniškai – tai nėra apie jus ar dėl jūsų, bet tai sako daugiau apie juos. Pasakykite jiems, kaip jaučiatės ir ieškokite sprendimo.

8. Nemokykite supykus

Blogiausia, ką galite padaryti, tai auklėti vaikus rėkimu ar grasinimais. Vaikai, greičiausiai, nebesielgs taip daugiau (ar bent kurį laiką) iš baimės, bet tai tikrai nepadės sukurti tarpusavio pasitikėjimu grįsto ryšio.

9. Atsiprašykite

Priimkite atsakomybę už savo elgesį. Jei supykote ir aprėkėte mažylį, nusiraminus atsiprašykite jo, paaiškinkite, kas sukėlė tokią audringą reakciją, susitarkite, kad kitą kartą jis pasistengs daugiau taip nesielgti, o jei pastebės audringą reakciją – pasakys saugos kodą „Mama, tu kaip pomidoras“. Tai privers jus nusišypsoti ir prisiminti ankstesnius pažadus.

10. Įvertinkite lūkesčius

Kas jums svarbiausia auginant vaikus? Švarios grindys? Ar laikas praleistas kartu? Prisiminkite savo vaikystę, kurie momentai su mama labiausiai įsiminė tiek teigiama, tiek neigiama prasme. Ką norėtumėte pakartoti, o kur reikėtų elgtis kitaip? Pasidarykite sąrašą ir pasikabinkite matomoje vietoje – jis padės ištikus eilinei krizei tris kartus kiekvieną dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.