Po gimdymo praradus intymumo džiaugsmą, padėti gali vaginos plastika

Sakoma, kad gimus vaikui niekas gyvenime nebebus taip kaip buvo iki tol – keičiasi moters kūnas, savijauta, neretai smarkiai pakinta ir lytinis gyvenimas, moteris užsisuka vaiko priežiūros rutinoje ir santykiai su vyru atšąla. O taip būti neturėtų, psichologai sako, kad laiko naujai sukurta šeima turėtų rasti tiek vienas kitam tiek kiekvienas sau.

Tačiau jei nėštumo tiek gimdymo metu audiniai pasižeidžiami struktūriškai, padėti gali tik makšties siaurinimo – vaginoplastika ir tarpvietės raumenų suartinimo perineoplastika operacija.<br>„Unsplash“ nuotr.
Tačiau jei nėštumo tiek gimdymo metu audiniai pasižeidžiami struktūriškai, padėti gali tik makšties siaurinimo – vaginoplastika ir tarpvietės raumenų suartinimo perineoplastika operacija.<br>„Unsplash“ nuotr.
„Ši operacija dar vadinama makšties atjauninimo operacija“ – pasakoja klinikos „Motina ir vaikas“ gydytoja akušerė ginekologė Natalija Balasevičienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Ši operacija dar vadinama makšties atjauninimo operacija“ – pasakoja klinikos „Motina ir vaikas“ gydytoja akušerė ginekologė Natalija Balasevičienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintarė Rožėnė

Jun 18, 2021, 8:37 PM, atnaujinta Jun 21, 2021, 8:44 AM

Nėštumas lauktas ir lengvas

Seksas po gimdymo neretai kelia klausimų ir problemų: aktyviai besirūpinantys kūdikiu daugelis moterų ir vyrų skundžiasi sumažėjusiu lytiniu potraukiu (libido), neteikiančiais malonumo lytiniais santykiais, nežino, kokias kontracepcijos priemones pasirinkti arba tiesiog bijo atkurti lytinį gyvenimą. Dažnai tai įtakoja ir fiziologiniai moterų pokyčiai.

Kaip pasakoja 25 – erių Ieva po dvynukų gimimo jos ir vyro seksualinis gyvenimas tiesiog išnyko, o ji balansuojanti ant depresijos ribos.

„Be proto apsidžiaugėme kai nėštumo testas parodė lemtinguosius du brūkšnelius, atrodė nėra žemėje laimingesnių žmonių nei mudu su Tomu, o kai ginekologė pranešė matanti dvi plakančias širdeles pajautėme didžiulę atsakomybe ir džiaugsmą – namuose krykštaus net du vaikučiai.

Nėštumas klostėsi sklandžiai, man atrodo, kad viskas taip ir turėjo būti – pilvas augo kosminiu greičiu, mano dukrytės lygiai pat pat puikiai augo ir vystėsi. Net neteko gulėti ligoninėje, kaip kad kitoms mamos besilaukiančioms dviejų kūdikių.

Su vyru žinojome, kad yra rizika, jog mergytės gims ankščiau laiko ir, kad gali tekti atlikti cezario pjūvio operaciją, tad ruošėmes viskas, tačiau, kad didžiausios blogybės dar tik ateityje negalėjau net pagalvoti“ – pasakoja jauna moteris.

Ji atrodo pavargusi, sublogusi ir neretai nubraukia ašarą. Ievos gimdymas pavyko sklandžiai, abi dukrytės gimė pačios ir vos keliomis savaitėmis anksčiau laiko, o tai, anot, medikų, yra visiškai normalu. Blogybės prasidėjo po poros mėnesių.

Šeimos likimas pakibo ant plauko

Dvi nuostabias ir sveikas mergaites Ieva su Tomu augina abu, sako jei liktų kuris vienas, susitvarkyti būtų sunku, nors jos ir gana ramios, ilgainiui jauna šeima įsiliejo į rutiną, pabandė nusistatyti taisykles ir galiausiai, praėjus keletui mėnesių po gimdymo pora nutarė lytiškai suartėti.

„Gal nuskambės juokingai, bet ilgai abu tam ruošėmės – aš konsultavausi su ginekologe, vyras jaudinosi ar man neskaudės, aš pergyvenau ar tebepatiksiu vyrui – vis tik, dvi mergaites pagimdžiau, natūralu, kad ir pati jaučiau, kad „ten“ viskas kitaip. Ir iš tiesų, mano makštis tiek prasiplėtusi, kad vyras nepajuto orgazmo, o aš net nepajutau vyro. Viskas pasikeitė, ir, deja, į blogąją pusę.

Kiek bandėme pozų, kiek patarimų išklausėme, forumų perskaitėme – viskas gal kiek pagerėjo po metų ar net daugiau, tačiau nepaisant visko mano makštis liko plati, jaučiu, tiesiog jaučiu, kad ji visa išsitampiusi ir niekas nepadeda, aš jau praradau pasitikėjimą savimi, kaip moteris, o po to kai mylintis iš mano makšties pasigirdo išeinančio oro garsai, apie jokį intymumą nebegali būti net kalbos.

Jaučiuosi labai prastai, visos mano neigiamos emocijos persiduoda ir dukrelėms ir vyrui. Tiesa, Tomas buvo be galo supratingas, bandė net kelis žaisliukus intymiems žaidimams nupirkti, tačiau man tai buvo kaip antausis“ – byrančias ašaras braukia jauna moteris.

Prarastą malonumą galima atgauti

Tyrimų duomenimis, net 80 proc. moterų po gimdymo makštis lieka platesnė, atsiranda makšties sienelių nusileidimas. Mylintis moteris nejaučia įsiskverbimo momentų, dėl makšties laisvumo, o partnerio pasitenkinimas sumažėja, dėl makšties stangrumo nebuvimo. Taip pat gali varginti oro pliūpsnių pasišalinimas iš makšties, vandens patekimas į makštį ir visą tai neigiamai veikia gyvenimo kokybę.

„Tai – visiškai normalūs pojūčiai pirmus metus po gimdymo. Tiek nėštumas tiek gimdymas yra rimtas išbandymas organizmui. Atsiranda įvairaus laipsnio dubens dugno raumenų ir plėvių pažeidimai. Dėl to pasikeičia dubens organų padėtis, taip pat ir makšties, sutrinka jų funkcija. Tai lemia genetika, genai koduoja raumenų ir plėvių stiprumą ir atsistatymo galimybes.

Situacija gali pagerinti dubens dugno raumenų treniravimas. Tačiau kaip juos treniruoti reikia mokintis su instruktoriumi. Tai darydamos pačios jos treniruoja ne tuos raumenis. Specialistas paaiškina kurios ir kaip raumenis reikia sutraukti. Treniruotės pagerina šios zonos jautrumą, atsiranda galimybė sutraukiant raumenis sumažinti makšties platumą, pagerėja kraujotaka.

Tačiau jei nėštumo tiek gimdymo metu audiniai pasižeidžiami struktūriškai, padėti gali tik makšties siaurinimo – vaginoplastika ir tarpvietės raumenų suartinimo perineoplastika operacija. Tai atstatomoji procedūra, atliekama siekiant susiaurinti makštį, sugrąžinti jos stangrumą, sustiprinti dubens dugno raumenis. Ši operacija dar vadinama makšties atjauninimo operacija“ – pasakoja klinikos „Motina ir vaikas“ gydytoja akušerė ginekologė Natalija Balasevičienė.

Ji sako, kad apie tokią operaciją verta pradėti svarstyti jei praėjus metams po gimdymo, atrodo kad kažkas slenka iš makšties, kad makštis gerokai platesnė, nejaučiamas partnerio varpos įsiskverbimas, sutrinka galimybė pasiekti orgazmą. Jei lytiniuose organuose kaupiasi oras, sportuojant ar mylintis išeinantis su garsu, pradeda vengti sueities.

Operacijos metu suartinami nėštumo ir gimdymo metu prasiskyrę dubens dugno raumenys, dėl ko susiaurėję makštis – o tai, sugrąžina prarastą intymaus gyvenimo džiaugsmą, pagerina fizinę bei emocinę savijautą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.