Žindymo specialistė apie V. Siegel teiginius: tai pasiseka vos vienai iš dešimties

Ar gali mama žindyti, nežindyti 8 mėnesius ir vėl pradėti žindyti? Šis klausimas dabar įdomus ne vienam, stebinčiam Viktorijos Siegel ir Lauryno Suodaičio skyrybų procesą bei bandymą susitarti dėl netrukus dešimties mėnesių sulaukusio sūnaus Lauryno priežiūros.

Ar gali mama žindyti, nežindyti 8 mėnesius ir vėl pradėti žindyti?<br>lrytas.lt koliažas
Ar gali mama žindyti, nežindyti 8 mėnesius ir vėl pradėti žindyti?<br>lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-21 18:21

Suabejojo, kad žindo

„Įdomus faktas, kad teks dar pasitąsyti. Sužinojau, kad mano sūnus, aštuonis mėnesius to dalyko mamos burnoj neturėjęs staiga tapo vėl mamos maitinamas. Patikėkit, reikaliukai...“, – savo socialinių tinklų paskyroje prieš porą dienų pasidalijo L. Suodaitis.

„Kreipiausi į medicinos įstaigas, įrodančias, kad aš maitinu ir kad galiu maitinti, turiu pieno. Bet ir tai vyras į tai nekreipė jokio dėmesio. 26 d. viskas bus peržiūrėta. Juk vaikas yra primaitinamas. Negalima, kad vaikas būtų taip staigiai nutrauktas nuo mamos“, – po skaudžių vyro žodžių viešai išsiliejo Viktorija.

Tai ar gali vaikas būti žindomas iki beveik dviejų mėnesių, tuomet nežindomas aštuonis ir vėl tapti žindomas? Atsakyti padeda žindymo konsultantė, Lietuvos laktacijos asociacijos narė, tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja Ieva Girdvainienė.

Laktacijos procesas – nelengvas

„Pirmiausiai, norėčiau paaiškinti, kas yra relaktacija. Tai moterų, visiškai nustojusių žindyti pieno gamybos atstatymas. Relaktacijos terminas taikomas net ir toms moterims, kurios įsivaikina kūdikį ir pradeda jį žindyti nepaisant, kad negimdė ir prieš tai nežindė“, – aiškina medikė.

Tai reiškia kad relaktaciją gali patirti net moteris, kuris įsivaikino kūdikį. Ji pabrėžia, kad relaktacija nėra pieno gamybos paskatinimas ar pas gausinimas. Tikslas yra atstatyti žindymą nuo visiško nežindymo režimo tiek, kad moteris galėtų pilnavertiškai žindyti.

I. Girdvainienė taip pat atkreipia dėmesį, kada daroma relaktacija. Dažniausiai moterys siekia tuomet, kai kūdikis yra išimtinai žindomas tik maitinimas krūtimi, neduodant jokių pakaitalų ar net vandens iš buteliuko.

Taip pat ji paaiškina, kad laktacijos procesas formuojasi pirmosiomis savaitėmis: „Mėgstu sakyti, kad laktacija pirmiausiai prasideda galvoje. Buvimas su kūdikiu kontaktu oda į odą, kūdikio glaudimas prie krūties išprovokuoja hormoninį faktorių, kad pradeda gamintis pienas. 5–7 parą įvyksta laktopikas, kai pieno prisigamina gausiau, o po to laktacija nusistovi. Pirmasis mėnuo laktacijos požiūriu yra auksinis mėnuo – per jį susidėlioja, kaip toliau seksis žindyti mažylį. Jei nesusidėlioja – tuomet reikia imtis žindymą gausinančių metodų, bet tai nėra relaktacija.“

Pavyksta vienai iš dešimties

Dėl mamos ligos, atsiskyrimo nuo naujagimio, emocinės būklės ar net darbo iššūkių laktacija gali visai nutrūkti – t.y. kūdikis maitinamas pagal amžių priklausančiu maistu – pieno mišiniais ar kietu maistu.

Praėjus mėnesiui nuo žindymo pabaigos, kai kūdikis visai negauna motinos pieno, bandymas vėl žindyti vadinasi relaktacija.

„Būna mamų, kurios išnykus priežastims, dėl kurių negalėjo žindyti, nori atstatyti žindymą. Tam, kad to pasiektų yra tam tikra metodika – reikia veiksmų plano, kurį prižiūrės žindymo specialistas arba mamą ar kūdikį prižiūrintis gydytojas. Labai svarbu žinoti, kad tai yra ilgas ir sudėtingas procesas. Nėra taip, kad prisidėjau ir vėl žindau, tai labai daug pastangų reikalaujantis rezultatas“, – pabrėžė žindymo konsultantė Ieva.

Pasak jos, mamai, kuri nori iš naujo pradėti žindyti kūdikį, rekomenduojama prisiminti tą momentą, lyg būtų ką tik grįžusi iš ligoninės. Įsikurti su kūdikiu lovoje, daug valandų praleisti kontaktuojant oda į odą, kitu laiku pieną bandyti nusitraukti su elektriniu pientraukiu ir apsišarvavus kantrybe siekti, kad relaktacija įvyktų. Jei kūdikis dar nevalgo kieto maisto, taip pat reikia sekti jo svorį ir išgeriamo pieno mišinio kiekį. Jei kūdikis vyresnis, prie krūties reikia glausti prieš maitinant kietu maistu ir atlikti anksčiau išvardintus veiksmus.

„Tai tikrai labai sudėtingas procesas. Nedaug žindymo konsultančių, kurios dirba su relaktuoti siekiančiomis mamomis. Jei moteris nori praeiti šį kelią – visad turime atsakingą pokalbį apie iššūkius, kurie jos laukia. Jos turi būti pasiruošusiam ilgam ir sunkiam procesui. Bus juodas darbas, kuriam prireikia dviejų mėnesių, kol įvyksta pilna relaktacija“, – neslepia I. Girdvainienė.

Per savo ilgametę karjerą žindymo konsultantė prisimena pavienius atvejus, kai moterys pasiekė relaktaciją: „Tai pavyksta vienai iš dešimties.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.