Kaip mamoms sėkmingai grįžti į darbo rinką?

Nėštumas moteris kuriam laikui atitraukia nuo darbo rinkos, tad dažnai joms reikia papildomų pastangų, siekiant sklandžiai sugrįžti į darbą. Karjeros konsultantės Simonos Bareikės teigimu, tą padaryti kur kas lengviau, jei mamos sugrįžtuvėms pradės ruoštis iš anksto – įsivardys savo karjeros lūkesčius, kartu su organizacija susikurs grįžimo į darbą planą ir tinkamai nusiteiks emociškai.

Į darbą grįžtant po motinystės atostogų labai svarbu atsinaujinti lūkesčius dėl darbo – įsivertinti, kokią gyvenimo dalį dabar užims karjera, kasdienybei iš esmės pasikeitus.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Į darbą grįžtant po motinystės atostogų labai svarbu atsinaujinti lūkesčius dėl darbo – įsivertinti, kokią gyvenimo dalį dabar užims karjera, kasdienybei iš esmės pasikeitus.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Karjeros konsultantės Simonos Bareikės teigimu, mamos sugrįžti į darbo rinką reikėtų ruoštis iš anksto. 
Karjeros konsultantės Simonos Bareikės teigimu, mamos sugrįžti į darbo rinką reikėtų ruoštis iš anksto. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 6, 2023, 11:58 AM

„Grįžimas į darbą po motinystės atostogų yra visiškai kitoks nei įprastas darbo ar profesijos keitimas, nes iš atostogų grįžtame stipriai kitokios. Pasikeičia dienos rutina, didžiausios gyvenimo atsakomybės ir mūsų pačių statusas. Tad pasiruošti sugrįžtuvėms reikia ne tik profesiniame lauke, bet ir emociškai bei psichologiškai“, – sako S. Bareikė ir pataria, kaip ką tik mamomis tapusioms moterims pasiruošti sugrįžimui į darbą.

Prisiminkite, ko esate vertos

Simona teigia, kad nors ir visų patirtys yra skirtingos, bet mamų dėmesio sukoncentravimas į vaikų auginimą stipriai sumažina pasitikėjimą savimi profesiniame lauke – mamos primiršta savo turimas profesines kompetencijas, pasiekimus ir įgyvendintus projektus.

Vis tik tyrimai rodo, kad po motinystės atostogų į darbą grįžusios moterys yra lygiai tokios pat sėkmingos kaip vyrai ar vaikų neturinčios moterys ir pasižymi vienodu atsidavimu darbui. Todėl nusivertinti nederėtų.

„Grįžimo į darbą po motinystės etape nesunku pamiršti savo profesines kompetencijas, turint omenyje ne tik pasikeitusias gyvenimo aplinkybes, bet ir nemažą pertrauką nuo darbų. Tokiu metu labai svarbu suprasti, kad mūsų kompetencijos niekur nedingo, net jei ir yra kiek „atšipusios“. Tai sau priminti svarbu, kad į laukiantį etapą žiūrėtume su pasitikėjimu savimi ir rezultatams pasiekti reikalingu ambicingumu“, – primena S. Bareikė.

Ekspertės teigimu, tokiu metu prasminga nebijoti ieškoti profesionalų pagalbos, ypač, jei su jausmais tampa sunku susitvarkyti pačioms.

„Susilaukusi sūnaus ėjau pas psichologę „susirankioti“ savęs naujame amplua. Esu įsitikinusi, kad pradėjus dvejoti dėl savo karjeros ir gyvenimo pasirinkimų, ilgoji perspektyva leidžia tokius etapus išgyventi lengviau, nes žinome, kur ir kodėl einame.

Būtent šią perspektyvą ir gali suteikti profesionalai. Man pačiai labai pasisekė, kad mano psichologė buvo ir koučingo specialistė, ir dar dirbo karjeros konsultante – taip į mano emocinę būklę galėjome pažvelgti visapusiškai“, – dalijasi S. Bareikė, šiandien pati karjeros klausimais konsultuojanti nemokamoje karjeros mentorystės platformoje „idialogue“.

Atsinaujinkite lūkesčius

Anot S. Bareikės, į darbą grįžtant po motinystės atostogų labai svarbu atsinaujinti lūkesčius dėl darbo – įsivertinti, kokią gyvenimo dalį dabar užims karjera, kasdienybei iš esmės pasikeitus.

„Galbūt iki vaiko priežiūros atostogų buvote ta darbuotoja, kuri visada paskutinė užrakindavo biuro duris ir dabar grįžti į tokią rutiną nenorite? O gal kaip tik vaiko gimimas padidino norą įsitraukti į darbines veiklas, bet tam neturite pakankamai laiko? Atviri atsakymai sau padės įsisąmoninti norus ir tuomet juos aiškiau komunikuoti kitiems, taip užtikrintai judant pasirinktos vizijos link“, – sako S. Bareikė.

Ekspertės teigimu, situacija išsigryninti padės atsakymai į klausimus „kokius įgūdžius grįždama labiausiai noriu įdarbinti?“, „ką naujo noriu išmokti?“, „kur matau didžiausią prasmę?“ ir panašius.

Pasiruoškite grįžimui

Artėjant grįžimo į darbą datai, verta prieš tai sugrįžtuvėms pasiruošti – susitikti su savo tiesioginiu vadovu ar HR komanda bei pasikalbėti, kaip į poziciją sugrįžti kuo sklandžiau.

„Pokalbio metu suteikite naujausią informaciją apie savo padėtį, lūkesčius ir galimybes. Turėdami juos omenyje, kartu su komanda sukurkite grįžimo į darbą planą, kartu įvertindami naują motinišką rutiną ir iš jos kylančius iššūkius. Taip į darbą grįšite nuosekliai, o ir netikėtumams būsite pasiruošę“, – teigia S. Bareikė.

Ekspertės teigimu, taip pat prasminga pasidomėti per motinystės metus įvykusiais rinkos pokyčiais – kokių naujų įgūdžių ar žinių reikia siekiant darbus atlikti tinkamai. Tai ypač svarbu nusprendusioms grįžti ne į seną darbovietę, bet ieškoti naujų karjeros galimybių.

Ekspertė prideda, kad vis daugiau organizacijų kviečia mamas nebijoti šių klausimų spręsti kartu. Vienos tokių – telekomunikacijų bendrovė „Bitė“, bankas „Swedbank“ ir kitos. Tad svarbu nebijoti pagalbos kreiptis ir į savo darbdavį. Tik svarbu iš anksto apsvarstyti, kokios pagalbos reikės ir kas ją galėtų suteikti, pabrėžia karjeros konsultantė S. Bareikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.