Po Lietuvą sukrėtusio įvykio – žvilgsnis į depresiją po gimdymo: kas daroma ne taip

Šią savaitę VšĮ „Mamos linijos“ specialistai didesnį dėmesį skiria komunikacijai apie pogimdyminę depresiją. Tam įtakos turi sekmadienį pasklidusi žinia apie, kaip įtariama, mamos paskandintas vienerių ir dvejų metų mergaites.

 Pogimdyminė depresija.<br> 123rf nuotr.
 Pogimdyminė depresija.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Karolina Jasionytė

Sep 6, 2023, 4:27 PM, atnaujinta Sep 7, 2023, 10:02 AM

„Mamos linijos“ įkūrėja Dalia Tija Šilė pasakoja, kad pastarosiomis dienomis pagalbos linijos bendruomenė aktyviai dalijasi informacija apie pogimdyminę melancholiją, vykdo paskaitas, skirtas atpažinti pogimdyminę depresiją ir suprasti, kaip elgtis jai užklupus.

Jos teigimu, būtent visuomenės švietimas apie moterų jausmus po gimdymo yra išeitis naikinti įsisenėjusią stigmą, kad motinystės melancholija, pogimdyminė depresija ar kitos būsenos yra gėdingos.

„Dalintis išgyvenimais moterims trukdo baimė, ką pagalvos kiti, baimė būti nesuprastai ir dar daug kitų baimių, susijusių su visuomenės ir artimųjų požiūriu“, – aiškina D.T.Šilė.

 

„Tėvų linijos“ vadovė, psichologė Jūratė Baltuškienė priduria girdinti istorijas ir apie tai, kad gimdyvės susiduria su užgauliomis replikomis, gąsdinimais, grubiu elgesiu.

„Tai visiškai nepateisinama. Tam, kad mamos drąsiau kreiptųsi pagalbos, jos turi žinoti, kad bus suprastos, palaikomos, o ne kaltinamos“, – sako J.Baltuškienė.

Visgi, jos teigimu, visuomenėje dar nėra pakankamai kalbama apie depresiją kaip apie rimtą ligą, reikalaujančią gydymo ir specialistų pagalbos. Būtent iš nežinojimo kyla susierzinimas, smerkimas ir nepritarimas.

„Tai nėra tik liūdesys, – nurodo psichologė. – Žmonės, nesusidūrę su depresija, mano, kad tai lengva būsena, kuri gali praeiti vos tik „labiau“ pasistengus. Tie, kurie žino daugiau apie tokias ligas kaip depresija, yra labiau palaikantys, atjaučiantys.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.