Vaikų elgesiu pasipiktinusi mama žada po eglute padėti anglių: komentatorės turi ir daugiau pasiūlymų

Artėjant Kalėdoms ir didžiajam Kalėdų Senelio apsilankymui, socialiniuose tinkluose verda diskusijos ne tik ką padovanoti, bet kaip ir nubausti nedovanojant. Viename Lietuvos mamyčių forume feisbukė mama pasiskundė vaikų elgesiu ir paklausė kitų nuomonės – ką jos mano, jei po eglute vaikams padės angliukų? Komentarai – nustebins pozityvaus auklėjimo šalininkus.

Mamos mano, kad anglys vietoje dovanos – gera auklėjamoji priemonė.<br>„Canva“ nuotr.
Mamos mano, kad anglys vietoje dovanos – gera auklėjamoji priemonė.<br>„Canva“ nuotr.
Mamos pasidalijo konteinerio su šmaikščiu užrašu nuotrauka.<br>Lrytas.lt koliažas
Mamos pasidalijo konteinerio su šmaikščiu užrašu nuotrauka.<br>Lrytas.lt koliažas
Mamos mano, kad anglys vietoje dovanos – gera auklėjamoji priemonė.<br>„Freepik“ nuotr.
Mamos mano, kad anglys vietoje dovanos – gera auklėjamoji priemonė.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 23, 2023, 12:02 PM, atnaujinta Dec 23, 2023, 12:32 PM

Nežino, ką daryti

„Mamos, ar kas nors dėsite po eglute vaikams pelenų ar angliukų maišelį? Nebegaliu.., Tikrai negaliu pavadinti gerais vaikais – abudu paskutiniu metu dažniau neklauso, nei klauso. Bamba, atsikalbinėja. Vyresnioji tingi mokytis – kol už nugaros stoviu, daro, kai pasitraukiu – nebe. Kai padirbu su ja, įkalu į galvą, papildomai priverčiu padaryt – rezultatai geri, vos paleidžiu vadžias – pasipila 4, 5, 6. O dar tas pastovus akių vartymas, nesikėlimas ryte iš lovos, atsikalbinėjimas.

Mažajam laiko nelieka per dukros namų darbus. Paskutiniu metu šitas paprastai linksmas ir rūpestingas berniukas tapo atžagarus, prieštaraujantis ir bamba kaip senas diedas, sesę kiekvienam žingsny reguliuoja.

Tėvo kaip ir nėra – jis neprisideda prie auklėjimo, matosi tik savaitgaliais, pažaist ir padūkt su jais moka, kai nori.

Man jau darbe geriau, nei namie su vaikais. Atsibodo būti pikta kontroliere, reikalaujančia, nepatenkinta: nuolat viską kontroliuot, pirštu baksnot, apie viską pagalvot. Neprikelsi – nenueis į mokyklą, nepriminsi – nepadarys, neįduosi kepurės – eis be kepurės.

P. S. Paskatinimai neįdomu (pavyzdžiui, pinigai už gerus pažymius), iš bausmių (atimti telefoną, neduot žiūrėt filmuko) nepasimoko“, – anonimiškame įraše skundžiasi mama.

Komentarai – neeiliniai

Po įrašu netrukus pasipylė komentarai, kurių skaičius pasiekė beveik 200.

Daugiausiai patiktukų sulaukusio komentaro autorė sako, kad „bėgant metams supratau, kad ne 8–10 pažymių knygelėj svarbiausia ir ne tobulas kambario tvarkingumas, pradėjau į viską žiūrėti paprasčiau ir man taaaip palengvėjo! Kodėl? Nes supratau, kad auginti reikia asmenybes, o ne aveles bandoje! Nenori mokytis? Na ir gerai! Gyvenime jei kada supras, kad buvo laikas mokytis, tada galės pasibaigti nors ir Harvardą! O šiai dienai aš džiaugiuosi motinyste, nes vaikams esu ne tik mama, bet ir draugė, ir žmogus, kuriuo jie besąlygiškai pasitiki!“

Ji taip pat pridūrė, kad iš sąrašo dovanos tik po vieną dovaną, nes tam, kad galėtų įgyvendinti visus norus, tektų „ inkstus ne tik savo, bet ir vyro parduot“.

Kita mama pritaria, kad iš tiesų, svarbiausia ne švarūs namai. Ji pati vaikystėje buvo verčiama tvarkytis ir iki dabar ji šių darbų nemėgsta: „Aš savo mamą prisimenu kiekvieną dieną tvarkančią namus, bet man ir sesei laiko neskirdavo. Nuo to, kad namai buvo išplauti, laiminga buvo tik mama, bet ne aš. Man jos dėmesio reikėjo daug labiau nei šlapių grindų.“

Kita komentatorė įsitikinųsi, kad anglys neduos naudos, nes mylinti mama vis tiek atlįš ir įteiks tikrąsias dovanas. Taip pat dalijasi patarimu, kaip susitvarkyti su neklausančiais vaikais. „Aš įvaldžiau naują bausmių sistemą. Kompo atįmimas jau ne bausmė, tai dabar kai prisidirbo (melavo) liepiau „Google“ surasti 10 priežasčių, kodėl žmonės meluoja. Teko perskaityti ne vieną straipsnį, ir didžioji dauguma buvo psichologiniai, kol surašė 10 priežasčių. Tada gerą valandą apie jas abu diskutavome. Dabar bausmė, už pastabas mokykloje perskaityti knygą apie finansinio raštingumo pradmenis ir iki kalėdų turi surasti internete, 10 priežasčių, kodėl žmonės negerbia vienas kito.“

Nemažai pritariančių

Jei vienos dalijosi patarimais, kur ieškoti informacijos apie vaikų auklėjimą, kaip susitarti su vaikais, nemažai komentatorių sveikino mamą už tokią idėją ir dalijosi savo patirtimi, kai tai padarė.

„Būtinai įdėkit maišelį angliukų ir nesukit galvos. Gal kitais metais bus paklusnesni“, – rašo viena.

Kita pasidalijo, kaip pernai į kalėdines dėžutes prikrovė anglių su šalia rašteliu, kad už negerą elgesį nenusipelnė vaikas dovanų. Taip pat buvo prirašyta, kad „jeigu tiki stebuklais ir nori gauti išsvajotas dovanas, turi atsiprašyti tėvelių, juos apkabinti ir pažadėti pasikeisti. Taip įvyks stebuklas ir galbūt dovanas Kalėdų Senelis atneš vėliau… Suveikė – atsiprašė, pažadėjo, paskui gavo nuorodą su užuomina, kur padėtos gerų vaikų dovanos.“

Dar viena mama buvo tiesmuka – „Man atrodo, po šiandien, dovanos eis į pečių. 7 ir 9 metų broliai – sakiau, kviesiu policiją arba psichuškę, kad abu suvaldytų“. Kitos komentatorės leido sau pašmaikštauti: „Policiją jiems, o psichuškę sau?“.

Komentatorės taip pat pasidalijo ir siūlė pasinaudoti Vilniuje, Šeškinės mikrorajone stovinčiu konteineriu ant kurio užklijuotas lapelis su užrašu „Konteineris blogiems vaikams. Prašome elgtis atsakingai ir rūšiuoti. Į šį konteinerį mesti tik tuos vaikus kurie pernai neklausė tėvų. Pagarbiai Kalėdų senelio Vaikų rūšiavimo tarnyba.“

„Esu vieną kartą vaikams dėjusi anglių po mažą maišelį. Aišku vaikai buvo maži. Greta anglių gavo ir dovanų. Bet tie anglys buvo labai veiksmingi. Atsimena dar ir dabar nors gal jau praėjo keturi metai“, – atviravo kita mama.

O viena komentatorė papasakojo, kaip dukrai supakavo labai didelę dovaną, kurią buvo sunku atkelti: „Savaitę patenkinta apie eglutę vaikščiojo matydama tokio dydžio dėžę. O kai atėjo Kūčios, atidarė dėžę, o ten – miltai, cukrus, ryžiai, žirniai, grikiai, makaronai, įvairūs konservai ir ttaip toliau. Dėžės dugne buvo tikrosios dovanos. Jau įpusėjus dėžę pasipylė ašaros, bet paskui parodėme dovanas. Dar iki dabar įtartinai žiūri į dideles dovanų dėžes.“

Kita mama prisipažino, kad pagrasinus vaikams, jog po eglute ras anglių, šie visai nesusijaudino – džiaugėsi, kad galės panaudoti kepsninei arba parduoti.

„Paskaičiau ir pagalvojau: kaip gerai, kad maniškiai jau suaugę... Dabar teliko per juos pražilusius plaukus dažyti...“ – reziumavo suaugusių vaikų mama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.