Personalo specialistė įspėja, kur mamos dažniausiai klysta rašydamos CV: tai itin svarbu ieškant darbo

Daugybė mamų po vaiko priežiūros atostogų pasiryžta keisti profesiją, darbo kryptį ar tiesiog darbovietę. Pirmas žingsnis pažinčiai su būsimu darbdaviu – gyvenimo aprašymas, dažniau vadinamas tiesiog CV. Kaip nesuklysti jį rašant, kas labiausiai patinka įmonių vadovams ir apie ką privalo ar neprivalo informuoti mamos, pasakoja personalo atrankų specialistė Kristina Petronienė.

Kristina Petronienė pataria gerai apgalvoti, ką įrašysite CV ir kaip tai susiję su būsimomis pareigomis.<br>lrytas.lt koliažas / „Freepik“ ir asmeninio arch. nuotr.
Kristina Petronienė pataria gerai apgalvoti, ką įrašysite CV ir kaip tai susiję su būsimomis pareigomis.<br>lrytas.lt koliažas / „Freepik“ ir asmeninio arch. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2024, 4:44 PM, atnaujinta Mar 4, 2024, 10:05 AM

Aštuonerius metus dirbanti Kristina yra perskaičius daugiau nei tūkstantį CV ir vedusi nesuskaičiuojamą kiekį darbo pokalbių. Ji taip pat yra ir dviejų dukryčių mama. Šiuo metu K. Petronienė plėtoja savo paskyrą instagrame „Lengva.pradzia“, kur kalba apie darbo paieškų aktualijomis, dalija patarimus, kaip rašyti CV ar dalyvauti darbo pokalbiuose.

Ar žinojote, kad trumpinys CV yra kilęs iš lotyniškos frazės „Curriculum Vitae“ – išvertus į lietuvių kalbą tai „gyvenimo kelias“. CV iš tiesų yra jūsų darbo patirties aprašymas, kuris yra pirmasis kontaktas tarp potencialaus darbdavio ir darbuotojo.

„Tai unikalus žmogaus profesinės patirties atpasakojimas. Todėl ieškantis darbo tai tampa pakankamai svarbiu dokumentu“, – pabrėžia Kristina.

Tai kaip susikurti tobulą gyvenimo aprašymą? K. Petronienė pataria pradėti nuo paprastų taisyklių:

  1. CV neturėtų būti ilgesnis nei du lapai.
  2. Reikėtų susikoncentruoti į pirmąjį: jame nurodyti ir aprašyti savo svarbiausias patirtis. Labai svarbu, kad CV netaptų „pareigybių aprašu“, o unikalia patirtimi, kuri sukūrė vertę toje įmonėje. Dar geriau, jeigu sukurtą vertę būtų galima išreikšti skaičiais: projektų kiekiai, pritraukti finansavimai, aptarnauti klientai ir kt.

Daugybė mamų baiminasi, ką rašyti tuose tarpuose, kuriuos užpildė motinystės atostogos, gimdymas ar net keli gimdymai, vaiko ar kelių vaikų priežiūros atostogos?

„Visų pirma, mano manymu CV turi išlikti kuo mažiau klausimų ir faktas, kad moteris buvo, o gal vis dar yra, vaiko priežiūros atostogose, niekur nedingsta. Kai kurios moterys renkasi to neminėti, kad neatbaidytų potencialių darbdavių ir būtų pakviestos į pokalbius. Taip pat, ar tikrai norime aplikuoti ten, kur nepalankiai žiūrima į faktą, kad moteris turi vaikų? Jei ir neparašytume to CV, arba nepaminėtume to darbo pokalbyje, pradėjus dirbti vaikų tema galiausiai vis tiek atsirastų. Todėl, surašius viską CV iš anksto, niekam nekils klausimų“, – įsitikinusi Kristina.

Į gyvenimo aprašymą ji nesiūlo rašyti vaikų skaičiaus ar amžiaus – tai nėra su darbu susiję dalykai.

„Net ir fakto kiek jums metų ar kokia jūsų šeimyninė padėtis nebūtina minėti. Tai niekaip nesusiję su jūsų profesine patirtimi“, – šypteli ji.

Dažnai į CV stengiamės sutalpinti visą savo gyvenimo patirtį, lyg taip turėtume daugiau patirties. Tai ar verta įrašyti keletą mėnesių darbą su tinkliniu marketingu?

„Viskas priklauso, ar ta turima patirtis padėtų pozicijoje, į kurią aplikuojate ir įgūdžiai būtų lengvai pritaikomi“, – pataria K. Petronienė.

Ji taip pat siūlo nepersistengti ir su pomėgių bei asmenybės bruožų sąrašu. Pasak jos, viskas turėtų būti kuo labiau susiję su tuo, koks esate žmogus, kaip profesionalas, darbuotojas.

„Parašyti, kad mylite vaikus, tiktų tuo atveju, jei aplikuotumėte į poziciją švietime, darbe su vaikais. Labiau koncentruokitės į tai, kokie jūsų įgūdžiai pasitarnautų toje pozicijoje ar sektoriuje“, – kalba ji.

Dar vienas svarbus dalykas į ką verta atkreipti dėmesį – nenuvertinti savęs.

„Pagalvokite, kur esate stipriausios, ir kokius įgūdžius galite pasiūlyti potencialiam darbdaviui. Net ir buvimas vaiko priežiūros atostogose suteikė naujų igūdžių, tokių kaip laiko planavimas ir panašūs dalykai. Atsiminkite, kad buvimas mama, nepakeitė jūsų buvimo profesionale ir neištrynė jūsų turimų žinių ir nesumažino jūsų, kaip darbuotojos, vertės. Todėl, labiau pasitikėkite savimi, būkite drąsios ir viskas jums pavyks“, – drąsina Kristina.

Daugiau jos patarimų rasite www.instagram.com/lengva.pradzia/.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.