Kakės Makės „mama“ L. Žutautė: „Knygos gimimą galima palyginti su žmogaus gimimu“

Galima teigti, kad nėra Lietuvoje vaiko, kuris nebūtų girdėjęs apie Kakę Makę. Net jei neskaitė knygos, nuotaikingos mergaitės personažas taip išpopuliarėjo, kad persikėlė ir ant įvairiausių produktų. Kakės Makės kūrėja rašytoja ir dailininkė Lina Žutautė dešimtmetį pasitinka, kaip ir pridera - su nauja knyga „Monstropedija“. 

  L.Žutautė savo knygoms kuria pati ir tekstus, ir iliutracijas.<br> „Alma littera“ nuotr.
  L.Žutautė savo knygoms kuria pati ir tekstus, ir iliutracijas.<br> „Alma littera“ nuotr.
 Naujausia L.Žutautės knyga - „Monstropedija“.<br> „Alma littera“ nuotr.
 Naujausia L.Žutautės knyga - „Monstropedija“.<br> „Alma littera“ nuotr.
 „Monstropedijoje“ išsamiai aptariami įvairiausi monstrai. <br>  „Alma littera“ nuotr.
 „Monstropedijoje“ išsamiai aptariami įvairiausi monstrai. <br>  „Alma littera“ nuotr.
 Linos sukurtam Kakės Makės personažui - dešimt metų.<br>  „Alma littera“ nuotr.
 Linos sukurtam Kakės Makės personažui - dešimt metų.<br>  „Alma littera“ nuotr.
Rašytoja, dailininkė L.Žutautė juokiasi, kad nors vaikų knygų tekstai trumpi, juos parašyti nėra lengva.<br>G.Šiupario nuotr.
Rašytoja, dailininkė L.Žutautė juokiasi, kad nors vaikų knygų tekstai trumpi, juos parašyti nėra lengva.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 21, 2020, 9:15 AM, atnaujinta May 21, 2020, 9:32 AM

– Pirmiausia, sveikiname Kakei Makei šiemet – dešimt metų! Ar reikšmingas jums šis jubiliejus?

– Ačiū! Net nepajutau, kaip pralėkė ištisas dešimtmetis. Jubiliejus tikrai gražus, ypač literatūriniam vaikų herojui. Džiaugiuosi, kad iki šiol Kakė Makė džiugina mažuosius skaitytojus ir išlieka gera jų draugė. Man, kaip rašytojai ir iliustruotojai, tai reiškia tikrai daug. Smagu matyti, kad pirmieji penkiamečiai, susipažinę su Kake Make, jau mane ūgiu praaugę paaugliai.

– Ir ta proga – knyga visai ne apie visų mylimą Kakę Makę, bet apie monstrus! Kaip kilo mintis parašyti „Monstopediją“?

– Mintis pratęsti monstrų istoriją kirbėjo jau seniai. Kakės Makės monstrai Nanaisa ir Mamaisa prašėsi atskiros istorijos, todėl ėmiau galvoti, koks gali būti jų pasaulis. Taip savaime kilo daugybė klausimų apie monstrus, į kuriuos pasistengiau atsakyti „Monstropedijoje“. Rezultatu esu patenkinta, nes rašyti ir piešti šią knygą buvo lyg vienas didelis nuotykis.

– Detaliai aptariama, rodos, visa monstrų evoliucija – iš kur atsiranda, vystosi, ką veikia, valgo ir net kur mokosi. Kodėl ėmėtės tokios atsakingos užduoties, tapti monstrų gyvenimo metraštininke?

– Na, užduotis ne tokia jau atsakinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Kadangi visi „faktai“ yra mano išgalvoti, nebuvo jokių suvaržymų mano vaizduotei, o tai yra labai dėkinga terpė bet kokiam kūrėjui. Aišku, svarbu labai daug nenuklysti į lankas.

– Kakės Makės knygelės visad turi švelniai ironišką, alegoriškai perteiktą didaktinę prasmę. O ko moko „Monstropedija“?

– Rašydama tekstą šiai knygai visai negalvojau apie didaktinę jos pusę. Bet gavosi taip, kad daugelį dalykų, tokių, kaip empatija, jausmai, draugystė, savęs pažinimas ir pan., galima atpažinti per monstrus.

Tikiuosi, kad sužinoję apie monstrus daugiau, vaikai galės atpažinti save tam tikrose situacijose ir nuspręs, kaip reiktų egtis ir ko iš to pasimokyti. Ir aišku, galės linksmai pakikenti. Kaip ir Kakės Makės knygų serijose, tėveliai čia taip pat ras smagių dalykėlių.

– Kiek laiko kūrėte šią knygą?

– ilgai nešiojausi galvoje, o techniškai viskam užrašyti ir nupiešti užtrukau apie pusę metų.

– Ypatingas ir šios knygos formatas – ji didesnė nei įprastai „Kakės Makės“ knygos. Kodėl pasirinkote tokį?

– Kadangi enciklopedijos paprastai būna didesnio formato, norėjosi išlaikyti šią tradiciją. Manau, tai labai pasiteisino.

– Kurti vaikiškas knygeles, rodos, svajonių darbas – daug rašyti nereikia, nes juk tekstai trumpi! O kiek iš tiesų laiko užima rašymas?

– Nors tekstas atrodo neilgas, palyginus su tekstu suaugusiems, dirbti prie jo užtrunka. Vaikai nemėgsta tuščiažodžiavimo, todėl reikia labai atidžiai rinkti žodžius, kad jų būtų nei per daug, nei per mažai, kad mintis išliktų aiški ir suprantama. Kartais mintis tiesiog ateina savaime, o kartais reikia laiko jai ateiti. Todėl tikslaus laiko, kiek rašoma knyga, negalima pasakyti.

Bet kokiu atveju, knygos gimimą galima palyginti su žmogaus gimimu: ji ilgai nešiojama viduje ir tik atėjus laikui būna užrašyta. O kad parašyti trumpą tekstą yra lengviau, nei ilgą, tėra optinė apgaulė.

– Ar tiek pat jėgų reikia sukurti ir iliustracijas?

– Iliustracijų kūrimas visada ilgesnis procesas palyginus su rašymu. Rašyti galima visur: namuose prie kompiuterio, lovoje, pievoje, miške ar net mašinoje. O iliustravimui reikia ypatingų sąlygų, darbo priemonių, kurių nepasinešiosi kartu su savimi. Todėl piešimo rutina, galima sakyti, yra sudėtingesnė ir atima papildomo laiko bei jėgų. Kadangi piešiu pakankamai kruopščiai ir negaliu pakęsti „chaltūros“, mano iliustracijos piešiamos ilgiau, nei pati to norėčiau.

– Kaip atrodo jūsų paprasta darbo diena?

– Jau daugiau nei 15 metų dirbu iš namų, todėl buvo labai svarbu susikurti tam tikrus ritualus, kad išlaikyti darbinę nuotaiką. Mano darbo diena nėra kažkuo labai ypatinga. Ji prasideda nuo pasivaikščiojimo lauke su šunimis, po to pusryčiai, elektroninių laiškų peržiūra ir laikas darbui prie kompiuterio su tam tikromis pertraukomis. Svarbiausia dirbant iš namų man yra laiku baigti darbą, nes kitaip gresia persidirbimas, ir nuostata, kad savaitgaliais nedirbu. Bet viso to išmokau tik po kelių metų nuo darbo iš namų pradžios.

– O gal jau galima kalbėti ir apie kitas, jubiliejines naujienas – kokios jos bus?

– Planuose yra plėsti monstrų pasaulį per naujas istorijas, naujus leidinius ir produktus. Monstropedija tik praveria duris, už kurių lauks daug monstriškų staigmenų, skirtų šiek tiek vyresniems nei mažiausiems Kakės Makės mylėtojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.