Teigiamas karantino poveikis vaikams: daugelis atrado veiklą, kuriai anksčiau tekdavo įkalbinėti

Daug kalbama apie neigiamas karantino pasekmes nepilnamečiams, bet galima įžvelgti ir šį tą gero. JAV atlikta apklausa rodo, kad vaikai pandemijos metu praleido laiko daugiau skaitydami ir tai pagerino jų savijautą.

Praėjusiais metais vaikai skaitė valanda daugiau nei anksčiau.<br>„Unsplash“ nuotr.
Praėjusiais metais vaikai skaitė valanda daugiau nei anksčiau.<br>„Unsplash“ nuotr.
Tėvams patariama leisti vaikams patiems išsirinkti ką skaityti.<br>V.Balkūno nuotr.
Tėvams patariama leisti vaikams patiems išsirinkti ką skaityti.<br>V.Balkūno nuotr.
Praėjusiais metais vaikai skaitė valanda daugiau nei anksčiau.<br>V.Balkūno nuotr.
Praėjusiais metais vaikai skaitė valanda daugiau nei anksčiau.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-05-13 11:38

Skaitė net vasarą

Skaitmeninė vaikų skaitymo platforma „Epic“ pasidalijo ataskaita, kurioje apžvelgiami 50 milijonų vaikų iki 12 metų skaitymo įpročiai, rašo portalas tėvams „Parents“. Nustatyta, kad 2020-tais skaitymas šioje platformoje padidėjo 89 proc., palyginti su 2019 metais. Tai patvirtina ir apklausti tėvai, kurie teigė, kad skaitymas yra antra jų vaikų mėgstamiausia veikla po televizoriaus žiūrėjimo.

Ataskaitoje nustatyta, kad vaikai kiekvieną mėnesį skaito valanda daugiau nei anksčiau, t.y. vidutiniškai 100 minučių per savaitę ilgiau. Tėvai teigė, kad jų mažyliai kiekvieną savaitę skaito „savo malonumui“ keturis ar daugiau kartų. Vaikai taip pat daugiau skaitė birželio ir liepos mėnesiais, o tai nustebino „Epic“ įkūrėją Keviną Donahue, nes ankstesnėmis vasaromis buvo suskaičiuota, jog vaikai vasarą skaito mažiau. Tiesą sakant, 2018 metais „Scholastic Corporation“ atliktas tyrimas parodė, kad 20 proc. vaikų vasarą neskaitė nė vienos knygos.

Kadangi šiuo metu daug kalbama apie vaikų psichologinę sveikatą, apklausos duomenys džiugina, nes nustatyta, kad skaitymas taip pat padeda vaikų gerovei.

„Tėvai pasidalijo, kad 69 proc. vaikų po skaitymo yra laimingesni, o humoristinės knygos yra svarbiausias praėjusių metų žanras“, – rašoma tyrimo pranešime.

Beveik trys ketvirtadaliai tėvų teigė, kad skaitymas pagerino vaiko „kūrybiškumą, smalsumą, pasitikėjimą savimi ir norą išbandyti naujus dalykus“.

Atraskite skaitymo malonumą

Žinoma, vis dar daugybė vaikų nenoriai ima knygą į rankas ir tėvai kovoja juos įkalbinėdami tai padaryti.

Remiantis ataskaita, galima rasti sprendimą, kaip tai padaryti. Pasirodo, kad leidžiant vaikams patiems pasirinkti ką skaityti, tai padidino jų susidomėjimą skaitymu net 72 proc.

Patys nusprendę, kokią knygą skaitys, vaikai tai daro savo malonumui, o ne dėl to, jog kažkas liepė.

Apklausą atlikę specialistai rekomenduoja neišsigąsti, jei vaikai norės skaityti komiksus ar humoristines, vadinamo „lengvo turinio“ knygas. Malonumas skaityti augina supratimą, jog skaityti ir kitas knygas gali būti įdomu, meilę pačiam skaitymo procesui.

„Epic“ įkūrėjas K.Donahue siūlo tėvams skatinti skaitymą, kaip linksmą veiklą ir kasdienybės dalį už mokyklos ribų. Žinoma, labai svarbus yra tėvų pavyzdys – jei jūs neskaitote, vaikai nesupranta, kodėl tai reikėtų daryti ir jiems.

„Tegul jie pagauna jus skaitant ir pakalbina apie jūsų mėgstamiausias knygas dabar ar prisiminimus, ką skaitėte ir kas patiko jums vaikystėje“, – sako K.Donahue.

O jei turite laiko ir energijos, galima sukurti savo šeimos ar keleto šeimų skaitymo klubą.

Parengta pagal „Parents“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.