Dviejų moksleivių mama įširdusi: „Kiekvieną rudenį – tikras pasityčiojimas“

Nuo Rugsėjo pirmosios tėvams atsirado daugiau rūpesčių, kurių naštą kai kuriems sunku ir atlaikyti. Štai į redakciją besikreipusi vilnietė Giedrė, dviejų moksleivių mama, teigė, kad ją jau „užkniso“ su vaikų sveikatos patikrinimais susiję vargai.

 Vienos dukros reikalus mama sutvarkė, o su kita dar bus gaišaties.<br> R.Danisevičiaus asociatyvioji nuotr.
 Vienos dukros reikalus mama sutvarkė, o su kita dar bus gaišaties.<br> R.Danisevičiaus asociatyvioji nuotr.
Mama ironizavo, kad ligonių vietas poliklinikose užima moksleiviai, einantys profilaktiškai pasimatuoti ūgio ir svorio.<br>LR archyvo nuotr.
Mama ironizavo, kad ligonių vietas poliklinikose užima moksleiviai, einantys profilaktiškai pasimatuoti ūgio ir svorio.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 17, 2021, 9:37 PM

Moteris pasakojo: „Pernai, pavasarį prasidėjus pandemijai, poliklinikos praktiškai nepriėmė lankytojų, žmonės vis skundėsi, kad nesulaukia medikų pagalbos (ir pati, kai labai reikėjo gydytojos konsultacijos, tik neaiškią rekomendaciją telefonu gavau), tad buvau įsitikinusi, kad moksleiviams kasmetinio sveikatos patikrinimo nereikės. Visgi paaiškėjo, kad jo reikia – matote, visur siaučiant virusams mokiniams visgi svarbu keliauti į polikliniką pasimatuoti ūgio ir pasisverti... Tiesa, terminas buvo pratęstas iki gruodžio pabaigos, tad suspėjome.“

Šiemet Giedrė jau nesitikėjo, kad patikrinimo nereikės, bet, kai susigriebė vaikus užregistruoti pas šeimos gydytoją liepos gale, gavo laikus vizitui tik spalio 7 d. Tuo tarpu vienos dukros mokykloje pažymą paprašė pristatyti iki rugsėjo 15 d., kitos – iki rugsėjo 30 d.

Kadangi vyresnėlė baigė 8 klases ir perėjo į kitą mokyklą, mama bijojo nemalonumų ir ją užrašė privačiai sveikatos patikrai. „Ir ten vos pavyko užsiregistruoti po geros savaitės, rugsėjo 14 d. Sumokėjome 29 Eur, užtrukome kelias minutes – buvo pamatuotas vaiko ūgis ir svoris, patikrintas regėjimas. Dar gydytoja pasiklausė ir liepė užsimerkus pirštu pataikyti į nosį. Taip pat paklausė, ar neturime skundų. Na, bent jau nereikėjo laukti eilėse, kaip valstybinėje įstaigoje, o gydytoja buvo labai maloni“, – sakė mama.

Pridūrė, kad ir šeimos gydytoja poliklinikoje per profilaktinę apžiūrą bent jau jų atveju darydavo tą patį. Kartais dar duodavo siuntimą pas ortopedą, kuris patardavo mažiau sėdėti prie kompiuterio, ar pas okulistę, kuri patardavo mažiau žiūrėti į kompiuterio ekraną.

Taip pat kartais šeimos gydytoja skirdavo kraujo, šlapimo tyrimus. „Jų rezultatų nė nekomentuodavo – na, gal reiktų skambinti ir klausti, ar viskas ten gerai, bet paskambinus susidaro įspūdis, kad jai labai trukdai dirbti. Norisi tikėtis, kad ji bent pažiūri į tyrimų atsakymus ir mums praneštų, jei kažkas būtų negerai, nors ką gali žinot – tikriausiai ir jai tas sveikatos patikrinimas atrodo nereikalingas formalumas“, – sakė mama.

Giedrė neabejoja, kad vaikų sveikata rūpintis reikia, ir ji būtinai kreiptųsi į gydytoją tada, kai kažkas keltų nerimą, nelaukdama jokio patikrinimo.

Ji neabejoja ir tuo, kad vaikams reikia reguliariai lankytis pas stomatologą. Tačiau jos vaikų stomatologė, dirbanti privačiai, sakė, kad elektroninių pažymų neišrašinėja. Užrašė informaciją ant paprastų lapų. Dėl to gydytoja, pas kurią jau lankėsi dėl pažymos už 29 Eur, į tą lapą žiūrėjo kreivai ir sakė, kad mokymo įstaiga gali būt nepatenkinta. Dabar mamai neramu dėl to, ką kitai dukrai sakys valstybinės poliklinikos gydytoja.

„Esu įsitikinusi, kad tos profilaktinės sveikatos patikros pandemijos metu – visiškai niekam nereikalingas formalumas, tai – tikras pasityčiojimas. Tai tik gadina moksleivių tėvų nervus ir gaišina laiką. Vakar per žinias girdėjau, kad kai kuriose ligoninėse jau stabdomos planinės operacijos dėl vietų trūkumo, o mokinukai užima rimtų ligonių vietas, eidami į poliklinikas pasisverti ir pasimatuoti ūgio“, – širdo vilnietė.

Gydytoja nauda neabejoja

Šeimos gydytoja Aurika Jurevičienė sakėsi neabejojanti, kad profilaktinės sveikatos apžiūros reikalingos ir tikrai naudingos.

Apžiūros metu kreipiamas dėmesys į tai, ar nėra augimo, brendimo sutrikimo, įvertinama vaiko laikysena, pėdų padėtis, atliekami kraujo, EKG tyrimai, atliekama planinė vakcinacija.

Patikros metu dažnai nustatomi regos, laikysenos sutrikimai, pasitaiko mažakraujystės, skydliaukės veiklos, virškinimo sistemos sutrikimų atvejų. Aktyviai klausdami, kokių tėvai turi skundų, medikai jų labai dažnai išgirsta ir bando ieškoti sprendimų.

„Tačiau ne paslaptis, kad apžiūra apžiūrai nelygi... Sveikatos profilaktika tikrai svarbi, na, o organizaciniai klausimai – kita tema“, – pripažino gydytoja.

Neprašant pažymų problemos įsisenėtų

Į keletą klausimų šia tema paprašėme atsakyti ir Sveikatos mokymų bei ligų prevencijos centro Vaikų sveikatos stiprinimo skyriaus vedėjos Daivos Žeromskienės.

– Ar nebuvo svarstymų profilaktinio moksleivių sveikatos patikrinimo laikinai atsisakyti, kai prasidėjo COVID-19 pandemija?

– Karantino laikotarpiu 2020 m., kai buvo sumažintos asmens sveikatos paslaugų apimtys, be to, daugumos vaikų ugdymas vyko nuotoliniu būdu, o ir tėvai privengė lankytis sveikatos priežiūros įstaigose, nes bijojo užsikrėtimo, „Mokinio sveikatos pažymėjimo“ primygtinai nebuvo reikalaujama, o anksčiau išduotų pažymėjimų galiojimas buvo pratęstas iki einamųjų metų pabaigos.

2021 m. tokios praktikos atsisakyta, nes gydytojai sunerimo dėl blogėjančios vaikų sveikatos. Sumažėjo skiepijimo apimčių skaičius, padidėjo užleistų astmos, endokrininių ir onkologinių atvejų skaičius. Nuotolinis ugdymas neigiamai paveikė daugelio vaikų psichinę sveikatą, sumažėjo fizinis aktyvumas, nustatyti mitybos, miego sutrikimai ir kt. Privalomas sveikatos patikrinimas tapo labai aktualus, nes (tinkamai atliktas) padeda laiku nustatyti ligas, užbėgti joms už akių.

Netiesa, kad patikrinimas apsiriboja ūgio, svorio pamatavimu bei regos patikrinimu. Profilaktinio patikrinimo metu gydytojai įvertina vaiko psichomotorinę raidą (iki 4 metų), regėjimą, kalbą, klausą, atramos judamąjį aparatą, išmatuoja ūgį, svorį, arterinį kraujo spaudimą, įvertina psichikos sveikatos būklę, mitybos ir higienos įgūdžius, burnos sveikatą ir kita.

Laboratoriniai ar instrumentiniai tyrimai atliekami sveikatos tikrinimo tvarkoje nustatytu periodiškumu arba esant medicininių indikacijų. Taip pat yra peržiūrimas ir skiepų kalendorius, patikrinama, ar vaikui atlikti visi reikalingi skiepai. Nuo 2013 m. sveikatos pažymėjimą būtinai turi užpildyti ir gydytojas odontologas.

Sveikatos priežiūros įstaigos šiuo metu dirba, paslaugų apimtys kol kas nėra sumažintos. Todėl profilaktinių sveikatos tikrinimų esant dabartinei situacijai neplanuojama atsisakyti.

– Pernai profilaktinio sveikatos patikrinimo terminas buvo pratęstas iki gruodžio pabaigos, šiemet jo vėl reikalaujama iki rugsėjo 15 d. (arba rugsėjo 30 d.) Ar tėvai nesiskundžia, kad tai juos suklaidino ir kai kurie nespėjo laiku?

Turime atskirti du dalykus: profilaktinį vaiko sveikatos tikrinimą ir mokinio sveikatos pažymėjimą, kuris teikiamas ugdymo įstaigai. Į jus besikreipusi mama greičiausiai turėjo mintyje „Mokinio sveikatos pažymėjimą“, kuris yra pildomas jau atlikus profilaktinį pilnamečio mokinio ar vaiko, lankančio švietimo ar kitą ugdymo įstaigą, sveikatos tikrinimą, ir pateikiamas mokyklai. Nuo 2020 metų šis pažymėjimas pildomas elektroninėje sveikatos paslaugų informacinėje sistemoje (ESPBI IS), kur jį mato mokykloje dirbantis visuomenės sveikatos specialistas.

Tėvai turėtų įsidėmėti, kad „Mokinio sveikatos pažymėjimas“ galioja visus metus nuo jo išdavimo datos. Nebūtina artėjant naujiems mokslo metams visiems vaikams pulti tikrintis sveikatos, jeigu nuo ankstesnio tikrinimosi nepraėjo vieneri metai.

Taigi, jei sveikatos patikrinimas buvo atliktas gegužės mėnesį ir ESPBI IS užpildytas „Mokinio sveikatos pažymėjimas“, kitą patikrinimą vėl reikia planuotis kitų metų gegužės ar balandžio mėnesiais. Taip šeimoms yra sudarytos galimybės visus metus joms patogiu laiku pasirūpinti vaiko sveikatos profilaktiniu patikrinimu. Nesvarbu, kada pažymėjimas yra užpildytas, svarbu, kad jis būtų galiojantis.

Reikia pažymėti, kad taip ugdymo įstaigos gauna tikslias rekomendacijas dėl vaiko galimybių dalyvauti ugdymo veikloje bei nurodymus, kokių pirmosios pagalbos priemonių reikėtų imtis, jei vaikui prireiktų skubios pagalbos mokykloje (pavyzdžiui, dėl alergijos ar lėtinių ligų) ar kokios būtų specialiosios rekomendacijos vaikui, sergančiam lėtine liga (pvz., cukriniu diabetu, bronchine astma ar kitomis). Į „Mokinio sveikatos pažymėjimą“ įrašomos tik ligos, galinčios turėti įtakos ugdymo veikloje.

– Kas laukia tų moksleivių, kurie visgi nespėjo pateikti pažymėjimo laiku? Ar tikrai bus blogai, jei pas gydytoją pavyko užsirašyti tik spalio 7 d. (nors registruotasi rugpjūčio pradžioje)?

– Mokyklos vadovas turi užtikrinti, kad visi mokiniai ugdymo procese dalyvautų tik nustatyta tvarka pasitikrinę sveikatą. Nepasitikrinę sveikatos mokiniai negali dalyvauti fizinio ugdymo pamokose, nes nežinoma jų fizinio ugdymo grupė, mokykla negali užtikrinti kitų su jo sveikata susijusių sąlygų, tokių kaip pritaikytas maitinimas, pagalba savirūpai ir t.t.

– Taip pat mama mums skundėsi, kad stomatologė, pas kurią ji vaikus veda privačiai, sakė, kad elektroninių pažymų neišrašinėja. Tai kaip turi būti tvarkomi tie reikalai su stomatologais?

Šia problemą žinome. Nuo 2020 m. gegužės 1 d. pažymėjimai privalo būti pildomi tik elektroniniu būdu ir kai kurių privačių odontologijos paslaugas teikiančių įstaigų išduodami „popieriniai“ pažymėjimai teisiškai negalioja ir negali būti teikiami ugdymo įstaigai ar šeimos gydytojui.

Jeigu dėl kažkokių priežasčių odontologijos paslaugas teikiančios įstaigos nėra sudariusios sutarties su VĮ Registrų centru ir neturi galimybės išduoti pažymėjimo elektroniniu būdu, jos turėtų rekomenduoti pacientui kreiptis į kitą asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kuri galėtų suteikti visą patikrinimo paslaugą, įskaitant pažymėjimo užpildymą.

Dėl nemokamo profilaktinio vaikų ir pilnamečių mokinių dantų ir burnos higienos būklės patikrinimo ir pažymėjimo užpildymo pacientas gali kreiptis į pirminę asmens sveikatos priežiūros įstaigą, prie kurios yra prisirašęs.

– Kokių dar tėvų, o gal ir medikų nusiskundimų, susijusių su šitomis sveikatos pažymomis, jums tenka girdėti?

– Pagrindinės problemos – tėvai skundžiasi, kad nespėja, o gydytojai – padidėjusiu darbo krūviu prieš mokslo metus. Tokių pažymėjimų reikalaujama kasmet ir moksleivių tėvams tai nėra naujiena. Problema ta, kad dauguma žmonių reikalus įpratę tvarkyti paskutinę dieną. Tiesiog savo vaiko sveikata reikėtų susirūpinti anksčiau ir nepalikti visko paskutinėms savaitėms dar ir todėl, kad jei prireiktų specialistų konsultacijos, eilėje gali tekti laukti kelias savaites ar ilgiau. Be to, šturmuojami mokinių gydytojai ne taip atidžiai juos apžiūri.

Dauguma suspėjo

Higienos instituto tvarkomos Vaikų sveikatos stebėsenos informacinės sistemos duomenimis, rugsėjo 16 d. 82 proc. vaikų, lankančių ikimokyklinio, bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo įstaigas, Mokinio sveikatos pažymėjimą buvo gavę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.