Kalėdų gidas – sąrašas renginių, kur nueiti ir ką pamatyti visoje Lietuvoje

Kasmet visą gruodžio mėnesį šventiškai pasipuošę miestai laukia norinčių pasidairyti į spindinčias dekoracijas ar dalyvauti kalėdiniuose renginiuose. Kuo šiais metais ketina nustebinti Lietuvos miestai ir kurortai? Praėjusiais metais daugelis renginių buvo atšaukta dėl pandemijos, todėl organizatoriai džiaugiasi šiemet galėdami pakviesti į tradicines pramogas.

Kasmet didieji miestai susirungia, kuri Kalėdų eglė yra gražesnė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kasmet didieji miestai susirungia, kuri Kalėdų eglė yra gražesnė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Klaipėda šiemet kviečia švęsti su šūkiu „Maža didelio miesto verta“ ir pristato mažiausią Lietuvoje miesto eglę.<br>„Klaipėdos šventės“ nuotr.
Klaipėda šiemet kviečia švęsti su šūkiu „Maža didelio miesto verta“ ir pristato mažiausią Lietuvoje miesto eglę.<br>„Klaipėdos šventės“ nuotr.
Anykščiai šiemet pribloškė kalėdinių renginių gausa.<br>Anykščių turizmo informacijos centro nuotr.
Anykščiai šiemet pribloškė kalėdinių renginių gausa.<br>Anykščių turizmo informacijos centro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 27, 2021, 11:04 AM, atnaujinta Dec 2, 2021, 5:09 PM

Vilnius

Dažnai į Europos gražiausių eglių dešimtukus papuolanti sostinės eglutė šiemet nušvis nesulaukusi gruodžio. Lapkričio 27 d. 19 val. jos įžiebimo šventė bus transliuojama naujienų portaluose ir LRT kanalu. Iki paskutinės minutės slepiama, kuo šiemet ji išsiskirs. Eglute grožėtis bus galima iki sausio 9 d.

Iki sausio 2 d. veiksiantis Kalėdų miestelis šiemet įsikurs daugybėje miesto vietų: Katedros aikštėje, Odminių skvere, Vinco Kudirkos aikštėje ir Lukiškių aikštėje.

Nuo lapkričio 27 d. 17 val. čiuožykla po atviru dangumi pramogauti kvies ne, kaip įprasta, Lukiškių aikštėje, bet prie Baltojo tilto. Ji veiks net iki kovo pradžios.

Gruodžio 3,4,5 dienomis Vaidilos teatre lankytojus kviečia kalėdinis „Creative Showroom/Xmas Pop-UP“, kur lauks beveik trisdešimties šalies kūrėjų sukurtos originalios dovanos.

Gruodžio 4 d. nuo 11 val. visą dieną Rotušės aikštėje vyks Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė, o vakare čia bus įžiebta Kalėdų eglutė.

Nuo gruodžio 25 iki 30 d. net 7 kartus per vakarą ant Arkikatedros sienos bus rodoma kalėdinė pasaka – pagal garsiąją Charleso Dickenso novelę sukurta istorija „Kalėdų giesmė“.

Nuo lapkričio 27 d. iki sausio 29 d. Bažnytinio paveldo muziejuje veiks prakartėlių paroda „Štai žvaigždė! Gimimo scena: nuo Alpių kalnų iki Baltijos jūros“. Ekspozicijoje – net 29 su kūdikėlio Jėzaus gimimu ir jo scenomis sietini eksponatai.

Nuo gruodžio 18 iki 26 d. pasivaikščioti po šventinį Vilnių ir labiau jį pažinti kvies nemokamos kalėdinės ekskursijos – „Šventės Vilniaus pilyse: istorijos ir legendos“. Registracija vyksta kaledossostineje.lt.

Gruodžio 11, 12 d. nuo 11 iki 19 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje po vienu stogu susiburs mados, juvelyrikos, namų interjero kūrėjai ir šventinių skonių meistrai. „Kalėdų Pop Up“ renginyje rasite visko: dovanų draugams ir artimiesiems, kokybiško dizaino gaminių, apie kuriuos papasakos patys kūrėjai, gyvas diskusijas ir jaukią kalėdinę atmosferą.

Gruodžio 18 d. 11 val. ansamblis „Lietuva“ (Panerių g. 39) mažuosius su tėvais kviečia į naują kalėdinį muzikinį spektaklį „Elnias devyniaragis“, sukurtą lietuvių ir pasaulio mitologijos motyvais. Kalėdinė pasaka kvies į nuotykių kupiną kelionę – girios glūdumoje ieškoti šviesos. Žiūrovai kartu su nuotaikingais miško gyventojais išbandys lietuviškas Kalėdų tradicijas, burtus, susitiks su seneliu Kalėda ir pagrindiniu spektaklio herojumi – Elniu devyniaragiu.

Kaunas

Visuomet nustebinanti Kauno eglutė šiemet bus įžiebta lapkričio 27 d. 17.30 val. Organizatoriai prašo žiūrovų likti namuose, o koncertą su visa ceremonija pasižiūrėti televizorių ekranuose.

Ir šventinė eglė, ir visa Rotušės aikštė iki sausio 6 d. virs rojaus sodu su spalvingais drugeliais. Visą šventinį laikotarpį užsukusieji į aikštę galės nemokamai išsiųsti atvirlaiškį artimiesiems ir draugams visoje Lietuvoje. O savaitgaliais mažylių lauks Kalėdų Senelis ir įvairios edukacijos lauke.

Kauno mieste taip pat sužibs tūkstančiai lempučių ir įvairių instaliacijų: prie miesto savivaldybės sužaliuos spindinčių kėnių giraitė su joje besiganančiais raudonosiais elniukais, nušvis Kauno pilis, ąžuolas Vienybės parke ir šventinės puošmenos Santakoje.

Klaipėda

Pajūrio sostinė šiemet daug dėmesio skiria ekologijai, tad papuošti nusprendė augančią 55 cm aukščio eglutę, kuri taps muziejiniu eksponatu, saugomu po stikliniu gaubtu.

Mažiausią Lietuvoje miesto žaliaskarę saugos egles imituojančių sudėtingų konstrukcijų duetas, kuris bus įžiebtas su mažąja egle gruodžio 11-ąją 17 val. Jei pandeminė situacija leis, žiūrovai kviečiami stebėti koncertą ir susitikti su Kalėdų Seneliu.

Gruodžio 5 d. 13 val. Lietuvos verslo kolegija jau devintą kartą kviečia į Gerosios žvaigždės bėgimą „Padovanok senjorams Kalėdas“. Renginio metu surinktos lėšos bus skirtos Maltos ordino pagalbos tarnybai, globojančiai vienišus ir savimi negalinčius pasirūpinti senjorus.

Gruodžio 17 d. 17 val. į susitikimą pakvies kalėdiškiausių automobilių savininkai – Klaipėdos priešgaisrinė gelbėjimo valdyba. Čia bus rodoma ugniagesių gelbėtojų naudojama technika, pristatoma ugniagesio gelbėtojo profesija, vykdomos edukacijos vaikams.

Gruodžio 18 d. Teatro aikštėje nušvis instaliacija-tunelis „Laiko spalvos 770“, kuriuo menininkas Janis Pėtersonas kviečia keliauti per Klaipėdos miesto šimtmečius. Šis Klaipėdos istorijai skirtas tunelis atspindės artėjantį Klaipėdos miesto jubiliejų.

Gruodžio 19 d. nuo 15 val. Teatro aikštėje šventinį koncertą dovanos Klaipėdos tautinių kultūrų centras.

Šalia svarbiausių kalėdinių akcentų Teatro aikštėje veiks ir šventinis miestelis su kalėdinės mugės įvairiausiais skoniais ir kvapais.

Šiauliai

Šiauliai kviečia įsilieti į „#ŠviečiančiųŠiauliųKalėdų“ šurmulį. Nuo gruodžio 4 d. 17 val. pagrindinė miesto Kalėdų eglė puikuosis Prisikėlimo aikštėje, o ją puoš apie 1400 metrų LED lempučių girlianda, 600 įvairių dydžių ir spalvų burbulų ir daugiau nei 200 dekoratyvinių įvairių formų ir spalvų žaisliukų. Šalia pagrindinės miesto puošmenos bus įkurdinta ir 14 dekoracijų, įsižiebsiančių drauge su eglute. Kalėdų eglės įžiebimo šventėje numatyta muzikinė pasaka „Kalėdų berniukas“ ir garsių šalies atlikėjų koncertas.

Visą šventinį laikotarpį šiauliečiai kviečiami ne tik grožėtis miesto Kalėdų egle, bet ir nusikelti į stebuklingą tarpukario Kalėdų pasaulį apžiūrint Petro Kaminsko – Lietuvos fotografijos ir filokartijos paveldą kaupiančio ir tyrinėjančio kolekcininko – kalėdinių ir naujamečių atvirukų, jų fragmentų parodą, kuri bus išsidriekusi per keletą skirtingų erdvių: Prisikėlimo aikštę ir apžvalgos pastatą, skverą prie Šiaulių miesto savivaldybės.

Visą šventinį laikotarpį Prisikėlimo aikštėje skambės kalėdinė muzika, o paskanauti saldėsių ir sušilti mėgaujantis arbata, kava kvies prekybinių namelių šeimininkai.

Šiais metais neužmirštas ir tradicinis naujametis fejerverkas, kurio stebėti šiauliečiai bus kviečiami iš savo namų kiemų. Organizatoriai, siekdami riboti žmonių srautus, tikslios fejerverkų leidimo vietos neatskleidžia.

Alytus

Alytus kalėdinių renginių maratoną pradeda perimdamas Lietuvos kultūros sostinės estafetę iš Neringos.

Gruodžio 3 d. Rotušės aikštėje 18 val. bus įžiebta Kalėdų eglė ir vyks „Alytus – Lietuvos kultūros sostinė 2022“ atidarymo renginys.

Gruodžio 18 d. 13–16 val. alytiškiai ir miesto svečiai kviečiami į stebėti Kalėdų Senelių triukšmingą karavaną keturračiais Alytaus miesto gatvėmis ir dalyvauti renginyje Rotušės aikštėje.

Kiekvieną gruodžio šeštadienį Alytaus kraštotyros muziejus kviečia į kalėdines edukacijas visai šeimai.

Visais gruodžio savaitgaliais nuo 15 iki 17 val. prie eglės vyks susitikimai su Kalėdų Seneliu.

Anykščiai

Gruodžio 4 d. 18 val. Anykščiai taps Kalėdų pasakų miestu, visą mėnesį kviečiančiu į daugybę įvairių pramogų. Mieste sužibs bet 8 eglės: pagrindinę eglę matysime aikštėje prie Kultūros centro, naujai nušvis septynių eglių kompozicija Tilto g. komplekse esančioje terasoje ant Šventosios upės kranto.

Nuo gruodžio 3 d. iki sausio 7 d. Istorijų dvarelyje įsikurs Kalėdų Senelio rezidencija, kur vyks susitikimai su Kalėdų Seneliu, veiks kalėdinis paštas, kvies šešėlių teatro kūrybinės dirbtuvės.

Tilto gatvėje visą mėnesį vyks įvairūs renginiai:

Gruodžio 4 d. 19 val., gruodžio 11 ir 18 d. 17 val. prie Karvelių namų – paslapties spektaklio „Onulės ir Jonulio sakmė“ demonstravimas lauko ekrane. Dalyvauja dainininkė Rita Preikšaitė, pianistė Rūta Blaškytė, rašytojas Rimantas Vanagas.

Nuo gruodžio 4 d. iki sausio 7 d. – kalėdinė prekyba gurmanams.

Nuo gruodžio 6 d. iki sausio 3 d. P.Čižo klėtelėje skambės įvairūs koncertai.

Nuo gruodžio 5 iki 23 d. šiokiadieniais nuo 16 iki 19 val., savaitgaliais nuo 12 iki 19 val. Karvelių namuose – advento vainikų ir puokščių kūrybinės dirbtuvėlės, edukacinė programa šeimoms „Baltas Kalėdų stebuklas: kaip kepamas kalėdaitis“.

Savaitgaliais koncertai vyks ir Anykščių kultūros centre bei A.Baranausko aikštėje, o gruodžio 21, 22, 23 d. svečių lauks kalėdinė mugė.

Angelų muziejus visą gruodžio mėnesį organizuoja edukacines kalėdinės tematikos programas visoms amžiaus grupėms.

O iš Anykščių siauruko stoties galite išbandyti išskirtinę kelionę į Kalėdų Senelio miestelį kalėdiniu siauruku. Kartu su nykštukais išvykę maršrutu Anykščiai–Troškūnai–Anykščiai pamatysite švytintį Kalėdų Senelio namelį ir dalyvausite keturiose edukacijose.

Anykščių rajone, Šeimyniškių kaime, esančioje kaimo turizmo sodyboje „Anūkis“ nuo gruodžio 1 d. 10–17 val. veiks gyvoji prakartėlė.

Labirintų parkas nuo gruodžio 11 d. iki sausio 9 d. kviečia į kalėdinę pasaką, kurioje lauks eglučių alėja, Kalėdų Senelis ir romantiška lauko ledo čiuožykla.

Gruodžio 11 d. nuo 17 iki 19 val. laukia Šviesos diena Medžių lajų take: atvykite pasigaminę žibintų ir nušvieskite Anykščių šilelį. 18 val. prie dalyvių prisijungs ugnies šou „Viduramžių pasiuntiniai“ ir liepsnojanti skulptūra išskirtinėms nuotraukoms.

Druskininkai

Šventinį laikotarpį Druskininkai pasitiks gausiai pasipuošę ir kurorto svečiams pasiūlys išskirtinių naujienų, kokių Lietuvoje dar nėra buvę.

Šių metų šūkis – „Išpakuok kalėdinius Druskininkus“, tad gruodžio mėnesį kurortas taps miestu-dovana, kviečiančiu išpakuoti pramogas.

Gruodžio 3 d. vakare vyks netradicinės lazerių spinduliais papuoštos miesto eglės įžiebimo šventė.

Dar viena naujiena – visas kurorto centras gruodžio mėnesį nuo penktadienio iki sekmadienio taps vienu dideliu Kalėdų miesteliu. Jame veiks mugės, skambės kalėdinės dainos ir pasakos, spindės tūkstančiai lempučių, bus galima pasigrožėti prakartėle su gyvomis avelėmis.

Pramogų aikštėje įsikurs atnaujinta Kalėdų Senelio rezidencija – penktadienį–sekmadienį profesionalus aktorius mažiesiems sukurs užburiančias Kalėdas. Dešimtą kartą miestą papuoš eglučių parkas.

Kauno rajonas

Raudondvario dvaras taps stebuklinga kalėdinių susitikimų vieta. Turbūt viena pirmųjų Lietuvoje – lapkričio 26 d. 17 val. čia buvo įžiebta eglutė, kartu su ja įvairiausiomis spalvomis sužibs ir visas dvaro parkas bei pastatai. Jei leis oro sąlygos, žadama, kad čia veiks čiuožykla ir lankytojų lauks ledo skulptūrų festivalis. O jei šaltuko nebus, visuomet skambės muzika, veiks skanumynų kioskeliai, Meno inkubatoriaus edukatoriai kvies dalyvauti įvairiose programose ir savo rankomis susikurti šventinį akcentą.

Kauno rajone šventinį laikotarpį ypatingai praleisti kviečia Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia, kurioje kiekvieną savaitgalį vyks renginiai:

Gruodžio 4 d. 17 val. – Zapyškio Kalėdų eglės įžiebimo šventė „Kai sugrįžta angelai“. Koncertuos grupė „Jazz Island“.

Gruodžio 11 d. 17 val. – VDU kamerinio merginų choro adventinis koncertas.

Gruodžio 18 d. 17 val. koncertuos Rūta Loop.

Visą šventinį laikotarpį iki sausio 6 d. bažnyčioje veiks tautodailininko skulptoriaus Adolfo Teresiaus angelų paroda.

Birštonas

Kalėdų eglės įžiebimo šventė numatyta gruodžio 4 d. 17 val., o visais gruodžio savaitgaliais kviečiama pasivažinėti išskirtiniu kalėdomobiliu ir apžiūrėti gražiausias Birštono vietas.

Palanga

Šventinė eglė pajūrio kurorte nušvis gruodžio 3 d. 18 val., o Šventojoje – gruodžio 4 d. 8 val.

Gruodžio mėnesį į ypatingus pasirodymus kviečia Palangos kurhauzo koncertų salė ir Palangos kurorto muziejus. Naujamečiai fejerverkai tradiciškai nušvis nuo Palangos tilto ir Šventosios centrinėje aikštėje. Lapkričio 27, 28 d. ir gruodžio 4, 5, 11, 12, 18, 19 d. Palangos kurhauze ir kurhauzo Šventosios centrinės aikštės paviljone vyks kalėdinės edukacijos.

Kuršių nerija

Kalėdų Senelis vaikus pasiekia įvairiausiais keliais, o į pajūrį jis atkeliauja, žinoma, vandeniu, todėl per šventes jis įsikurs Kopgalyje, kur marios susitinka su jūra ir yra įsikūrę delfinų namai. Delfinariumas taps stebuklingais Kalėdų Senelio rūmais, kur krištolinio parko fontanai trykšta dovanomis, su snaigėmis valso ritmu sukasi Kalėdų Senelio padėjėjai ir draugai delfinai.

Šiemet delfinariume režisierė Rūta Bunikytė sukūrė nuotaikingą ir spalvingą tradicine Kalėdų dvasia alsuojančią pasaką, kurią į milžinišką delfinariumo ekraną perkėlė vaizdo projekcijų kūrėja Vesta Obolevičiūtė. Pasakos su delfinais – ypatingos: jos priverčia užmiršti rūpesčių pilną realybę ir leistis į stebuklingą kelionę kartu su delfinais ir linksmaisiais kaliforniniais jūrų liūtais.

Kalėdiniai delfinų pasirodymai vyks: gruodžio 10, 11, 12, 16, 17, 18, 19, 23, 26, 30, 31 d. 12 ir 15 val., taip pat 2022 m. sausio 2 d. 12 ir 15 val.

Pakruojis

Pakruojo dvaras žiemos šventes pasitikti kviečia tradiciniame IV didžiųjų šviesos žibintų festivalyje. „Stebuklų šalyje“ dovanos dar daugiau šviesos, didžiulių kerinčių skulptūrų, muzikos, cirko ir nepamirštamų emocijų visai šeimai. Festivalis vyks nuo lapkričio 27 d. iki sausio 16 d. penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais nuo 16.30 iki 22 val.

Trakai

Gruodžio 4 d. 17 val. į eglutės įžiebimo šventę kviečia Trakai, kur šventė prasidės prie kultūros rūmų, o 18 val. persikels į Trakų apžvalgos aikštelę.

Jau tapo įprasta, kad Užutrakyje karaliauja grožis: nuostabiame gamtos kampelyje esanti Užutrakio dvaro sodyba, restauruoti rūmai bei juos supantis parkas ir, žinoma, čia skambanti muzika pakylėja ir sujungia.

Visą gruodžio mėnesį savaitgaliais Užutrakio dvaras kviečia pasiklausyti įvairių žanrų kamerinės muzikos koncertų:

Gruodžio 12 d. 12 val. koncertas „Belaukiant Kalėdų“. Atlikėjai: baritonas Eugenijus Chrebtovas ir pianistas Andrejus Polevikovas.

Gruodžio 19 d. 14 val. koncertas „Kalėdinis atvirukas“ su Evelina Sašenko (vokalas), Nerijumi Bakula (akordeonas), Feliksu Zakrevskiu (fortepijonas).

Gruodžio 26 d. 14 val. koncertas „Jaukių Kalėdų“ su Justinu Stanislovaičiu (vokalas, gitara) ir Agne Doveikaite (smuikas). Programoje Eltono Johno, „Coldplay“, Beyonce ir kt. autoriniai J.Stanislovaičio kūriniai.

Gruodžio 31 d. 14 val. koncertas „Šventės su klasika“, kuriame pasirodys violončelininkas Robertas Grodas ir pianistas Eugenijus Žarskus.

Gruodžio 31 d. 18 val. koncertas „Laiko puslapiai“ su šventine džiazo programa, kurią pristato Rolandas Butkevičius (saksofonas), Marius Šinkūnas (vibrafonas) ir Nerijus Bakula (akordeonas).

Rumšiškės

Gruodžio 11, 12 ir 18, 19 d. 13–18 val. Lietuvos liaudies buities muziejuje (Rumšiškėse, Kaišiadorių r.) įsikurs Adventinis miestelis. Tai vieta, kur galima trumpam pabėgti nuo šventinio skubėjimo, rūpesčių ir blizgučių ir pajusti ramią šv.Kalėdų laukimo nuotaiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.