Kodėl kūdikiams dažniau pučia pilvą nei suaugusiesiems?

Kūdikių pilvo pūtimas arba meteorizmas kaip ir sloga – bene pirmosios problemos, su kuriomis susiduria mažylio susilaukusios šeimos. Mažiems vaikams pilvą pučia žymiai dažniau nei suaugusiesiems – ir taip yra tikrai ne be reikalo.

Paprastai stipriausių pilvo pūtimo epizodų dažniausiai sulaukiama per pirmąjį mažylio gyvenimo pusmetį.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Paprastai stipriausių pilvo pūtimo epizodų dažniausiai sulaukiama per pirmąjį mažylio gyvenimo pusmetį.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2022, 9:49 AM

Vis dėlto besijaudinančius tėvus galima bent iš dalies nuraminti. Paprastai stipriausių pilvo pūtimo epizodų dažniausiai sulaukiama per pirmąjį mažylio gyvenimo pusmetį, o vėliau su skausmingu žarnų sienelių tempimu susijęs diskomfortas mažylį aplanko vis rečiau ir rečiau.

Mažylių virškinimo traktas – kitoks nei suaugusiųjų

Ar žinojote, kad kūdikių virškinimo traktas jiems gimus būna visiškai sterilus ir tik vėliau į jį pradeda patekti įvairesnis maistas, įvairūs teršalai ir mikrobai iš aplinkos? Negana to, kartu su maistu mažylis pradeda nuryti oro. Didesnių oro kiekių su gėrimais ir maistu nurijimas – bene dažniausia, net apie 70 procentų visų meteorizmo priežasčių sudaranti problema.

Be to, mažylių virškinimo trakto motorika dar nėra išsivysčiusi, virškinimo fermentų sistema dar nėra visiškai funkcionuojanti, todėl kūdikių žarnyne dujos kaupiasi daug greičiau ir lengviau. Pastebėta, kad emociškai jautriems kūdikiams dažniau nei kitiems mažyliams pasireiškia pilvo pūtimas ir pilvo diegliai.

Pilvo pūtimo epizodus atpažinti lengva ne visuomet – reikia šiek tiek patirties

Gydytojai teigia, kad stiprus pilvo pūtimas ar pilvo diegliai – viena dažniausių priežasčių, dėl kurių mažylių tėvai skubiai kreipiasi į gydytoją. Apie pilvo pūtimą gali pranešti šie ir panašūs požymiai:

  • Mažylis staiga tampa labai neramus;
  • Mažylis daug ir nenumaldomai verkia;
  • Mažylis muistosi, spardosi, spaudžia kumštukus, riečia nugarytę, traukia kojas prie pilvuko;
  • Mažylis rausta ir steni;
  • Mažylio pilvelis išsipūtęs ir kietas;
  • Mažylis raugėja ir nevalingai leidžia dujas.
  • Išskirtinis pilvo pūtimo požymis – kūdikiui palengvėja tuomet, kai dujos pasišalina iš žarnyno.

Pilvo pūtimo priepuoliai dažniau pasireiškia antrojoje dienos pusėje, po valgio. Tokie skausmingi žarnyno sienelių tempimo epizodai gali kartotis net kelis kartus per dieną, todėl nemažą diskomfortą išgyventi tenka ne tik pačiam mažyliui, bet ir juo besirūpinantiems asmenims.

Greita pagalba nuo kūdikių pilvo pūtimo

Espumisan L 40 mg/ml geriamieji lašai (emulsija) yra vaistas, priklausantis vadinamųjų virškinimo traktą veikiančių medžiagų grupei. Jo veiklioji medžiaga yra simetikonas, kuris keičia dujų burbuliukų, esančių maiste ir virškinimo trakto gleivinėje, paviršiaus įtampą, dėl to jie subliūkšta. Atpalaiduotos dujos gali būti rezorbuojamos pro žarnų sieneles ir, prasidėjus žarnų peristaltikai, pašalinamos.

Būtina pabrėžti tai, kad simetikonas veikia tik savo fizinėmis savybėmis, t.y. jis visiškai nedalyvauja cheminėse reakcijose ir yra farmakologiškai bei fiziologiškai inertiškas. Jis neabsorbuojamas iš žarnyno, nepatenka į kraujotaką ir iš organizmo išsiskiria nepakitęs.

Vaistinis preparatas tinkamas kūdikiams nuo pirmosios jų gyvenimo dienos, mažiems vaikams, nėščioms ir žindančioms moterims. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.