Vaikai į mokyklą keliauja „dviračių autobusais“ – nauja mada užvaldo miestus

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, vis daugiau vaikų per mažai būna gryname ore, per retai mankštinasi ir aktyviai leidžia laiką, todėl nauja idėja, kaip pasiekti mokyklą sulaukė didžiulio populiarumo – ne tik tarp tėvų, bet ir tarp vaikų.

 Dviračių autobusas – tai būdas, kaip pasiekti mokyklą važiuojant dviračiais kartu!<br> „Pexels“ nuotr.
 Dviračių autobusas – tai būdas, kaip pasiekti mokyklą važiuojant dviračiais kartu!<br> „Pexels“ nuotr.
Dviračių autobusas – tai būdas, kaip pasiekti mokyklą važiuojant dviračiais kartu!<br>„Bike Portland“ nuotr.
Dviračių autobusas – tai būdas, kaip pasiekti mokyklą važiuojant dviračiais kartu!<br>„Bike Portland“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 21, 2022, 3:45 PM, atnaujinta Oct 21, 2022, 3:58 PM

„Dviračių autobusas“ – tai suaugusių vadovaujami grupiniai žygiai į mokyklą su dviračiais ir tai JAV užvaldo vis daugiau miestų. Organizatoriai teigia, kad tokie pasivažinėjimai padaro moksleivius laimingesnius ir sveikesnius, rašoma today.com.

Tapo įprasta, kad vaikus į mokyklą automobiliu nuveža ir parsiveža tėvai, norėdami atžalas apsaugoti nuo pavojų ar tiesiog dėl to, kad gyvena atokiau mokyklų. Nauja kelionių dviračiais mada prisideda ne tik prie geresnės nepilnamečių sveikatos, bet ir kovoja su klimato kaita.

Tėtis iš Mineapolio Devinas Olsonas suorganizavo dviračių autobusą savo vaiko vietinei mokyklos zonai. Viešosios įstaigos, kuri siekia, kad parkai būtų draugiškesni dviratininkams, vadovas D. Olsonas įsitikinęs, kad važinėjimas dviračiu „sukuria ryšį tarp visų gyvenimo sričių“.

Pirmą kartą Devidas vadovavo moksleivių žygiui prieš šešerius metus – su pradinukais iš dviejų mokyklų jis nuvažiavo 3 kilometrus.

Nuo to laiko tėtis vadovauja dviračių autobusams, kurių dalyvių skaičius nuo 60-ties užaugo iki beveik 150 mažųjų dviratininkų.

„Susitinkame 8 valandą, kad spėtume pažaisti futbolą ir suvalgytume spurgų. Tada patikriname saugos priemones ir pradedame važiuoti“, – pasakojo D. Olsonas.

Grupė dviratininkų pakeliui sustoja apie aštuonis kartus, kad paimtų vaikus kuriuos iki žygio dviračiais atlydi tėvai ar vyresni broliai ar seserys. Yra tokių, kurie atvažiuoja net ilgesnį atstumą iki žygio, nei trunka pats žygis, kad tik kartu nuvažiuotų į mokyklą.

„Norime, kad vaikai švęstų eidami į mokyklą“, – paaiškino Olsonas ir pridūrė, kad dalyvaujantys vaikai džiaugiasi galimybėmis bendrauti su skirtingų klasių bendraamžiais.

Nuo 2021 m. gruodžio mėn. San Franciske Luke'as Bornheimeris bendradarbiauja su „SF Bike Bus“, organizuojančiu viso miesto mokyklų dviračių autobusų maršrutus.

„Mūsų pirmasis 5 kilometrų važiavimas įtraukė daugiau nei 100 vaikų, šeimų ir suaugusiųjų vienoje keliauti kartu į mokyklą“, – portalui „Today Parents“ sakė L. Bornheimeris.

Pasak jo, sėkmingas dviračių autobusas keliauja nejudria gatve, kuri pritaikyta ir dviratininkams. Tikimasi, kad tokie dviračių kolonų maršrutai bus sukurti kiekvienai San Francisko mokyklai.

Dviračių autobusai taip pat populiarūs kitose šalyse, pavyzdžiui, Ispanijoje ir Kanadoje.

Parengta pagal „Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.