Žiemos pramogos visai šeimai: 4 taupios idėjos gruodžio savaitgaliams

Gruodis – bene gražiausias šaltojo sezono mėnuo, taip pat išsiskiriantis ir išlaidų gausa. Išaugusios šildymo sąskaitos, kalėdinės dovanos ir vaišės ne vieną priverčia gerokai susiveržti diržus ir atsisakyti įvairių pramogų. Tačiau, anot finansų valdymo ekspertės, norint pasimėgauti šventine nuotaika ir gerai praleisti laiką, nebūtina plačiai atverti piniginės. Keli patarimai ir idėjos padės jums ne tik sutaupyti, bet ir kokybiškai praleisti laiką su šeima.

Apsnigta gamta ir aktyviai praleistas laikas joje padės suartinti šeimos narius bei nuteiks nuotaikingai.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Apsnigta gamta ir aktyviai praleistas laikas joje padės suartinti šeimos narius bei nuteiks nuotaikingai.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-07 13:13

Praėjusių metų šildymo sezonas gyventojus privertė atseikėti nemažas sumas pinigų, kada vien už būsto šildymo paslaugas kai kuriems teko mokėti net apie 200 eurų. Šį sezoną mokesčiai už šildymo paslaugas išlieka panašūs arba net didesni. Negana to, šis laikotarpis išsiskiria ir šventinėmis išlaidomis. Pirkinių krepšelis trijų dienų šventiniam stalui gali pareikalauti net kelių šimtų eurų, o dovanos neretai skaičiuojamos po keliasdešimt eurų vienam asmeniui.

Šventės neprasideda netikėtai

Anot finansų valdymo ir skolinimo platformos „Creditea“ klientų patirties valdymo vadovės Donatos Stoškuvienės, kalėdinis laikotarpis, be abejonės, yra vienas finansiškai skaudžiausių daugybei žmonių. Nemažai jų atsisako įvairių pramogų ar laisvalaikio praleidimo būdų tam, kad pavyktų susikurti tokias šventes, kurios džiugintų visą šeimą.

„Nei šildymo sezonas, nei žiemos šventės neprasideda netikėtai, todėl kiekvienas šeimos ūkis tam ruoštis visada turėtų iš anksto. Pavyzdžiui, bent pusę metų taupymui atsidėti po keliasdešimt eurų kiekvieną mėnesį. Vis dėlto, net ir taupant, ne visada pavyksta sukaupti reikiamą sumą pinigų, tad gruodį apriboti išlaidas ir pataupyti tenka daugybei šeimų. Čia svarbiausia laikytis dviejų pagrindinių taisyklių: atsisakyti nereikalingų išlaidų ir į prekybos centrus vykti su iš anksto sudarytu prekių sąrašu.

Minėtų išlaidų atsisakymas nereiškia, kad reikia pamiršti tai, kas ir sukuria šventinę nuotaiką – kartu su šeima praleidžiamo laiko. Nors kuriam laikui patartina apriboti brangiau kainuojančias pramogas, pasilinksminti su visa šeima galima ir neišleidžiant daugybės pinigų“, – sako finansų valdymo ekspertė.

Tam, kad didžiųjų metų švenčių laukimo džiaugsmo nenustelbtų finansiniai iššūkiai, o laisvalaikis kartu su šeima būtų jaukus bei smagus, D. Stoškuvienė kviečia pasisemti idėjų žiemos pramogoms. Jos ne tik nepareikalaus daug išlaidų, bet ir padės sukurti gražias žiemos tradicijas.

Muziejų savaitgalis

Kiekvieną paskutinį mėnesio sekmadienį daugybė muziejų bei galerijų nemokamai atveria duris lankytojams. Šiemet toks savaitgalis bus gruodžio 18 dieną, nes paskutinis sutampa su Kalėdomis. Apsilankymas muziejuje gali tapti puikia proga artimiau susipažinti su šalies menininkų darbais, kultūros reiškiniais, istoriniais monumentais bei kartu su šeima turiningai praleisti laiką. Nemokamai apsilankyti kviečia Nacionalinė dailės galerija, Vilniaus paveikslų galerija, Gedimino pilies bokštas, Kauno IX forto muziejus, Lietuvos jūrų muziejus, Trakų istorijos muziejus ir daugybė kitų.

Snieguotos pramogos

Žiemiški orai neturėtų tapti kliūtimi laisvalaikiui, o atvirkščiai – paskatinti įgyvendinti valiūkiškiausias pramogas. Lietuva gali pasigirti net 33,5 proc., šalies teritorijos užimančiais miškais, o tai gali būti ne tik puiki erdvė pasivaikščiojimams, bet ir žiemos linksmybėms su rogutėmis, slidėmis ar net savadarbėmis čiuožynėmis. Juk apsnigta gamta ir aktyviai praleistas laikas joje padės suartinti šeimos narius bei nuteiks nuotaikingai.

Kalėdinių kino filmų vakaras

Magiškoji „Hario Poterio“ kino filmų serija, „Vienas namuose“ trilogija – taip pat puikus pasirinkimas visai šeimai susikurti šventinę atmosferą. Tai – papildomų išlaidų nepareikalausianti pramoga, mat filmus galima rasti įvairiuose kino platformose ar televizijos kanaluose. Vakarai su artimiausių žmonių draugija jaukiai įsitaisius svetainėje ar miegamajame, vaišinantis karšta kakava bei spragėsiais, taps pačia mieliausia šaltojo sezono tradicija.

Naminiai žiemos gardumynai

Meduolių nameliai, imbieriniai sausainiai, „Panettone“ pyragai – sunku įsivaizduoti žiemos šventes be šių kepinių. Tačiau nebūtina jų pirkti kepykloje ar prekybos centre – juk išsikepti tradicinius Kalėdų skanumynus patiems nėra sudėtinga užduotis. Į gamybos procesus įtraukus visus šeimos narius, sukursite ne tik jaukų, bet ir linksmą atsiminimą. Ši pramoga net gali tapti gruodžio savaitgalių tradicija, kiekvieną kartą gaminant vis kitą kalėdinį patiekalą iki pat didžiųjų švenčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.