8 Naujųjų metų tradicijos iš viso pasaulio, kurios patiks jūsų vaikams

Naujų metų sutikimas vieniems asocijuojasi su baltos mišrainės dubenimis, kitiems – su fejerverkais. Lietuvoje gilios tradicijos švenčiant Kūčias, bet Naujuosius visi sutinka įvairiai. Dalijamės įdomiomis tradicijomis svetur, kurios gali tapti jūsų šeimos šventės dalimi ar puikia pramoga vaikams.

Sugalvokite savo šeimos naujametines tradicijas.<br>„Freepik“ nuotr.
Sugalvokite savo šeimos naujametines tradicijas.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2023, 5:50 PM

Lėkščių daužymas

Tiesa, čia ne tai apie ką iškart pagalvojote. Šį paprotį sukūrė praktiškieji danai, tai jie tikrai nedaužo puikių indų, užtat visus metus kaupia apdužusius.

Pasveikinant naujus metus Danijoje įprasta daužyti indus prie lauko durų – senas lėkštes, įskilusius puodelius, nudužusias stiklines. Sakoma, kad tokia tradicija atneša sėkmės. Kuo daugiau sudužusių lėkščių ryte jūsų verandoje, tuo geriau jums seksis ir tuo daugiau žmonių, kurie jumis rūpinsis, taip sako legenda.

Kabantys svogūnai ir granatai

Graikai švenčia, kaip ir visas likęs pasaulis – susirenka pabūti su šeima ar draugais, stebi fejerverkus, mėgaujasi gausiu maistu. Tačiau Graikijoje ir viena unikali tradicija – kabinti svogūnus ant lauko durų. Šioje šalyje svogūnai simbolizuoja augimą ir atgimimimą, tad žmonės juos kabina tikėdamiesi, kad kiti metai būtų kupini klestėjimo ir visa ko augimo.

Graikai taip pat dalyvauja Naujųjų metų rituale „Podariko“ kuris apytiksliai reiškia „gera koja“. Šeima nusprendžia, kas pirmas įžengs pro duris išmušus vidurnaktį. Šis žmogus turėtų būti laimingas, nes manoma, kad jis atneš sėkmę namams. Laimingasis pirmiausia turi įeiti į namus dešine koja – tradicija sako, kad dešinė koja atneša gerovę ir laimę.

Kai tik laimingasis peržengia slenkstį, namų savininkai turi užlipti ant kažko pagaminto iš geležies, kad ateinančiais metais jų šeima būtų tokia pat tvirta kaip metalas. Galiausiai kažkas tyros dvasios (dažniausiai vaikas) nuima granato vaisių, kuris visą šventinį sezoną kabėjo ant lauko durų, ir sudaužo. Kuo daugiau sėklų išsibarstys, tuo daugiau pasiseks šeimai!

Dainavimas

Norvegijoje Naujųjų metų išvakarėse vaikai vaikšto nuo durų iki durų ir dainuoja mainais į saldainius. Tai tarsi legalus būdas švęsti Heloviną. Gal pas kaimynus ir nedrąsu eiti, bet išmokti keletą kalėdinių giesmių visai šeimai – puiki pradžia.

Būk kaip baltasis lokys

Kanadiečiai kviečia pasijausti baltaisiais lokiais – pasipuošę pirštinėmis, kurios primena lokio letenas, jie šoka į eketę. XX a. pradžioje Vankuveryje prasidėjusi ši tradicija tapo nacionaline. Tikima, kad tokios maudynės nuplauna seną patirtį ir paruošia naujai pradžiai. Po maudynių kanadiečiai būtinai paaukoja kilniam tikslui.

Vynuogių šventė

Ispanai turi tradiciją, kad prieš vidurnaktį kiekvienas šeimos narys ar visa šeima gauna po 12 vynuogių (veislė nesvarbi) ir jas turi suvalgyti per pirmąją naujų metų minutę. Tikima, kad tai atneš sėkmę kitais metais. 12 vynuogių simbolizuoja 12 mėnesių ir ispaniškai tai vadinama „Las doce uvas de la suerte“ – 12 laimės vynuogių.

Pirkite naujus apatinius

Niekada nepagalvotumėte, kad naujus apatinius galima pirkti tokia proga, o Bolivijoje tai yra įprasta. Tiesa, boliviečiai labai mėgsta juos pirkti spalvotus, nes tiki spalvų simbolika, pavyzdžiui, kad geltona atneš turtus, raudona – meilę ir taip toliau.

Virkite sriubą

Japonijoje Naujųjų metų šventės visus sukviečia į šventyklas, kur žmonės eina melstis ir klausosi varpų skambėjimo 108 kartus. Ši tradicija vadinama „Joya no Kane“, išvertus – Naujųjų metų išvakarių varpeliu. Tikima, kad visas šis skambesys užtikrina, kad dingtų visos bėdos.

Po to svarbu suvalgyti ozoni – dubenį sriubos pagamintos iš daržovių ir lipnių ryžių pyrago (mochi), mandarinų ir soba makaronų. Išbandykite šiuos receptus susiradę instrukciją internete.

Nupieškite Rangoli

Indų liaudies meno rangoli – spalvoti geometriniai piešiniai ant žemės iš manų, druskos ar spalvotų ryžių miltų, puoštų žiedlapiais ar kitais augaliniais motyvais.

Naujųjų metų šventė, vadinama Divali, Indijoje yra labai svarbi ir švenčiama, kaip šviesų festivalis, kai viltis žiba tamsoje.

Rangoli vaikai gali nupiešti ir kreidelėmis kieme, taip pat galite išbandyti rangoli piešti ant didesnio popieriaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.