Edukologijos specialistė: 10 taisyklių, kaip užimti vaikus per karantiną

Nuo kovo 13 dienos valstybinėse mokyklose paskelbtos prailgintos atostogos ir iki kovo 30 dienos ir daugiau nei 322 tūkstančiai moksleivių liko namuose. Tėvai gūžčioja pečiais ne tik, kam rūpintis jų priežiūrą, bet ir kaip užtikrinti, kad vaikai užsiimtų kokybiška veikla, neleistų valandų prie ekranų.

Laikydamiesi specialistės patarimų susikursite rutiną, kurios šiomis dienomis laikytis labai svarbu<br>123rf nuotr.
Laikydamiesi specialistės patarimų susikursite rutiną, kurios šiomis dienomis laikytis labai svarbu<br>123rf nuotr.
Kuo mažesnis ekranas, tuo vaikams sunkiau susikaupti, gali skaudėti galvą<br>123rf nuotr.
Kuo mažesnis ekranas, tuo vaikams sunkiau susikaupti, gali skaudėti galvą<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 24, 2020, 7:06 AM, atnaujinta Mar 27, 2020, 6:38 AM

Vilniaus privačios gimnazijos rinkodaros vadovė, edukologijos specialistė Agnė Liubertaitė-Amšiejė įsitikinusi – tėvai neturėtų atstoti vaikams mokytojų, neorganizuoti mokymosi proceso, bet gali padėti planuoti dienos užsiėmimus.

„Jei jūsų vaiko mokykloje paskelbtos atostogos, tuomet nereikia tėvams užimti mokytojų vaidens ir perspausti stengiantis išmokti daugiau nei rekomendavo mokytojai, gilintis į dalykus, kurių vaikas visai nesimoko. Vaikai labai greitai pajunta, kad jų pastangos yra bereikšmės ir praranda motyvaciją. O jei mokymosi procesas tęsiasi – nepalikti vaikų ir padėti jiems susitvarkyti su naujais iššūkiais”, – teigia edukologijos doktorantė A.Liubertaitė-Amšiejė. Ji dalinasi patarimais, kaip tėvai galėtų planuoti mokyklinukų veiklas namuose karantino metu.

1. Darbo vieta

 Jei planuojate užsiėmimus su vaikais, norite juos paskatinti užsiimti įvairiomis veiklomis, pasirūpinkite, kad kiekvienas vaikas turėtų savo asmeninę darbo vietą. Kampas ant sofos, virtuvinis stalas prie šaldytuvo nėra ta erdvė, kuri skatina susikaupti, todėl raskite vietos stalui su geru apšvietimu tylioje zonoje.

2. Dienotvarkė

Karantinas, tai ne vasaros atostogos ir net jei mokytojai jokių pamokų neužduoda, verta planuoti savo rutiną tiek vaikams, tiek suaugusiems. Susitarkite ar net surašykite valandas, kada pietaujate, skiriate laiko mokymuisi, tvarkotės namus.

3. Sportuokite

Daugybė sporto klubų savo socialinių tinklų paskyrose skelbia nemokamas treniruotes – dalyvaukite jose su vaikais. Daugėjant viruso atvejų gryname ore rekomenduojama vaikščioti tik ten, kur nedaug ar visai nėra žmonių, tad jei nėra galimybės tai padaryti – nenustokite judėti visa šeima.

4. Atviros platformos

Džiugu, kad Lietuvos švietimo sistemos dalyviai supranta situacijos rimtumą ir dalinasi nemokamomis prieigomis prie savo platformų.

TAMO grupė suteikia galimybę nemokamai naudoti elektroninę mokymosi aplinką EMA (www.emapamokos.lt), kurioje galima skirti 1-8 klasių mokiniams užduotis, stebėti mokinių savarankišką darbą bei suteikti grįžtamąjį ryšį nuotolinių būdu. Eduka.lt siūlo nemokamai pasinaudoti daugiau nei 20 tūkstančiu užduočių bei daugiau nei 200 skaitmeninių vadovėlių.

Svarbu prisiminti, kad karantinas nėra varžybos, kas išmoks daugiau ar greičiau – šios platformos padės nepamiršti ar pasikartoti jau įgytas žinias arba įveikti užduotis, kurias skiria mokytojai.

5. Kokybiškas laisvalaikis

Kiekvienas mokinys turi skirtą privalomąją literatūrą. Išnaudokite laiką ir skaitykite ją. Pandemijos metu leidykla „Vyturys” dalinasi nemokamai visomis skaitmeninėmis knygomis https://vyturys.lt/kodas/corona bei audioknygomis https://bit.ly/vyturioknygos.

6.  Didesnis ekranas

Jei jau vaikas dirba kompiuteriu – mokosi, skaito, užsiima edukacinėmis veiklomis, tuomet pasistenkite, kad jis tai darytų ne su planšetiniu kompiuteriu, bet kuo didesniu ekranu. Vaikai dažnai skundžiasi galvos skausmais, jiems sunkiau susikaupti vien dėl per mažų darbui ekranų.

7. Darykite pertraukas

Tarp visų veiklų darykite pertraukas, per kurias skirkite vaikams dėmesio. Pertrauka, tai ne tuomet, kai vienas tarp vienos ir kitos veiklos žaidžia kompiuteryje žaidimus. Pasistenkite pakilti patys ir pakelkite vaikus iš darbo vietos, pasiruoškite arbatos, sužaiskite trumpą partiją mėgstamo stalo žaidimo.

8. Laikykitės ekranų kultūros

Jei vaikai atlieka užduotis nuotoliniu būdu su mokytojais, nusistatykite taisykles. Priminkite vaikams, jog tai, kad pamoka vyksta virtualiai, nereiškia, kad jos metu galima kažką kramsnoti, kol mokytojas aiškina žaisti telefonu ar tėvams komentuoti gautą informaciją. Ta pati taisyklė galioja ir tėvams – ne vienas jų „lenda” į ekraną pasisveikinti su mokytojais.

9. Keliaukite virtualiai

Daugybė muziejų atvėrė savo platformas ir kviečia nemokamai apsilankyti, apžiūrėti ekspozicijas ar sudalyvauti edukacijose: Lietuvos muziejų platforma https://parodos.emuziejai.lt/parodos/, kurioje yra ir vyresnių klasių moksleiviams skirtos edukacijos. https://artsandculture.google.com/ kviečia aplankyti garsiausius muziejus:  Britų muziejų Londone, Van Gogho muziejų Amsterdame, Gugenheimo muziejų Niujorke ir kitus.

10. Įvertinkite privalumus

Niekas nesidžiaugia susidariusia situacija, bet galime pasidžiaugti ir teigiama šios situacijos puse – vaikai per neįtikėtinai trumpą laiką išmoks elgtis virtualioje erdvėje, supras, kad čia bendrauti reikia lygiai taip pat, kaip ir realiame gyvenime. Žinoma, laukia daug chaoso, tėvai turės padėti vaikams išmokti dirbti su pasirinktomis platformomis (viena mokykla turėtų naudoti tą pačią programėlę!), bet nuotolinis mokymas yra viena iš ateities kompetencijų, kurias panaudosime dar labai daug kartų.

Vilniaus privati gimnazija – pirmoji privati mokykla Lietuvoje sukūrusi savo nuotolinio mokymo platformą ir nuo kovo 16 dienos jos pagalba mokanti savo mokyklos moksleivius. „Tai ne skubos darbas, o mūsų pastarųjų metų rezultatas. Jau seniai jautėme, kad reikia atskiros ir kokybiškos nuotolinio mokymo platformos negalintiems lankyti mokyklos vaikams ar galvojantiems apie mokymą namuose, kuris bus galimas nuo šių metų rugsėjo. Kaip tik šiomis dienomis platformą turėjo patvirtinti Švietimo ir mokslo ministerija. Rodos, to teks palaukti, bet galime pasidžiaugti, jog jau praktiškai matome, kaip ji puikiai veikia”, – šypteli edukologė Agnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.