Manote, neįmanoma? Penki patarimai, kaip dirbti ir prižiūrėti vaikus namuose

Visos ugdymo įstaigos karantino metu uždarytos, o visi, kuriems tai įmanoma, turi dirbti nuotoliniu būdu. Tokios rekomendacijos įkalino daugybę šeimų vienoje erdvėje, kurioje turi būti suderintas ir darbas, ir vaikų priežiūra.

 Karantino metu daugybė tėvų stengiasi suderinti vaikų priežiūrą ir darbą namuose<br> 123rf.com nuotr.
 Karantino metu daugybė tėvų stengiasi suderinti vaikų priežiūrą ir darbą namuose<br> 123rf.com nuotr.
Norint dirbti namuose ir prižiūrėti vaikus teks įvesti keletą svarbių taisyklių<br>V.Ščiavinskas
Norint dirbti namuose ir prižiūrėti vaikus teks įvesti keletą svarbių taisyklių<br>V.Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 24, 2020, 10:27 AM, atnaujinta Mar 27, 2020, 6:38 AM

1. Sukurkite šeimos tvarkaraštį

Neįmanoma kokybiškai suderinti darbo ir vaikų priežiūros vienu metu. Sunku dirbti prie kompiuterio ar kalbėtis telefonu su klientais, kai į koją įsikabinęs mažylis reikalauja dėmesio ar tiesiog sumuštinio. Lygiai taip pat nesuteiksite vaikams visapusiškos pagalbos mokantis ar žaidžiant, jei vis tikrinsite elektroninį paštą, atsakinėsite į žinutes ar skambučius.

Pasvarsykite, kiek galite skirti laiko tik darbui tuo metu, kai sutuoktinis prižiūrės vaikus, o gal jie vieni pieš, žais stalo žaidimą ar skaitys knygą. Atliksite daug daugiau, jeigu darbui skirsite nors ir mažiau laiko, bet visą savo dėmesį.

Surašykite dienos planą – nuo kada iki kada yra jūsų darbo laikas oficialiame darbe, o kuriomis valandomis būnate tik su vaikais, kada vėl galite atsakyti į praleistus skambučius, ruošti pietus ar vakarieniauti.

2. Išnaudokite pietų miegą

Daugeliui vaikų iki penkerių ar šešerių metų popiečio miegas tiesiog būtinas, kartais mielai nusnūsta net ir pradinukai, todėl išnaudokite tai. Net jei ir vaikai nenori miego, galite paskelbti, kad dvi valandos popiet yra ramybės laikas, kai jie lovose skaito knygeles ar ramiai žaidžia, klausosi audio pasakos. Šį laiką dirbantys tėvai gali išnaudoti darbui.

3. Turėkite darbo erdvę

Labai sudėtinga susikaupti darbui virtuvėje matant stirtas nešvarių indų ar svetainėje, kuomet mėtosi vaikų žaislai. Raskite ramią vietelę, kur jūsų neerzintų nesutvarkyta buitis, joje galėsite visą dėmesį skirti darbui. Lygiai taip pat išėjus iš savo darbo erdvės, jūs lyg išeisite iš darbo, skirsite laiką namams ir mažiau tikrinsite elektroninį paštą, nes jau „nesate“ darbe.

4. Užimkite vaikus

„Eik papiešti”, „Padėliok konstruktorių“ ir panašūs pasiūlymai vaikams nėra įdomūs. Tai žaidimai, kuriais jie užsiima nuolat ir tada, kai patys nori arba su jumis kartu. Jei norite šias savaites suderinti darbą su vaikų priežiūra, raskite jiems tikrai įdomių užsiėmimų. Pasiūlykite sukurti namus ar fortą iš kartoninių dėžių, leiskite išbandyti įvairius eksperimentus, internete raskite originalių darbelių – bent pusvalandį ar  valandą ramybė namuose garantuota.

5. Sutartiniai ženklai

Žinoma, neišvengsite netikėto skambučio į kurį reikia atsiliepti čia ir dabar, todėl susitarkite su vaikais slaptą ženklų kalbą, kada negalima jūsų trukdyti. Jei dirbate savo namų biure, tai gali būti raudonas kaspinas užrištas ant durų rankenos. Jei atsakinėjate į skambučius čia ir dabar, galite vaikščioti po namus su nykštuko kepure. Išmokykite vaikus gerbti kitų poreikius. Žinoma, jei tokie skambučiai neužima didžiosios dienos dalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.