Vaikai eina iš proto? Psichologė pataria, kaip ištverti karantiną šeimoje

Šiuo metu visi išgyvename situaciją, kurios dar neteko patirti. Tad suprantama, kad tenka išmokti prisitaikyti prie susidariusių sąlygų, rasti alternatyvų bei naujų būdų kaip tvarkyti savo kasdienines veiklas. Darbai, ugdymas, visos laisvalaikio veiklos vyksta namuose esant visiems šeimos nariams. Karantinas yra išbandymas visiems. Kaip tai išgyventi pataria vaikų ir paauglių psichologė Inga Budraitienė.

Susidarykite dienotvarkę, kada tėvai dirbs, kada vaikai mokysis, kada bus šeimos laikas bendriems užsiėmimas.<br>123rf nuotr.
Susidarykite dienotvarkę, kada tėvai dirbs, kada vaikai mokysis, kada bus šeimos laikas bendriems užsiėmimas.<br>123rf nuotr.
 Vaikų ir paauglių psichologė Inga Budraitienė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Vaikų ir paauglių psichologė Inga Budraitienė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Karantino metu rekomenduojama kuo labiau priartinti dabartinę kasdienybę prie jums įprastos rutinos.<br>123rf
Karantino metu rekomenduojama kuo labiau priartinti dabartinę kasdienybę prie jums įprastos rutinos.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 13, 2020, 4:36 PM

Būtina pasikalbėti

Prieš pradedant organizuoti šeimos kasdienybę karantino metu, svarbu nepamiršti savo ir šeimos narių emocinės savijautos, labai svarbu pagalvoti ir įsisąmoninti, kaip šiuo metu jaučiatės, kaip jaučiasi vaikai, sutuoktinis, kiti šeimos nariai.

Būtina kalbėtis apie kylančias mintis, jausmus. Visi jausmai, kylantys šiuo laikotarpiu turi būti suprasti ir priimti. Gali kilti nerimas dėl finansinės padėties ar vaikų ugdymosi proceso, gali kilti baimė dėl sveikatos, gali kilti ir geros emocijos dėl to, kad nereikia lankyti ugdymo įstaigos.

Kartais emocijos nėra taip gerai matomos, užslėptos, ir pasireiškia kitais aspektai, pvz., vaikai netinkamai elgiasi, sutuoktinis irzlus ir panašiai. Būtina kalbėtis ir aiškintis, nes supratus kaip iš tikrųjų šiuo metu jaučiamės gali pasidaryti lengviau išgyventi šį periodą.

Pasiruoškite tvarkaraštį

Kai visi šeimos nariai būna namuose, būtina pasikalbėti apie tai, kaip organizuosite savo darbus, ugdomąsias veiklas. Susidarykite dienotvarkę, kada tėvai dirbs, kada vaikai mokysis, kada bus šeimos laikas bendriems užsiėmimas.

Svarbu pasiskirstyti ir erdves, kad kiekvienas turėtų galimybę atlikti savo darbus. Jei kiekvienam šeimos nariui atskiros erdvės  dirbti vienu metu neužtenka, tuomet pasiskirstykite laiką, kuris šeimos narys, kuriuo laikotarpiu dirbs, kada užsiims kita veikla.

Šiuo laikotarpiu reikėtų vienas kitam būti atlaidesniais, lankstesniais. Prisiminkite, kad šis laikotarpis yra laikinas, kad ne viskas pavyks taip, kaip suplanavote, taip pat ir kiti nevisada elgsis ir darys taip, kai jūs tikitės.

Karantino privalumai

Šis laikas ne tik atneš nerimo, sunkumų ir išbandymų, tačiau suteiks ir teigiamos patirties. Tai galimybė išmokyti vaikus tvarkytis su gyvenime ištinkančiais netikėtumais, skatinti visą šeimą kalbėtis, tartis, ieškoti bendrų sprendimų.

Šeimos nariai nenutraukiamai būdami visi kartu gali atrasti tiek savo, tiek kito savybes, kurių ankščiau nematė. Tai gali nudžiuginti arba atvirkščiai – nuliūdinti, supykdyti, tačiau tai laikas, kai galima apie tai kalbėtis, ir geriau vienas kitą suprasti.

Karantino metu rekomenduojama kuo labiau priartinti dabartinę kasdienybę prie jums įprastos rutinos. Tai yra, skirti laiko darbams/mokslams/ugdomajai veiklai, poilsiui, mėgstamai veiklai bei bendravimui.

Pradėkite dieną įprastai, nuo tinkamo pasiruošimo (pižamos persirengimas, pusryčiai ir pan.) ir laikykitės numatytos dienotvarkės. Jei nepavyks, – nesigraužkite. Darbas ir mokymasis namuose skiriasi nuo darbo ir mokymosi už namų ribų, tai kelia daugiau iššūkių ir netikėtumų.

Šiuo metu, platus informacinių technologijų pasirinkimas leidžia bendrauti neišėjus iš namų. Tad bendraukite patys, pasiūlykite vaikams susisiekti su draugais, seneliais, kitais svarbiais žmonėmis. Ištikus krizei bendruomeniškumo jausmas, glaudus bendravimas padeda lengviau susitvarkyti.

Net ir būnant visiems namuose, būtina rasti laiko ir erdvės sau. Jei anksčiau turėjote mėgstamą veiklą, kurią ir dabar galima tęsti būnant namuose, – tęskite. Sutarkite su šeimos nariais, kuriuo metu ir kurioje erdvėje bus jūsų laikas, kada galėsite būti netrukdomas.

Jei sunku suvaldyti kylančias emocijas, kankina nemiga, norisi išsikalbėti ar pasitarti rekomenduojama kreiptis į specialistus, kurių dauguma šiuo metu dirba nuotoliniu būdu.“

Vystymosi psichologijos magistro laipsnį turinti psichologė Inga Budraitienė konsultuoja vaikus, paauglius, jų tėvus ir pedagogus. Plačiau www.psichologe-budraitiene.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?