Ministrui uždraudus, darželiai daro savo: vasarą grupės sujungiamos

Į darželius vaikus atvedę tėvai nustebę – nors buvo skelbta, jog dėl ekstremaliosios padėties vasarą draudžiama jungti vaikų grupes, to nepaisoma ir tradiciškai vaikai iš keleto grupių prižiūrimi vienos auklėtojos.

Vasarą darželiuose grupės uždaromos ne tik dėl pedagogų atostogų, bet ir dėl numatytų remontų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vasarą darželiuose grupės uždaromos ne tik dėl pedagogų atostogų, bet ir dėl numatytų remontų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teigiama, jog sujungtose grupėse vaikų kaita nedidelė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teigiama, jog sujungtose grupėse vaikų kaita nedidelė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-07-29 19:28

Piktinasi auklėtojų atostogomis

„Atvedusi dukrą į darželį labai nustebau, kai pasakė, jog grupės nuo šiol sujungtos ir ji turės eiti į kitą grupę pas kitą auklėtoją, nors vasaros pradžioje teigta, jog to nebus“, – portalo lrytas.lt redakcijai skundėsi vilnietė, kuriuos duomenys redakcijai žinomi. Pasak jos, auklėtojų trūkūmas toks didelis, jog vaikus grupėse prižiūri pati įstaigos vadovė.

Taip vyksta ne viename sostinės ir kitų miestų darželiuose – internete daugybė skundų tėvų, kurie tikėjosi, jog niekas nesikeis ir vaikai visą vasarą lankys tą pačią grupę, o buvo perkelti kitur.

Labiausiai tėvus piktina, kad darželio auklėtojos jų nuomone, karantino metu dirbo nedaug, tik elektroniniu paštu atsiųsdavo užduotėles ar keletą kartų per savaitę surengdavo nuotolinius susitikimus.

Karantino metu ir tėvai išnaudojo turimas atostogas, vietoje prastovų ar nedarbingumo pažymėjimo, todėl vasarą galimybių prižiūrėti vaikus paties nebeturi.

Sprendime nurodytos taisyklės

Birželio 16 dieną sveikatos apsaugos ministras ir valstybės lygio ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovas Aurelijus Veryga pasirašė sprendimą, kuriame aiškiai nurodoma: „Vaikai, lankytų nuolatos tą pačią grupę, grupės veikla būtų vykdoma taip, kad būtų išvengta skirtingas grupes lankančių vaikų kontakto patalpose, kuriose teikiamos ugdymo paslaugos“.

Darželių vadovai ginasi – sujungtas grupes lanko tie patys vaikai ir jų kaita minimali. Taip pat teigia, kad stengiamasi išlaikyti maksimalų 15 vaikų skaičių vienoje grupėje.

Įdomu tai, kad tame pačiame sprendime iškart pridėtas įsakymas, kuriame Jonavos rajono savivadybės administracijos direktorius Valdas Majauskas leidžia liepos-rugpjūčio mėnesiais Jonavos r. Ruklos Jono Stanislausko mokyklos-daugiafunkcio centro skyriui „Pušaitė“ priimti vaikus iš kitų Jonavos rajono savivaldybės švietimo įstaigų, sudaryti laikinąsias sutartis su tėvais, nurodant grupių darbo trukmę, mokėjimo už paslaugas tvarką ir kitus būtinus įstaigos bei tėvų įsipareigojimus.

Jungia ir dėl remontų

Vilniaus miesto savivaldybės Ikimokyklinio ugdymo skyriaus vedėja Kristina Cibulskytė teigia, kad šiuo metu sostinės darželius lanko trečdalis vaikų, o atostogos suteikiamos tiems pedagogams, kurie su vaikais dirbo karantino metu.

„Norime pabrėžti, kad jeigu kai kuriuose darželiuose, įvertinus visas aplinkybes, išimtinais atvejais grupės ir sujungiamos, laikomasi griežtos grupių izoliacijos ir vaikai tose grupėse ugdomi visą vasarą. Taip pat neviršijamas Higienos normoje reglamentuojamas vaikų skaičius. Lankančių vaikų ir grupių statistika sekama, tačiau ji yra kintanti“, – teigia specialistė.

Ne tik atostogos turi įtakos sujungtoms darželio grupėms, bet ir numatyti darbai – Vilniaus lopšelyje-darželyje „Gėlynas“ iš šešių grupių veikia keturios. Vienoje iš neveikiančių grupių darbas negali būti organizuojamas dėl remonto – joje keičiami elektros laidai, grindys, dažomos sienos ir lubos, todėl darželį lankantys 7 priešmokyklinio amžiaus vaikai perkelti į kitas grupes pas brolius ir seseris.

„Norime nuraminti tėvelius, kad laikomasi visų saugumo priemonių ir griežtos grupių izoliacijos, patalpos reguliariai valomos ir vėdinamos, prie įėjimo yra dezinfekcinis skystis, skelbiama informacija apie asmens higieną (rankų plovimą, čiaudėjimo ir kosėjimo etiketą), vaikų grupės kieme žaidžia atskirose edukacinėse erdvėse“, – patikina K.Cibulskytė.

Teigiama, kad darželio bendruomenė apie pokyčius buvo informuota iš anksto. Raštiškų nusiskundimų iš tėvų skyrius nesulaukė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.