Graužia sąžinė, kad naudojatės telefonu prie vaikų? Tyrimas rodo, kad nesate blogi tėvai

Daugybė tėvų prisipažįsta, kad kaskart į rankas paėmus telefoną, kai šalia žaidžia vaikai, jiems šiek tiek gėda. „Kaip aš galiu drausti vaikui žaisti mobiliuoju tiek, kiek nori, jei pats jame praleidžiu daugybę laiko?“, – atsidūsta tėvai.

 Tėvai, kurie naudojasi telefonu ir tuo pačiu prižiūri vaikus, nėra auklėjantys mažuosius blogiau.<br> 123rf nuotr.
 Tėvai, kurie naudojasi telefonu ir tuo pačiu prižiūri vaikus, nėra auklėjantys mažuosius blogiau.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-08-19 18:38

„Vaikų psichologijos ir psichiatrijos“ žurnalas publikavo tyrimą, kad žmogus, kuris naudojasi telefonu įprastai, neauklėja blogai savo vaikų. Ir kartais, naudojantis telefonu, galima sukurti šiltesnius ir artimesnius santykius šeimoje.

Kaip rašoma mindbodygreen.com tyrėjai išanalizavo 3600 tėvų, kurių klausė, kiek dažnai jie naudojasi telefonu, ką su jais veikia, ar naudojasi telefonu šalia vaikų ir kokie jų santykiai.

Rezultatai parodė, kad ryšys tarp naudojimosi išmaniuoju telefonu ir tėvų-vaikų santykių gana silpnas ir labai įvairus. Problema kyla tuomet, tėvai tiek panirę į telefoną, kad su vaikais praleidžia labai mažai laiko.

Tėtis ar mama, kurie naudojasi telefonu netrukdydami šeimai, susirašinėjo ar naršė tuo pačiu prižiūrėdami savo vaikus, jiems nedarė neigiamo poveikio.

„Tėvams išmanusis telefonas yra ryšys su išoriniu pasauliu, iš kurio jie gauna palaikymo, žinių ar net pasiekia tuos, kurie panašiose situacijose“, – pranešime spaudai paaiškino viena iš tyrėjų dr. Lynetter Vernon.

Daugeliui žmonių jų telefonas yra didelė jų socialinio gyvenimo dalis ir tai nėra blogas dalykas. „Žiniasklaida, politikai ir įvairūs mokslininkai išreiškė susirūpinimą, kad išmanieji telefonai kelia riziką šiltiems ir artimiems tėvų-vaikų santykiams. Tačiau kaltinti išmaniuosius telefonus dėl problematiško auklėjimo, be abejo, nėra prasmės“, – įsitikinusi tyrėjų grupė.

Tėvas, naudojantis savo išmanųjį telefoną, nebūtinai reiškia, kad jis yra atsiribojęs nuo savo vaikų. Taip, yra daugybė priežasčių, kodėl nesaikingas socialinių tinklų naudojimas gali pakenkti mums, o per didelis laikas prie ekrano pakenkti vaikams, bet išmanieji telefonai, kuriantiems šiltus, mylinčius tėvų ir vaiko santykius, nebūtinai tam trukdo.

Parengta pagal „Mind Body Green“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.